Gå til forsiden av matoppskrift.no

7 gode retter med elg

Oppdatert: 25.10.2013 Publisert: 11.10.2010 Tema: Vilt Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, matprat.no




Elgjakta er godt igang og noen har vel allerede fått kjøttet i hus. Og de fleste kjenner noen som har elgkjøtt eller mulighet for å skaffe noe.
Elgkjøtt er anvendelig og kan brukes på samme måte som storfekjøtt. Det er på noen dyr litt elgsmak, men ofte smaker kjøttet veldig likt storfekjøtt.
Jeg har flere klassiske retter med elgkjøtt og her er noen av de beste.

Jegergryte av elg

4 porsjoner

800 gr kjøtt
smør til steking
2 stk store løk
2 dl melk
2,5 dl vann
salt
pepper
300 gr skogsopp
2 dl rømme
2,5 ss hvetemel
sukkerkulør til sausen

Skjær kjøttet i tynne skiver. Brun kjøttet i panne og legg det over i gryte. Tilsett melk og vann, salte og krydre. La det trekke til det er mørt, ca 1 time.
Hakk løken og stek i smør sammen med rensket og oppdelt sopp. Ha løk og sopp i gryten. Lag en jevning av hvetemel og rømme. La gryten småkoke 5-10 minutter.
Server med kokte mandelpoteter, broccoli og rørt tyttebær.

Skogsgryte

4 porsjoner

700 gr benfritt elgkjøtt
smør/margarin til steking
1 stk løk
Ca 2,5 stk gulrøtter
1 stk persillerot eller sellerirot
5 stk einerbær, knuste
Ca 4 dl kraft/vann
Ca 7 stk sjampinjonger
5 ss rømme
1 dl melk
1 ss hvetemel
2 ss solbærsaft
salt og pepper
timian

Skjær kjøttet i terninger og brun det i varm panne med smør og ha det over i en gryte. Skjær gulrøtter og persillerot i skiver, løken kan brukes hel eller deles i to. Brun lett i pannen og tilsett gryten. Knus enebær og tilsett i gryten med vannet. Kok opp og la trekke ved svak varme i ca. 30 minutter. Brun soppen og tilsett i gryten sammen med rømme, solbærsaft, salt, krydder og jevning (hvetemel rørt ut i melk). La alt få et oppkok og la det trekke i ca. 5 minutter. Serveres med kokte poteter og rørte tyttebær.
Smaker skikkelig godt og er ypperlig når en skal samle venner en kveld.

Gravet elgfilet

6 porsjoner

1 kg elg ytrefilet
60 gr salt
50 gr sukker
2 ss knuste einerbær
1 ts knust hvit pepper
1 dl akevitt
friske skudd av einer

Bruk en form eller fat som passer i størrelse til kjøttet. Bland sukker, salt, pepper og einerbær og strø litt i bunnen av fatet. Legg på fileten og strø resten av blandingen over. Gni kjøttet godt inn. Strø over friske skudd av einer.

Disse må plukkes på forsommeren når nålene blir stive. Fyll dem i små plastposer og frys dem til senere bruk.
Slå akevitten over. Legg over tynn plast og en fjøl eller liknende. Legg litt press på fjøla. En smørpakke gir passe tyngde. La fileten ligge fire dager. Snu på den hver dag.
Før servering skrapes kjøttet rent for krydderblandingen og skjæres i løvtynne skiver.
Grovt brød eller tynn potetlefse er tilbehør som går godt til denne retten.

Tjelknul

5 porsjoner

Ca 1,5 kg dypfrosset beinfritt elgstek.

Krydret saltlake :
1 liter vann
1 dl salt
1 ts sukker
0,5 ts knust svartpepper
1 stk laurbærblad, knust
15 stk einerbær, knuste

Legg det frosne kjøttet i en ildfast form. Sett steken inn nederste rille i stekeovnen ved 100 grader. Stikk et steketermometer midt i steken etter 2 - 3 timer ( da har kjøttet tint). La steken stå i ovnen i 10 - 12 timer. Når steketermometeret viser 60 grader er kjøttet rosa, og når det viser 75 grader er det helt gjennomstekt.

