Gå til forsiden av matoppskrift.no

Årets nypoteter er kommet

Oppdatert: 09.06.2012 Publisert: 06.06.2012 Tema: Sommer Forfatter: Fotograf: godfisk.no, frukt.no, matprat.no




Det er kommet meg for øre at nypotetene er kommet og da er det vel sommer? Men det er vel ikke alle som har tilgang til disse nå med en gang, men her er noen tips og oppskrifter som dere kan spare på til dere får tak i disse delikatessene.

Det aller beste er å spise dem som de er; skrubbet, lettkokte og såvidt møre med skall (og smør).

Man kan og variere litt: Og når det nå og er grilltid, så har man mange muligheter.
  • Hele kokte nypoteter på grillspyd sammen med småløk eller løkbåter.
  • Små nypoteter som såvidt er kokt møre er yppelig til å dyppe i chilisaus eller aioli som snacks eller på tapasbordet.
  • Små nypoteter pakkes inn i folie sammen med olivenolje, en timian- eller rosmarinkvist, salt og pepper. Legg på grillen.
  • Enkel potetsalat? Server lettkokte nypoteter sammen med lettrømme, gressløk, salt og pepper.

Visste du at:

  • Nypoteter er de første norske potetene som kommer rundt St. Hans.
  • Nypoteter er som navnet sier ferske poteter, og smaker best om de spises i løpet av få dager.
  • Nypoteter er vanligvis høstet og pakket samme dag.
  • Nypotetsesongen varer fra midten av juni til først i august.

Og her er noen oppskrifter:

Sprøstekt Norsk laks på skinn med nypotet, nykål og rømmesaus

600 gr Norsk laksefilet med skinn som er skrapet
4 dl rømme
10 gr salt
noen dråper sitron
450 gr spisskål i 4 båter
3 ss smør
400 gr nypoteter
olivenolje
1 stk sitron i båter
2 dl vann

Skjær laksen i biter på 150 gr. Stek den med skinnsiden ned slik at skinnet blir sprøtt. Dryss salt på filetsiden. Ikke snu fisken, skinnet skal bli sprøtt og filetsiden skal fortsatt ha en rå kjerne når laksen er ferdig. Ta ut den Norske laksen og hold den varm.
Tilsett rømmen i stekepannen. Og la den koke litt. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og eventuelt litt revet sitronskall.
Blansjer spisskålen i kokende vann tilsatt salt. Avkjøl kålen i isvann etter at den er ferdig blansjert. La den renne av på et
kjøkkenhåndkle etter at den er avkjølt.
Kok opp 2 dl vann tilsatt 3 ss smør og varm kålen rett før servering. Smak til med salt og pepper.
Ha nypotetene i en bakk og bland godt medsitron og olivenolje. Stek potetene i ovn på 180 gr i ca 30 min. Del nypoteter i to dersom de er store.

Potetsalat med nypotet

4 porsjoner

1 kg potet, nypotet
3 stk vårløk
3 dl lettrømme
1 fedd hvitløk
1 ss sitronsaft
2 ss gressløk
salt og pepper

Kok potetene til de er møre. Avkjøles helt. Del potetene i to eller fire avhengig av størrelsen.
Bland sammen rømme, finsnittet vårløk, presset hvitløk og sitronsaft. Vend inn finhakket gressløk og smak til med salt og pepper. Vend potetene forsiktig inn i dressingen. La potetsalaten få trekke minst en time før servering.
Passer godt til spekemat, grillmat og røkt skinke.

Her er en de norske tradisjonsrettene. Nydelig!

Kjøttkaker med nykål og nypoteter

4 porsjoner

Kjøttkaker
500 gr kjøttdeig
Ca 0,5 ts salt
1,5 ts potetmel
1 krm pepper
1 krm allehånde
Ca 2,5 dl melk
margarin/olje til steking

Saus:
5 dl kraft (eller vann og buljongterning)
2,5 ss hvetemel
1 dl melk
salt pepper
sukkerkulør
Nygrodde poteter og nykål.

Rør kjøttdeigen godt med salt. Rør så inn potetmel og krydder. Spe med melk, litt om gangen. Rør godt. En kjøttdeig som har vært dypfryst, vil ikke alltid binde væsken like godt, og da må man spe med mindre mengde melk. Kjøttfarsen kan godt stå i kjøleskap en stund før steking.
Lag kjøttkakene med skje og stek dem pent brune i fett i panne.

