Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: 85 prosent spiser ikke nok grønnsaker ::

85 prosent spiser ikke nok grønnsaker

Vi er fortsatt langt fra å følge kostrådene. Bare 15 prosent får i seg nok grønnsaker per dag. Det viser foreløpige tall fra den omfattende Norkost-undersøkelsen.

- Totalt får nordmenn i seg bare omlag 150 gram grønnsaker per dag i gjennomsnitt. Dette er 100 gram mindre enn kostrådene anbefaler. Når det gjelder inntaket av grønnsaker er det ingen forskjell mellom menn og kvinner. Men kvinner spiser mer frukt og bær enn mennene, sier professor i ernæringsvitenskap, Lene Frost Andersen ved Universitetet i Oslo.

Lite grove kornprodukter

Helsedirektoratet anbefaler at man spiser så mye grove kornprodukter at de til sammen gir 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag. I dag er nordmenn flest langt unna denne anbefalingen.

- Bare 25 prosent av befolkningen får i seg den anbefalte mengden av grove kornprodukter, og denne andelen er nokså lik for både kvinner og menn, opplyser Andersen.

Lite fisk og mye rødt kjøtt

Helsedirektoratet anbefaler at folk flest spiser mer fisk og begrenser inntaket av rødt kjøtt.

- Undersøkelsen viser at mer enn halvparten ikke klarer å spise den anbefalte mengden fisk. Mange spiser også mer rødt kjøtt enn anbefalt. Det er vesentlig flere menn enn kvinner som har et høyt inntak av rødt kjøtt, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet.

Alle kjenner til Nøkkelhullet

- De lave tallene gir grunn til bekymring for økt forekomst av hjertekarsykdommer og flere former for kreft, sier Helsedirektoratet. Det siste året har de jobbet med å øke kunnskapen om Nøkkelhullet og kostrådene.

– Det har vi langt på vei lykkes med, hele 98 prosent kjenner til Nøkkelhullet og 8 av 10 vet at merket står for et sunnere alternativ, sier Hafstad.
Norkost-tallene viser likevel at myndighetene må jobbe videre for at folk flest skal øke inntaket av blant annet grønnsaker og grove kornprodukter.

- Vi har ikke fått tydelig nok frem myndighetenes kostholdsråd, så her har vi en jobb å gjøre, sier Hafstad.

Fakta om Norkost 3

Norkost 3 er en landsomfattende kostholdsundersøkelse som er gjennomført blant personer mellom 18 og 70 år i perioden 2010-2011. Totalt fullførte 1787 deltakere undersøkelsen ved å delta i to 24-timers kostintervjuer. per telefon. Undersøkelsen ble gjennomført av Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Helsedirektoratet og Mattilsynet.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

AnnonseKlikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:2470

FAKTA/BYLINE
Publisert: 03.06.2012
Oppdatert: 26.06.2012
Tema: Kostråd
Forfatter:
Fotograf: Freeimages.com


Meld deg på nyhetsbrev