Kok opp vannet til laken, tilsett salt og krydder og la dette koke i 3 - 4 minutter. Legg det varme kjøttet i en bolle (ikke plast - det kan sette smak). Hell over den varme laken, som skal dekke kjøttet.
La det stå kaldt og tildekket i 4 - 5 timer, kjøttet tar da smak av laken. Ta opp kjøttet og skjær det i tynne skiver.

Serveres med fløtegratinerte poteter, potetsalat eller stekte potetbåter og med soppsaus og en god salat.

Blir det rester igjen av steken etter måltidet er dette utmerket som pålegg.

Elgstek med fløtesaus

6 porsjoner

1 kg elgstek av innerlår eller mørbrad, benfri
1,5 ts salt
nykvernet svart pepper
Ca 3,5 stk einerbær, knust
0,5 ts rosmarin

Saus:
2 ss hvetemel
4 dl buljong + sjy
2 dl kremfløte
1 ss rognebærgelé
Ca 1,5 ss gin eller sherry

Halvtin kjøttet om det er frossent. Gni det inn med salt, pepper, einerbær og rosmarin. Legg det i en ildfast form og sett inn et steketermometer midt i kjøttet.
Sett kjøttet nederst i ovnen ved 125 C. Stek kjøttet til steketermometeret viser 72-75 C. Beregn ca 1 1/2 time for ferskt kjøtt, 2-3 timer for halvtint. La kjøttet hvile under aluminiumsfolie i ca 15 minutter. Ta ut steketermometeret.
Rør ut hvetemelet med litt buljong og ha det i resten av buljongen. La sausen koke i 3-5 minutter. Tilsett fløten og la sausen koke opp. Smak til med salt, pepper, gelé og eventuelt gin eller sherry.
Skjær steken i skiver og server med saus, kokte poteter, gelé, grønnsaker og f.eks. stuet sopp.

Elgkarbonader

4 porsjoner

1 kg elgkjøtt, grovmalt
1 ts salt
2 dl kremfløte
2 dl vann
2 ss potetmel
0,25 ts malt pepper
Ca 3,5 stk knuste einebær

Rør sammen kjøtt og salt. Spe med fløte og vann. Rør inn potetmel og krydder og form farsen til pene kaker.
Stek elgkakene i pannen. Server med kokte poteter, grønnsaker, brun saus eller viltsaus og tyttebærsyltetøy.

Elggryte

5 porsjoner

Ca 1 kg benfritt elgkjøtt, f.eks. stek
100 gr røkt sideflesk el. bacon
Ca 1,5 ss margarin,
3,5 ss hvetemel
2 ts salt
20 stk pepperkorn, sorte
2 ts timian
3 fedd hvitløk
1 stk laurbærblad
0,5 dl tomatpurè
Ca 5 dl kraft eller vann
0,66 halvflaske(r) bayer eller bokkøl
12 stk lite løk
4 stk gulrøtter
Ca 600 gr sopp

Skjær flesket i terninger og brun det sprøtt i stekepanne. Legg det over i en gryte. Skjær kjøttet opp i passe store biter og brun det i fleske- fettet. Bruk litt margarin hvis det blir for lite fett. Brun kjøttet i flere omganger og legg det over i gryten. Kok ut pannen med litt vann og hell det over kjøttet. Strø melet over kjøttet og bland det godt. Tilsett salt og krydder, hvitløken skåret i tynne skiver og tomatpurè. Spe med resten av vannet (kraften) og ølet. La kjøttet koke ved svak varme under lokk. Skrell imens gulrøtter og løk. Skjær gulrøttene i biter.

Tilsett grønnsakene når kjøttet har kokt vel ½ time. Skyll og rens soppen og la den koke med de siste 10 minuttene. Koketid ialt ca. 1 time, men dette avhenger av hvor mørt kjøttet er, og hvilket stykke som er brukt. Smak til med salt.

Serveres med tyttebær og kokte poteter, gjerne pressede.

Se her for flere oppskrifter med elg.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1997


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!