Gå til forsiden av matoppskrift.no

6 enkle hverdagsretter med kjøttdeig

Oppdatert: 18.01.2011 Publisert: 02.09.2009 Tema: Kjøttdeig Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Kai Nordrum, Magnus Thor Magnusson, Mari Svenningsen




Kjøttdeig er en av de råvarene som flest bruker og som er anvendelig til mange forskjellige retter. Her viser jeg 6 enkle hverdagsretter som alle kan lage. Og alle råvarene kjøpes i vanlig kolonialbutikk.


Disse kan serveres på en hverdag eller som kveldskos(spesielt tacoen). Alle oppskriftene er basert på vanlig kjøttdeig, men kylling og svinekjøttdeig kan nok og brukes.
Det er ikke noe spesielt med disse rettene unntatt at de er enkle å lage.

Kjøttdeiggryte

Dette er en rett som vi har hjemme med jevne mellomrom. Er utrolig god og veldig enkel. Det lønner seg å bruke jerngryte siden en da kan bruke samme gryta til bruning og koking.
Oppskriften er til 4 personer.

400 g kjøttdeig
2 ss olje
1/2 kålhode, finstrimlet (avhengig av størrelse) Nykål passer fint
1 ts salt
1/4 ts pepper
1 ts paprikapulver
1 ts soyasaus
1-2 dl vann
En klatt rømme

Brun kjøttdeigen i oljen. Rør hele tiden så den smuldrer seg. Tilsett kålen og brun den lett.
Rør inn salt, pepper, paprikapulver, soyasaus og vann og la retten småsurre under lokk i 15 minutter.
Rør inn rømmen like før servering.
Server gryten med poteter eller ris.

Spaghetti Bolognese

Spaghetti eller pasta med kjøttsaus er velkjent hos de fleste. Det er enkelt, godt og populært hos de fleste. Selve kjøttsausen kan lages på flere måter og det kan brukes forskjellig pasta.
Oppskriften under har mange ingredienser men man gjør alt i en jerngryte eller stor stekepanne. Og koker pasta ved siden av.

4 porsjoner

2 ss margarin eller olje
1 løk
1 lite stk. sellerirot
1 gulrot
300 g kjøttdeig
1 ss hvetemel
1 glass rødvin eller buljong
1 liten boks tomatpuré
salt
pepper
hvitløkpulver
knust basilikum
1/2 kg spaghetti
reven ost

Brun hakket løk lett i olje eller margarin. Tilsett finhakket eller reven gulrot, selleri og kjøttdeig. Rør med gaffel til kjøttet blir grått.
Dryss mel over, rør om , spe med væske.
Smak til med tomatpuré, salt, pepper, hvitløk og basilikum, og la sausen surre under lokk ca 15 min.
Kok spaghettien i rikelig lettsaltet vann til den er så vidt mør. Følg koketiden som er angitt på pakken.
Hell vannet av, damp spaghettien et øyeblikk i tørr gryte. Rør eventuelt en smørklatt i.
Anrett spaghettien på varmt fat, hell sausen i midten og dryss over med reven ost.

Hamburger

Hamburger eller karbonader er enkelt å lage. Det er lurt med en liten kjøkkenmaskin her, men det er ingen problem å røre sammen i en bolle.
Man kan bruke ferdige hamburgerbrød eller servere med stekt løk, pommes frites og en enkel salat.
Når man rører sammen kjøttdeig er det om å gjøre å få den seig slik at formen holder seg i stekepanna. Burgere kan smakes til med det av krydder du har. Har en feks chili oppi så kan du kalle det chiliburger.
Bruker en ferdige hamburgerbrød så er det enkelt å varme de litt i mikroen før man legger i burgeren og serverer. Men bare noen sekunder.