Saus:
Kok opp kraften. Rør mel og melk til en klumpfri jevning og tilsett i kraften under omrøring. La sausen koke opp. Smak til med salt og pepper. Tilsett noen dråper sukkerkulør for å få brun farge.
Legg de stekte kakene i sausen og la dem trekke i 10-15 minutter til de er gjennomkokte.
Server kjøttkakene i sausen. Server med nygrodde kokte poteter og ny kål som er lettkokt med salt.
Snadder. Det kan og brukes ferdige kjøttkaker for enkelthets skyld.

Posjert Norsk Kveite i vårdrakt

4 porsjoner

720 gr Norsk Kveite delt i 4 benfri fileter a 180 g
5 dl saltlake bestående av ½ l vann og 50 g salt
pepper
50 gr smør
8 stk asparges, delt i to
12 stk gulrøtter, baby
1 stk nykål eller spisskål, i strimler

Hollandaise-saus:
1 dl cider eddik
pepper
2 ss vann
4 stk eggeplommer
300 gr smør, klaret
Frisk presset sitronjuice

Nypoteter med persille:
600 gr nypoteter, godt vasket
salt
50 gr persille, hakket
2 ss usaltet smør, smeltet

Til denne retten bruker vi tykke fileter som kan skjæres i like biter. Tykkelsen er viktig for å holde på saftigheten når de posjeres. Norsk Kveite på 7-10 kg er en fin størrelse.
Legg kveitestykkene i saltlake i 20 minutter. Tørk dem på kjøkkenpapir, og ha på nykvernet pepper. Kok opp vann og legg i fiskestykkene, sett ned varmen etter noen minutter. Det er veldig viktig at vannet ikke koker, for å unngå at fisken blir tørr. La fisken trekke i 8-12 minutter avhengig av tykkelse på stykkene.

Asparges, babygulrøtter og nykål:
Ha litt vann og smøret i bunnen av kjelen og kok opp. Det behøver ikke å dekke asparges og gulrøtter. Kok/damp disse litt først. Legg så kålen oppå de andre grønnsakene og sett på lokk. Damp til du synes grønnsakene er ferdig. De bør ha litt spenst igjen, da er de best.

Hollandaise-saus:
Bland eddik og pepper og kok til nesten alt er fordampet. Tilsett 2 ss vann. Bland reduksjonen i eggeplommene. Pisk over varmt dampende vann i ca 4-8 minutter, til eggeplommene tykner og har fått et volum 2-4 ganger sin opprinnelige størrelse. Tilsett smeltet klaret smør litt etter litt. Hvis sausen blir for tykk, skiller den seg. Tilsett da litt lunket vann. Smak til med sitron og salt og pepper.

Nypoteter med persille:
Kok potetene ferdig i saltet vann. Finhakk persillen. Vend de ferdige potetene i smør og persille.

Balsamicostekt kylling med potetsalat

4 porsjoner

4 stk kyllingfileter
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss grov sennep
2 ss balsamicoeddik
olje til steking
salt og pepper
1 stk sitron i båter

Potetsalat med yoghurt og frisk mynte
1 kg små nypoteter, godt vasket
Ca 1,5 fedd hvitløk, finhakket
2 dl gresk yoghurt eller matlagings yoghurt
Ca 1,5 ss sitronsaft
1 ts sukker
3 stk vårløk, finsnittet
0,5 potte(r) fersk mynte, hakket

Skjær kyllingfiletene på langs, Rør sammen hvitløk, sennep og balsamico og tilsett kyllingfiletene. Vend dem så de blir dekket av marinade, og la dem ligge i marinaden i minst 20 minutter.
Varm oljen i en stekepanne og stek kyllingbitene til de er gylne og gjennomstekt, ca. 3-4 minutter på hver side. Dryss over flaksalt og nykvernet pepper og server kyllingstrimlene med potetsalat og sitronbåter.

Potetsalat med yoghurt og frisk mynte
Kok potetene møre i lettsaltet vann, ca. 20 minutter. Avkjøl. Bland yoghurten med resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper. Hell dressingen over potetene og bland forsiktig. Pynt med mynteblader og snittet vårløk.

Denne er skikkelig sommer:

Sommerfristelse med årets ferske poteter og bær

100 gr spekeskinke
100 gr fenalår
200 gr ferskpotet (nypotet)
1 bunt(er) frisk grønn asparges
1 pakke sukkererter
1 kurv(er) jordbær
1 pakke Bringebær

1. Vask og kok potetene i lettsaltet vann til de er møre i ca. 15 minutter.
2. Kok sukkererter og asparges (kutt av og skrell den nederste delen) i 2 minutter og hell av vannet.
3. Dander spekeskinke, fenalår, delte og rensede jordbær, bringebær, sukkererter og asparges rund på et fat sammen med potetene delt i 2 eller 4.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2471


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!