Gå til forsiden av matoppskrift.no

2 sure høstdelikatesser

Oppdatert: 24.09.2014 Publisert: 07.10.2008 Tema: Bær Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Magnus Thor Magnusson Kilder: Bioforsk




Hvis vi tar en tur ut i skog og mark nå, vil vi se trær som bugner av rognebær og hvis en er ekstra heldig finner en tranebær på myrer. I området rundt her har jeg flere ganger funnet tranebær, men i små mengder. Tranebær kan jo og kjøpes i butikken, og er da importert. I USA er disse utbredt og brukes i mye.

Rognebær kan brukes til flere ting og ikke bare være fuglemat, men de holder på å gå glemmeboken for oss butikkvante mennesker. Og når de nå har fått en frostnatt er de mye bedre å bruke i gele og annet snadder.

Info om rogn fra Bioforsk

De fleste kjenner rogn som treet med de flotte røde bærene om høsten, men det er færre som bruker bærene inne på kjøkkenet. Rognebær kan brukes til syltetøy og gelé og passer spesielt til vilt og andre kjøttretter.

Botanikk

Rogn hører til rosefamilien og blir et tre til ti meter høyt tre eller stor busk. Bladene har ofte seks til åtte par småblad og ett endeblad, alle tannet. Blomsterklasene er hvite med sterk duft og de røde bærene har stor prydverdi, men kan også nyttes som næringsmiddel. Frukten er gulrød eller rød og åtte til ti millimeter i diameter.

Voksested

Rogn vokser i skog og skogkanter og er et vel kjent skogstre. Vanlig rogn er viltvoksende opp til 1500 meter over havet, helt ut til kysten og langt mot nord og finnes over det meste av landet.

Bruk

Rognebær kan brukes til syltetøy og gelé og passer spesielt til vilt og andre kjøttretter. Bærene har en litt stram og bitter smak, men blir mildere etter frysing. Rognebær er rike på C-vitaminer og egner seg godt i blanding med eple.

Dyrking

Rogn passer i små hager, fordi treet ikke blir så stort. Rogn er en undervurdert prydplante og kunne vært bruk hyppigere i grøntanlegg.

Rognebær med epler

1 kg rognebær
5 dl vann
1 kg epler
1 1/2 kg sukker

Risp rognebærene fra klasen. Rens bort alle råtne og markspiste bær. Vei bærene. Skyll dem godt. Ha bærene i en kjele sammen med vannet. Gi bærene et oppkok. Hell bærene i en bolle. Legg på lokk og la bærene stå i vannet i 2 døgn, slik at bærene blir møre. Sil vannet av.

Bland rognebærvannet og sukkeret. Rør på middels varme til sukkeret er oppløst. La sukkerlaken koke et par minutter. Skrell eplene. Del dem i båter og skjær bort kjernehuset. Skjær eplebåtene i mindre terninger.

Kok epleterningene møre i sukkerlaken. Ha rognebærene i og la syltetøyet småkoke til rognebærene er klare og syltetøyet tykt. Skum godt av alt skum.

Fyll det kokende varme syltetøyet på rene, varme glass, helt opp. Skru på lokk med det samme.

Passer godt til stekte kjøttretter, på samme måte som tyttebærsyltetøy.

Rognebærsaus til kjøttretter

4 dl kjøttkraft (evt. vann + buljongterning)
1 dl rødvin
2 gulrøtter
1 purre
1 løk
5 knuste einerbær
ca. 1 dl rognebær
1 ss tomatpuré

1. Hakk grønnsakene i små biter og legg dem over i en gryte med kjøttkraft, rødvin og de øvrige ingrediensene.

2. La det småkoke til sausen har kokt godt inn - ca. 30 minutter. Smak til med salt og pepper.

Rognebærlikør

1 dl rognebær
35 cl 45 % sprit
2 dl sukker
1 dl vann
1 bit vaniljestang

Rognebærene skal ha hatt en frostnatt (eller en natt i fryseren). Rensede bær og vanlijebiten legges på en flaske. Hell spriten over. Sil av etter 2 uker. Kok sukkerlake og bland den i. La blandingen stå i flere måneder.

Rognebær syltetøy med pærer

500 g rognebær
600 g pærer
2 dl vann
700 g sukker
3-4 hele nellik

Bærene vaskes og renses. La de ligge i frysen 1 døgn hvis ikke de har hatt en frostnatt.. Legg dem så i eddikvann ett døgn. 2 ss eddik pr liter vann. Pærene skrelles, renses og deles i båter.

Kok pærene i vann, sukker og nellik til de er møre. Ta dem opp og hell av vannet på rognebærne. Ha dem oppi sukkerlaken og la dem koke 5-10 minutter. Ta dem opp. Kok inn laken i 10 minutter og ha alt oppi igjen. Kok opp og fyll på rene, varme glass. Helt fulle. Tett lokk og settes kaldt.

Rognebærgelé

3-4 dl vann
1 kg rensede rognebær
1/2 kg epler, delt i mindre biter
1 kg sukker pr. l saft

Kok opp vannet i syltekjelen. Ha i bær og frukt.
Kok til bærene har saftet seg godt. Sil.
Mål hvor mye saft du har. Hell den tilbake i syltekjelen.
Kok saften med sukkeret ca 15 minutter.
Ta geléprøve, dvs ha noen dråper på en kald skål, sett den kaldt og se hvor stiv geléen blir.
Skum.
Hell geléen på tørre, varme, sterile glass. Bind over eller sett på lokk neste dag.


