Gå til forsiden av matoppskrift.no

8 år med lavkarbo og LCHF: Frisk og rask! -Aldri om jeg endrer kostholdet!

Oppdatert: 05.03.2014 Publisert: 16.02.2014 Tema: Forfatter: Fotograf: Lille måne forlag




SUKSESS MED LCHF:

Sten Sture Skaldeman hamret nok en gang budskapet sitt inn på norsk fjernsyn: «Det er ikke fettet som gjør deg fet og syk, men sukker, stivelse og for mye karbohydrater!» Det var 2007 og Skaldeman var i Norge for andre gang for å snakke om sin helsereise som inkluderer en vektreduksjon fra 145 til 80 kilo. Skaldeman var en av de første som tok opp LCHF og lavkarbo i Norge, og hadde nylig fått utgitt boken «Spis deg ned i vekt» på norsk. Han reiste land og strand rundt, og oppnådde særlig gehør hos gutta. Budskapet gikk liksom rett hjem – spis kjøtt med fett på, god saus og litt grønnsaker. En som lyttet særlig godt denne gangen Skaldeman var på TV, var Lars Roar Rud fra Oslo. Den gangen veide han 105 kilo. Det var altså i 2007. Hva nå?

– Skaldemans budskap gikk rett hjem hos meg. Da veide jeg 105 kilo (se før-bildet under). Jeg googlet, leste på nettet og kjøpte boken hans. Jeg leste denne, og gikk straks over til en egg & bacon frokost – hver eneste dag, den første periode. Jeg kom straks i ketose og gikk ned 1-2 kilo per uker. Etter 4-5 måneder hadde jeg gått ned nesten 20 kilo i vekt, og var nede på 88 kilo. Der er jeg fremdeles, og nå har jeg fulgt dette kostholdet i nesten 7 år. Hvorfor i all verden skal jeg endre på dette, sier Lars Roar.

Skaldeman - ti år med lavkarbo

Sten Sture Skaldeman (f.1942) fyller i disse dager 72 år, og tilbake i 2006 kom han på banen i Norge med boken «Spis deg ned i vekt», der han fortalte om sin helsereise og hvordan han oppdaget hvor effektivt lavkarbo var for å få fettforbrenningen i gang igjen. I 2004 ble han innlagt på CityAkutten i Stockholm med et rekordhøyt blodtrykk. Prognosene var ikke gode, med 145 kilo fordelt på 175 cm. Skaldeman bestemte seg for å spise seg til døds, med den maten helsemyndighetene advarte mest mot: fet animalsk mat. Og slik gikk det for seg at Skaldeman satte til livs den ene steken etter den andre, bare for plutselig en dag å registrere at han hadde gått ned i vekt, og følte seg mye bedre?! Dermed begynte han å grave i gamle bøker, og fant fort ut at i "gamle dager", så var det nettopp en kjøttdiett uten stivelse som var medisinen mot fedme. Slik begynte helsereisen, og den havnet mellom to stive permer som solgte i utallige opplag i Sverige og Norge.

Skaldemans ærlighet og sterke historie ble særdeles godt tatt imot i Norge, og spesielt i pressen. Dette var virkelig en mann som man ikke hadde sett før! Han hadde trosset alle de tradisjonelle rådene, var helt uortodoks og upretensiøs i sin fremgangsmåte – rakt frem ærlig og til tider svært provoserende. Så provoserende at lederen for VGs vektklubb, Nina Schmidt, lovet at Skaldemans historie aldri skulle komme på trykk i VGs vektklubb! (Skaldeman kritiserer nemlig vektklubben ganske kraftig i sin bok, og det tok Vektklubbens «redaksjonelle» leder svært tungt.) Skaldeman tok imidlertid Norge med storm, og boken ble lansert på Tanums Bokhandel på Karl Johan (bildet under) - det var ikke en ledig stol å oppdrive.
– Boken åpnet en ny verden for meg, sier Lars Roar. – Jeg forstod straks at urkost med naturlig fett og et minimum av karbohydrater er som balsam for kroppen og gir hormonell balanse. Jeg ble god og mett lenge, friskere enn noen gang og følte meg opplagt hele tiden. Denne kosten gir mye velvære, fordi du spiser og nyter god mat som du vet ikke bare smaker godt, men som også gjør godt for helsen.

Venner og familie advarte

Ikke alle delte Lars Roars begeistring. – Folk rundt meg trodde jeg tøyset og var blitt gal. «Alt det fettet, hvordan skal det gå med deg nå da?», tenkte de. Lars Roar Rud lot seg ikke skremme, og har nå i 8 år holdt seg til kostholdet som Sten Sture Skaldeman anbefaler. – Skaldeman var tidlig ute, men i ettertid er det jo bare flere og flere som har anbefalt denne kosten, ikke færre. Men en del rister fremdeles på hodet, selv om det er en viss holdningsendring. Stadig flere oppdager jo at karbohydrater ikke er essensielt, og at fett ikke er farlig. Familien var også meget skeptisk, men nå er de blitt vant til det. Det har gått seg til, fortsetter Lars Roar.

I dag består kostholdet av naturlig mat fra bunnen av, med et absolutt minimum av karbohydrater. Helst økologiske kjøttprodukter og fisk. Grønnsaker og helfete meieriprodukter. Aldri stivelse, ris, potet, brød eller sukker. – Jeg er veldig glad i salater med egg, creme fraîché, ost, tunfisk, kylling. – Med dette kostholdet er mulighetene uendelige, vil jeg si. Det blir mye klassisk husmannskost som fårikål, pinnekjøtt, fiskeretter, lasagna uten pasta – mye kål i ulike varianter, ja i det hele tatt – et lavkarbokosthold er alt annet enn ensidig, jeg har fått et helt nytt forhold til mat.

Lavkarbokostholdet førte til matglede

Som for så mange andre var utgangspunktet til Lars Roar å gå ned i vekt. På bildet over er han kommet et stykke på vei. Men det var også begynnelsen til noe mer – oppdagelsen av matglede. Gleden av å lage mat, av å hygge seg ved kjøkkenbenken. – Det utviklet seg til matglede og hygge. Når jeg senere har lært og forstått hvor gunstig dette kostholdet er for helsen, som forebygging mot livsstilssykdommer, diabetes, kreft, demens, hjertesykdom osv., vil jeg alltid være en ambassadør for dette kostholdet. – Og dette poenget må tydeligere frem. Lavkarbo/LCHF-bølgen har vært med på skape en ny bølge av matglede rundt i landet, samtidig som det bekjemper mange av de sykdommene som folk rammes av i dag, og det må vi bli flinkere til å få frem!
Lars Roar Rud er allerede på mange måter en god ambassadør, og han har stilt opp i TV-debatter og fortalt om sin helsereise og deltatt på flere av Lille Månes konferanser og arrangementer. Vi trenger slike ambassadører.

Hva sa legen din?

– Jeg tok prøver før og etter med et års mellomrom . Markant nedgang av triglyserider (fett i blodet), økt HDL og mindre LDL. Bedre blodsukker, som tidligere lå høyt. B12 gikk i været, det var tidligere veldig lavt. Spiser langt flere egg nå enn før, minst 10-12 i uken! Med andre ord. Lars Roar har opplevd de klassiske forbedringer i helsen som flere tusen andre som har gått over til LCHF.
Det er vel lite sannsynlig at han endrer kosthold med det aller første.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2848


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!