Gå til forsiden av matoppskrift.no

17. mai-buffet

Oppdatert: 13.05.2015 Publisert: 14.05.2006 Tema: 17_mai Forfatter: Fotograf: Astrid Hals




Velg deg hvitt kjøtt, og invitér på en vårlig buffet. Små som store elsker hvitt kjøtt, så la gjestene oppleve alle de vårlige smakene i kombinasjon med det lette, hvite kjøttet! Og det søte punktum er pyntet som maiblomsten, i rødt, hvitt og blått!

Aspargessuppe

8 porsjoner

1 bunt frisk grønn asparges
1 pose aspargessuppe
ca. 6 dl vann eller halvparten vann og tørr hvitvin
1 ½ dl matfløte
2 ss hakket frisk koriander
1 stk. eggeplomme
salt og kvernet pepper
evt. litt sitronsaft

Skjær/knekk bort den nederste delen på aspargesen. Skrell aspargesen og del dem i grove biter. Legg toppene til side, kok dem noen få minutter i lettsaltet vann og avkjøl i iskaldt vann.
Ha posen med asparges i en kjele og spe med vann, vin og matfløte. Kok opp. Ha i aspargesbitene. La suppen koke noen minutter til aspargesen er mør. Tilsett koriander og kjør aspargessuppen glatt med en stavmikser. Ha i en eggeplomme og rør om. Ikke la suppen koke etter at du har hatt i eggeplommen. (Lages suppen på forhånd, og skal serveres varm, tilsettes eggeplommen når den varmes opp igjen).

Smak til med sitronsaft og krydder. Suppen smaker like godt varm som kald. Server suppen i små glass, for eksempel sammen med sprø butterdeigsnipper med speket kalkunfilet og aspargestopper.

Butterdeigssnipper med asparges og speket kalkun

6 porsjoner

1 plate tint butterdeig
1 stk. egg
ca. 1 ss sesamfrø
12 stk. frisk grønn asparges
1 pk. speket kalkunfilet eller spekeskinke

Del butterdeigsplaten i ca. 12 biter (delt fra den korte siden). Trykk dem lett ut med håndflaten. Pensle med sammenvispet egg og dryss på sesamfrø. Stek dem ved 200 °C til de er gylne. Avkjøl.
Legg på en aspargestopp og tvinn speket kalkunfilet rundt. Server som en appetittvekker for seg selv eller til aspargessuppe som appetittvekker.

Fylte egg på koldtbord

6 porsjoner

6 stk. egg
2 ss crème fraîche
2 ss majones
1 ts dijonsennep
1 ss ravigottesaus
½ stk. rødløk
salt og kvernet pepper
ca. 5 dråpe tabasco

Pynt:
ca. ½ boks sort kaviar
ca. 1 ss frisk timian
2 plate butterdeig
1 stk. egg
ca. 2 ss sesamfrø

Hardkok eggene, avkjøl og del dem i to på langs.
Ta ut plommen og bland dem med crème fraîche, majones, sennep, ravigottesaus og finhakket rødløk til kremet konsistens. Smak til med krydder. Settes kaldt til det fylles tilbake i eggene.

Kjevle butterdeigsplatene litt ut på lengden. Skjær ut ovale eller runde stykker, fire på hver plate. Pensle med sammenvispet egg og dryss over litt sesamfrø. Stek dem noen minutter på 200 °C til de er lett gylne. Avkjøl og del dem i to.
Legg et fylt egg på hver butterdeigbunn og sett butterdeigstoppen ved siden av. (Ikke la eggene stå på butterdeigsbunnene over tid, da blir de bløte). Pynt med litt sort kaviar og kryddergrønt.

Sitronstekt kalkunfilet

Porsjoner: 8

1 stk. kalkunfilet, ca. 1500 g
1 stk. sitron
5 båt uskrelte hvitløk
ca. 1 ss frisk estragon , salvie eller timian
salt og kvernet pepper

Kalkunfileten brunes lett i en stekepanne. Krydre med salt og kvernet pepper.
Legg sitronskiver, et par klatter smør, grener av friske urter og hvitløk (trykk hvitløken lett med en kniv) i bunnen på et ildfast fat. Legg på kalkunfileten og stek i ovn ved 180 °C til kjernetemperaturen viser 68 °C.