Tranebær

Tranebær er og en glemt delikatesse her i landet. I USA er det stor produksjon av disse bærne, men de vokser vilt enkelte steder her i landet og fås selvfølgelig i utvalgte butikker. Tranebær brukes ikke bare som juice i drinker, men kan og brukes til syltetøy, likør og grøt! Og både tranebær og rognebær er følgesvenner til en skikkelig viltmiddag.

Så ta for dere av naturens overskudd og prøv litt nytt i mat og drikke veien.

Tranebærsyltetøy

3,5 kg tranebær
2 kg sukker
1 liter vann

Tranebær kjøpes i butikker med bra utvalg og forhandles som "cranberry". Det finnes og i fjellet i Norge, men er ikke vanlig i store mengder. Rens bærene og kok de i vannet i 10 minutter. Ta av gryten og løs opp sukkeret. Kok opp igjen og helles på rene glass som lukkes og forsegles med en gang. Lagres i 5-6 uker før bruk. Passer til kjøttretter og spesielt vilt. Oppskriften kan reduseres.

Tranebærgele

1 kg tranebær
ca 3 dl vann pr. kg bær
ca 700 g sukker pr liter saft

Samme oppskrift brukes ved tyttebærgele. Tranebær vokser på myrer og på hytta mi på fjellet, har jeg funnet en del tranebær inne på fjellmyrene.

1. Mål safta og ha den i en lav, vid kasserolle. La det koke et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt, og rør godt slik at alt blir oppløst før safta begynner å koke igjen.

2. La safta småkoke uten å røre i den. Koketida kan variere fra 5 til 20 minutter Den bør ikke koke for lenge, for da blir den seig og ikke stiv.

3. Geléprøven er viktig for å finne ut om geléen er ferdig. Ta litt gelé på en tallerken og trekk ei skei gjennom når den er kald. Hvis geléen rynker seg foran skeia, er den ferdig, hvis ikke, må den koke noen minutter til.

4. La den ferdige geléen stå noen minutter. Bruk ei hullsleiv og ta forsiktig vekk skummet og den tynne hinna som dannes på overflata. Hvis det ikke blir ei slik hinne, er det et tegn på at geléen ikke kommer til å bli stiv. Da må man tilsette litt ekstra sukker og koke den opp igjen.

5. Ha geléen oppi varme, steriliserte små glass.La den bli kald. Hvis den skal oppbevares litt lenge, er det lurt å ha smeltet parafinvoks over, men det er svært brannfarlig og må håndteres av voksne. Voksen skal alltid smeltes i vannbad for å unngå brannfaren.

Tranebærsaus

200 g tranebær
100 g brunt sukker
500 g syrlige epler
1-2 ts revet skall av appelsin
malt nellik

Skyll tranebærene om nødvendig og fjern evt. rusk og dårlige bær. Ha bær og brunt sukker i en vid kasserolle. Tilsett 1 1/4 dl vann.

Skrell eplene, del dem i fire og fjern kjærnhusene. Skjær eplene i skiver og legg dem straks over i kasserollen med tranbærene.

Rør om, legg på lokk og kok opp. La sausen koke på svak varme i ca 15 minutter. Rør ofte og tilsett litt mer vann hvis sausen blir for tørr. Smak til sausen med appelsinskall og litt malt nellik.

I velassorterte grønnsakdisker kan du finne slike store tranbær - cranberries - som brukes i denne sausen, og som dyrkes i USA.

Det finnes mange varianter av denne sausen, som er tradisjonelt tilbehør til stekt kalkun, noen uten epler, noen med appelsin og noen med mer krydder.

Tranebærdram

Tranebær vokser på torvmyrer over hele landet. Tranebær er rik på C-vitaminer. De smaker surt pga et uvanlig høyt syreinnhold. Blant de syrene som inngår er benzosyre, kjent som et godt konserveringsmiddel. Tranebær brukes i likhet med tyttebær mye i matlagingen (saft) og til matretter (syltetøy).
Tranebær skal ha frost, og det får de best i fryseren. Mens de ennå er frosset fylles de i et glass med tett lokk og dekkes med brennevin i 2 måneder. Efter filtrering gjennem et kaffefilter, fortynnes det etter smak, ca. 1 - 6.

Tranebærlikør

1 liter tranebær
1 flaske 60 prosent sprit

Sukkerlake pr. liter:
2 dl vann
6 dl sukker

Rens og skyll bærene og legg dem i en vidhalset flaske eller i et sylteglass. Hell over spriten og sett på lokk eller kork. Sett det hele bort for å trekke ca 3 uker. Rist av og til. Sil av og mål spriten.

Kok sukkerlaken og la den avkjøles. Bland den med spriten og fyll likøren på flasker. Likøren bør lagres en tid før den serveres.

Tranebærgrøt

5 dl tranebær
1 l vann
300 g sukker

100 g potetmel
3 dl vann

Knus bærne og sett de over i kaldt vann. Kok opp og la trekke ett par minutter. Sil av saften og smak til med sukker. La jevning av potetmel og vann. Kok opp saften og ta av platen og tilsett jevning. Kok msåvidt opp igjen. Helles i bolle. Server som dessert.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:396

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Tranebærgele(tyttebærgele).
Tranebærgele(tyttebæ...
Prøv også Tranebær te.
Tranebær te...
Prøv også Rognebærgelé med eple.
Rognebærgelé med epl...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!