4 porsjoner

500 g kjøttdeig
1 ts salt
1/2 ts pepper

Smakstilsetninger kan være:
2 ts worchestershiresaus
2 ts chilisaus
taco/kryddermiks fra pose
eller egenkomponert blanding

Rør kjøttdeigen seig med salt. Rør så inn pepper og smakstilsetninger.
Lag fire flate burgere og stek dem på sterk varme i litt olje
Server hamburgeren i hamburgerbrød. Pynt med tomatskiver, løkringer og litt salat.

Denne kommer fra min venn Magnus:
Med kyllingkjøttdeig.
4 porsjoner

500 kyllingkjøttdeig
1/2 ss salt, litt pepper
1 ss tomatpuré
2 egg
1 finhakket løk
1 ts oregano
1 ts paprikapulver
4 hamburgerbrød
1 tomat
1 rødløk
4 sylteagurker
1 håndfull salatblader

Bland kjøttdeigen med salt, puré, egg, løk, oregano og paprika. Smak til med salt og pepper. Form fire jevne, flate hamburgere og stek dem i smør i panne, ca. 3 minutter på hver side. Stek ikke kyllingdeig for lenge.
Varm fire hamburgerbrød og legg på salat, tomatskiver, løkringer og agurk. Ha burgerne over og brødlokket på. Spis.

Hverdagsgryte

Det er utallige variasjoner av gryteretter med kjøttdeig og her en av de enkle.

400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
2 ss margarin eller olje til steking
½ stk. purre
1 båt hvitløk
5 stk. gulrot
2 ½ dl grønnsaksbuljong (utblandet)
1 stk. tomat
½ ts salt
½ ts pepper

1. Stek kjøttdeigen på høy varme sammen med margarin/olje i en gryte.
2. Kutt purren fint og finhakk hvitløken. Riv gulrøttene, del tomatene i biter og ha alt i gryta. Tilsett buljong, krydder og la det koke i noen minutter. Smak til med salt og pepper.
Serveres gjerne med poteter eller potetstappe til.

Taco

Dette er en av favorittene til mange og særlig til kveldskos i helga. Det er sunt og smaker godt. Er enkelt å lage, men litt oppkutting av tilbehør er nødvendig.
Man kan og fylle forskjellige kjøttdeigfyll i lefser eller andre ferdige bakverk som tortillas ol.

4 porsjoner.

Ca 12-16 tacoskjell
3 ss smør
ca 400 g kjøttdeig (evt noe hakkede pølserester)
1 pose taco krydder blanding
vann
1 løk hakket
1 liten agurk i biter
3 tomater i biter
2 bokser maiskorn
1 salat i strimler
300 g reven ost
Rømme
1 boks tacosaus ferdig fra butikken.
Evt chilisaus for de som liker det hot

Kutt opp grønnsakene og legg de i små serveringskåler. Riv osten og legg i skål. Fyll en skål med rømme. Stek kjøttdeigen i smør og smuldre den godt. Tilsett krydderblanding og litt vann til en passe konsistens. Varm tacoskjellene forsiktig i stekeovnen.
Server slik at hver gjest kan fylle skjellene med det de ønsker. Fyll gjerne salat i bunnen og ost på toppen.

Nachos

En annen meksikansk vri er Nachos. Dette er og en typisk kveldsrett og har mye smak. Kanskje litt mer arbeid da en må bruke stekeovnen også.

2 porsjoner

300 g kjøttdeig/karbonadedeig
1/2 løk
1/2 frisk chili i ringer
1 pakke kryddermiks , vann etter anvisning på pakken
1 pose tortillachips
0.5 boks bønnestuing (Kan sløyfes)
1/2 glass salsa
1/2 finstrimlet purreløk
1 dl revet hvit ost

1. Fres kjøttdeig, finhakket løk og chili i en varm panne.
2. Tilsett kryddermiksen og vann og la sausen koke etter anvisning på pakken.
3. Legg tortillachipsen på et ildfast fat og fordel resten av ingrediensene på toppen, osten tilslutt.
4. Gratiner i stekeovn på 250° C i ca. 5 minutter.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1321


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!