Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Å velge bort matvarer kan være uheldig ::

Å velge bort matvarer kan være uheldig

Det ingen grunn til å utelate matvaregrupper fra kostholdet dersom man ikke lider av allergi eller intoleranse. Dette gjelder særlig for barn og ungdom.
Det kreves omfattende kunnskap om matvarer og næringsstoffer for å sikre at kroppen får tilstrekkelig av alle næringsstoffer dersom man velger å utelate store matvaregrupper fra kosten.
Konsekvensene kan spesielt bli alvorlige for barn. Voksne kan derimot i perioder eksperimentere med kostholdsomlegninger uten større risiko.

Vitenskapelig bevis mangler

Mange får ideer til kostholdsomlegninger fra anbefalinger i bøker og i pressen, men slike kurer mangler ofte vitenskapelige bevis. Noen kurer er klart uten virkning, ufornuftige eller direkte skadelige hvis de følges over lang tid.

Fra samtlige skandinaviske land er det observert både feilernærte og avmagrede barn, samt foreldre som ikke tør å la barna leve et normalt sosialt liv fordi de tror at barnas plager skyldes allergi. På Voksentoppen er det gjort en studie der man så redusert vekt og lengdevekst hos barn som utelot kumelk.

Misforstått omsorg

– Det eksisterer en flom av informasjon om sykdommer, sunnhet og livsstil, og enkelte foreldre tror feilaktig at barna deres lider av matoverfølsomhet. I beste mening forsøker de å behandle dette selv og setter barna feilaktig på en melke-, egg eller glutenfri diett, sier klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas ved Voksentoppen senter for astma og allergi ved Rikshospitalet.

– Mistenker man matoverfølsomhet, er det derfor viktig å få utredet dette skikkelig hos kvalifisert helsepersonell, understreker Landaas.

Advarer mot å ta bort melk

Norske helsemyndigheter advarer spesielt mot å fjerne melk og melkeholdige produkter fra barns kosthold. Hvis foreldre skal ta melk ut av barns kosthold, skal det være tungtveiende grunner til dette, for eksempel melkeallergi eller laktoseintoleranse som er påvist hos lege.

– Det er svært viktig at barn får alle de næringsstoffene de trenger. Melk og ost er de viktigste kildene til kalsium og vitamin B2 (riboflavin) i kosten vår, og de er også viktige proteinkilder, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet.

Kontakt lege

I alternative miljøer er det ganske vanlig å gi pasientene råd om å slutte med melk og/eller hvete. Allergolog og barnelege Roald Bolle ved Universitetssykehuset Nord-Norge har møtt mange slike pasienter, både barn og voksne, i sine 40 år som lege.

– Nærmere undersøkelser har vist at de aller fleste pasientene tåler disse matvarene. Enkelte kommer fra alternative behandlere med liste på flere titalls matvarer som skal elimineres, der kanskje ingen eller noen svært få er av betydning for pasientens plager, sier Bolle.
For at man skal være sikker på at et barn lider av matvareallergi, skal barnet undersøkes grundig av lege. Dette skjer både ved hjelp av sykehistorie, prikk- og provokasjonstest og blodprøver hos spesialist.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:1741

FAKTA/BYLINE
Publisert: 24.10.2009
Oppdatert: 24.10.2009
Tema: Matallergi
Forfatter:
Fotograf: Jarle Nyttingnes


Meld deg på nyhetsbrev