Øs sjyen over fileten under steking. Ta ut fileten og mos hvitløkene med en gaffel. Ha på ½ dl kokende vann og sil sjyen. Dette blir fin smakstilsetning i en god saus! La fileten hvile minst 15 minutter før den skjæres opp.
Skal fileten serveres kald neste dag, avkjøles den helt, pakkes i folie og oppbevares kaldt. Server med nypoteter, aïoli, salat, søt chilisaus og urtedressing.

Kyllingspidd med mangoglaze

Porsjoner: 6

6 stk. kyllingfilet
18 stk. trepinne
1 dl mangochutney

Mangoglaze/marinade:
1 ss honning
1 ss soyasaus
1 ss sesamolje
ca. 1 ½ ts chilipasta (sambal oelek)
smak til med litt sitronsaft
salt og kvernet pepper

Del kyllingfiletene i tre på langs. Træ dem på grillspiddene.
Bland sammen alle ingrediensene til mangoglazen. Pensle over kyllingspiddene. Stek dem raskt på hver side i litt smør eller olje på middels varme og etterstek noen minutter i stekeovn ved 180 °C. Eventuelt kan de stekes raskt i en panne, avkjøles og varmes opp i ovn/grill rett før servering.
Server med en bladet salat, nypoteter og aïoli eller urtedressing. Kremet fruktsalat smaker også godt ved siden av.

Kylling- og pølsesnacks

1 pk. grillet kylling overvinge
1 pk. wienerpølser av kylling , evt. grillpølser av kylling/kalkun

Sett stekeovnen på 200 °C.
Legg kyllingklubbene i en langpanne med bakepapir og varm dem noen minutter.
Trekk wienerpølsene og del dem i to.
Skjær små skrå snitt i grillpølsene og stek dem i en panne med litt smør eller legg dem sammen med kyllingklubbene noen minutter i ovnen.
Server kyllingklubber og pølsesnacks med for eksempel kremet fruktsalat.

Kremet fruktsalat

Porsjoner: 4

4 ss matyoghurt
4 ss majones
2 ss lettrømme
ca. 1 ½ ts dijonsennep
2 stk. pære
½ stk. slangeagurk
ca. 2 ts sitronsaft
salt og kvernet pepper
ca. 50 g vannmelon
evt. 50 g blå druer

Bland alle ingrediensene til dressingen.
Skrell og del agurken i to på langs og skrap ut frøene med en teskje. Ha biter av agurk og pære i blandingen. Smak til med sitron og krydder. Sett kaldt til den skal serveres. Pynt med biter av vannmelon, agurk og eventuelt noen blå druer rett før servering.

Iskake i rødt hvitt og blått

Porsjoner: 10

Nøttebunn:
2 ½ dl malte mandler eller nøtter
2 ½ dl melis
4 stk. eggehvite

Vaniljeis:
8 stk. eggeplomme
2 dl melis
6 dl kremfløte
2 stk. vaniljestang

500 g jordbær
ca. ½ dl eggelikør
noen stemorsblomster til pynt
1 stk. marengs (pikekyss) eller litt pisket krem i en sprøytepose

Mal nøttene eller kjør dem i en matprosessor. Bland med melis. Stivpisk eggehvitene og bland dem forsiktig inn. Stek kaken i en smurt springform 22-24 cm ved 160 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl.
Pisk sammen egg og melis til eggedosis. Splitt vaniljestengene på langs og skrap ut vaniljekornene og bland inn i eggedosisen. Stivpisk kremfløten og vend inn i eggedosisen.

Ta nøttebunnen ut av formen. Vask formen og legg nøttebunnen tilbake i formen. Mos 10-12 jordbær og bland med litt sukker. Hell på iskrem, moste bær og eggelikør i tre lag. Sett isen fryseren til den skal brukes. Legg over plastfolie når isen har stivnet. Pynt kaken rett før servering.

Pynt:
Del jordbær i skiver og legg dem rundt i 2-3 lag som en blomst. Legg på stemorsblomster og avslutt med en marengs/kremtopp i midten, som en maiblomst. Pynt med jordbær og stemorsblomster på fatet. Server resten av bærene ved siden av.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:826

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Lefseruller med røkelaks.
Lefseruller med røke...
Prøv også Asiatisk potetsalat.
Asiatisk potetsalat...
Prøv også Kylling med kald dillsaus.
Kylling med kald dil...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!