Gå til forsiden av matoppskrift.no

60 prosent foretrekker norsk spekeskinke

Oppdatert: 10.04.2005 Publisert: 10.04.2005 Tema: Svin Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Kai Nordrum og Alf Børjesson




Nordmenn mener den norske spekeskinka har et ufortjent dårlig rykte. I en undersøkelse utført av MMI for Opplysningskontoret for kjøtt sier over 60 prosent av oss at skinka er god. Like mange mener at den norske spekeskinka kan konkurrere med utenlandske skinker.

Resultatene fra undersøkelsen viser at nordmenn kanskje foretrekker en litt saltere variant enn det man gjør ved middelhavslandene. I Norge har vi lange tradisjoner på saltet kjøtt som konserveringsmetode og det har vært en del av vårt kosthold i århundrer.

Rett på bordet

Over 90 prosent av Norges befolkning mener at spekemat er lettvint mat som passer perfekt til sommeren. Det har nordmenn lang tradisjon for. Tidligere ble spekeskinker og spekemat preparert før jul og hengt til speking utover våren. Når man hørte gjøken gale for første gang, da var skinka klar.

Moderne metoder gjør at spekematen er tilgjengelig hele året, men tradisjonene med spekemat henger igjen. Dessuten finnes det vel knapt noen annen mat som er så velegnet når man ikke ønsker å bruke mye tid på matlaging. Spekemat kan praktiske talt settes rett på bordet. Tilbehør kan variere fra friske frukter, gjerne eksotiske, salater, god ost, oliven, nøtter m.m., eller selvsagt det tradisjonelle tilbehøret.

Spekemattradisjonene holder seg

Over 60 prosent av de spurte i MMI-undersøkelsen mener vi har verdifulle spekemattradisjoner som vi absolutt bør ta vare på. Tradisjonelle spekematmåltider med eggerøre, potetsalat, rømme og flatbrød er det folk flest vil ha. Stadig flere, spesielt yngre forbrukere, har også oppdaget flere bruksområder av spekematen. Det egner seg ypperlig som smaksforsterker i pastaretter, i salater, sauser, kjøttretter eller også til fisk. Dessuten er det perfekt kosemat på sene kvelder.

Bruschetta

4 porsjoner

400 g spekeskinke
skiver 4 stk. lyst brød
2 ss olivenolje
2 stk. finhakket tomat
½ stk. finhakket rødløk
1 stk. finhakket avocado
1 båt hvitløk
2 ss frisk basilikum
½ dl olivenolje
½ ts salt
½ ts pepper

1. Varm olivenolje i en panne. Stek brødet til det blir sprøtt og gyllent.
2. Bland tomater, løk, avokado, hvitløk, basilikum og olivenolje i en bolle.
3. Smak til med salt og pepper.
Fordel blandingen på det stekte brødet.

Serveres sammen med skiver av spekeskinke.

Tips: Brødskivene kan også pensles med olivenolje og stekes i ovn på 250° C i ca. 5 minutter eller til skivene er sprøe og gylne.

Carbonara chorizo

Pasta er basis for utallige retter. Carbonara er en enkel klassiker basert på spagetti og finnes i mange versjoner. Her er bacon erstattet med spanskinspirert spekepølse. Godt og spennende.

2 porsjoner

1 pk. fersk pasta
1 pk. chorizopølse eller annen spekepølse
2 båt hvitløk
2 dl kremfløte
2 dl revet eller høvlet parmesan
2 stk. eggeplomme
½ ts nykvernet pepper
2 ss hakket frisk basilikum
2 ss sitronsaft

1. Fres chorizopølsen sammen med hakket hvitløk i stekepannen et par minutter. Kok pasta etter anvisning på pakken.
2. Hell i fløte og revet parmesan, og la det koke et par minutter.
3. Tilsett pastaen. Skill eggene, og rør plommene inn i pastablandingen sammen med basilikum.
4. Smak til med sitronsaft og pepper.

Server med ferskt brød.

TIPS:

Parmesan kan både rives på et rivjern, eller høvles i litt store flak med en ostehøvel eller potetskreller.

Nord og sør

2 porsjoner

2 stk. ciabattabrød
6 sk. spekeskinke
4 sk. camembert
1 ss pesto
½ pk. ruccula
1 bt. friséesalat
½ stk. finhakket mango

1. Del ciabattabrødet i to og varm det i 3 minutter i stekeovenen på 150° C.
2. Ta ciabattabrødene ut og smør på et tynt lag med pesto på den ene delen. Legg så spekeskinke og camembert på.
3. Sett så ciabattene tilbake i ovenen på 150 ° C i ca. 2 minutter (til osten har smeltet litt).
4. Ta brødene ut av ovnen og legg på rucculasalat og litt frisèesalat. På den andre delene legger du et lite lag med mango. Legg så de to delene oppå hverandre og ha en god lunsj.

Ostesmørbrød med spekeskinke og ananas

2 porsjoner

2 sk. brød
4 sk. spekeskinke
2 stk. ringer frisk ananas
6 stk. ringer purre
4 sk. hvitost

1. Legg spekeskinke og ringer av purre på brødskiven. Legg til slutt på en ring ananas og ost på toppen.
2. Stek ostesmørbrødene ved 250 °C i stekeovnen.
3. Du kan også steke dem under lokk på middels varme. Da er de ferdige etter 15-20 minutter.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:564


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!