Gå til forsiden av matoppskrift.no

1 av 2 spiser riskrem på julaften

Oppdatert: 21.12.2007 Publisert: 21.12.2007 Tema: Dessert Forfatter: Fotograf: melk.no




Bortimot alle har en fast dessertmeny på julaften, ifølge en nasjonal spørreundersøkelse. Og riskremen er definitivt dessertvinneren. Nesten halvparten av alle nordmenn pleier å spise riskrem på julekvelden. Multekrem inntar andreplassen, men er ikke så populær blant de yngre.

I en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av TNS Gallup i 2006 for Opplysningskontoret for Meierirproduker (Melk.no) svarer kun fire prosent at de ikke har noen spesiell desserttradisjon på julaften. På spørsmål om hva de pleier å spise til dessert 24. desember svarer hele 44 prosent riskrem, etterfulgt av multekrem (20%) på andreplass og is (7%) som den tredje mest populære juledesserten.

Multekremen på vei ut?

Mens riskremen er like populær som juledessert hos gamle som unge, taper multekremen definitivt terreng hos de yngre.
- Av de over 60 år pleier én av tre å spise multekrem på julaften, mens kun syv prosent av dem mellom 15-29 år gjør det. Dette kan bety at multekremen på sikt kan forsvinne som juletradisjon.

Ikke overraskende er isen mest populær blant de yngre. 11 prosent av dem mellom 15-29 år pleier å spise is til dessert på julaften, mot snaue fire prosent av dem over 60 år.

Trøndelag/Nord-Norge skiller seg ut

- Det er overraskende få regionale variasjoner når det gjelder desserttradisjoner på julaften. Eneste region som skiller seg nevneverdig ut fra de tre andre landsinndelingene i undersøkelsen er Trøndelag/Nord-Norge. Her er multekremen den mest populære juledesserten. I alle de andre regionene er riskremen en soleklar vinner og mer enn dobbelt så populær som multekremen, sier Berg Hauge.

De mest populære dessertene på julaften (TNS Gallup 2006):

Landsbasis

  1. Riskrem (44%)
  2. Multekrem (20%)
  3. Is (7%)
  4. Karamellpudding (5%)
  5. Fruktsalat (3,2)
  6. 4% her har ingen spesiell desserttradisjon,
  7. mens 3,6% ikke spiser dessert

Riskrem med rødsaus

Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett
Porsjoner: 4

3 dl kremfløte
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
4 dl risgrøt
50 g mandler , skåldete

Tradisjonell rødsaus:

2 dl husholdningssaft eller tilsvarende
3 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann

Rød bærsaus:

1 dl vann
1 dl sukker
300 g bringebær eller andre røde bær

Visp fløte, sukker og vaniljesukker til luftig krem. Bland i kald risgrøt og hakkede skåldete mandler.
Tradisjonell rødsaus:

Gi rød saft og vann et raskt oppkok i en kjele.
Rør potetmel ut i kaldt vann.
Tilsett potetmelblandingen i den kokende saften i en tynn stråle samtidig som du rører rundt.
Når sausen koker opp, trekkes den til side.
Blir sausen stående og koke, blir den grå og seig.
Avkjøl sausen.

Bærsaus:

Kok opp vann og tilsett sukker.
Rør til sukkeret har løst seg opp (sukkerlake).
Tilsett sukkerlaken i en hurtigmikser eller foodprosessor.
Tilsett røde bær og kjør det hele sammen.
Sausen kan siles eller den kan være som den er.

Multekrem

Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett
Porsjoner: 6

6 dl kremfløte
1 ts sukker
2 ½ dl lettsukrede multer

Visp fløten til luftig krem. Bland moltene forsiktig i kremen.

Frukter med vaniljekesam

Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett
Porsjoner: 2

80 g frisk ananas
60 g kiwi, gul eller grønn
60 g blå druer
80 g nektarin
80 g mango
2 stk. jordbær
3 dl vaniljekesam

Skrell fruktene og del de opp i passe biter.
Server fruktene i en bolle med vaniljekesam som tilbehør eller anrett fruktene på tallerken til den enkelte. Pynt med f.eks jordbær.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1246


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!