Gå til forsiden av matoppskrift.no

Årets sommerpiknik

Oppdatert: 31.07.2009 Publisert: 31.07.2009 Tema: Turmat Forfatter: Fotograf: Nadin Martinuzzi




Sommeren er full av vennetreff, familiesammenkomster, utflukter og festligheter. Det er høysesong for uteaktiviteter og festivaler av alle slag. Pakk piknikkurven med spennende blingser av øllebrød eller havrebriks, gjerne komponer en full meny, og imponer dine kjente og kjære!
Piknik er aktuelt for alle og enhver, og gir en avslappende og ledig stemning! Fyll en kurv med dine favorittbrød med godt pålegg. I tillegg til god drikke kan det være en ide å ta med noe søtt og noe salt i din egenkomponerte piknikkurv. Her har du gode og spennende forslag til påsmurtvarianter, i tillegg til snack av peprede brødpinner og store amerikanskinspirerte bærmuffins.

Sommerblings

1 stk havrebriks
1 ss pesto
2 stk salatblad
2 skive tomat
2 skive kokt skinke
30 g vellagret ost (2 skiver)

Pesto:
1 potte frisk basilikum
½ bunt bladpersille
30 g solsikkekjerner
2 båt hvitløk
2 dl olje
1 dl parmesan
1 ts salt

Pesto:
Kjør basilikum, persille, solsikkekjerner og hvitløk i en foodprocessor. Tilsett oljen i en tynn stråle. Ha tilslutt i finrevet parmesan og smak til med salt.

Skjær havrebriksen i to. Smør pesto på begge halvdelene. Legg salat, tomat, skinke og ost på den ene halvdelen. Legg på den andre og trykk lett sammen.

Vegetarblings

1 porsjon

1 Øllebrød (se oppskrift nederst)

Hummus:
1 boks hermetiske kikerter (240g)
saften av 1 stk sitron
2 båt hvitløk
½ ts salt
½ dl olje
1 krm malt spisskummen
2 stilk bladpersille

Grillede grønnsaker:
2 stk gulrot
2 stk rød paprika
1 stk grønn squash
1 stk aubergine
½ stk knollselleri (sellerirot)
2 stk løk
4 ss sesamfrø
4 ss balsamicoeddik
4 ts salt

Fremgangsmåte:
Vegetarblings:
1 øllebrød
2 ss hummus
100 g grillede grønnsaker
Skjær opp langpannebrødet i passende firkanter. Del dem i to på langs. Smør undersidene med hummus og fordel grønnsaksfyllet oppå. Legg på toppene.

Hummus:
Ha kikerter i en foodprocessor sammen med sitronsaft, hvitløk, salt, olje og spisskummen. Tilsett persillen helt til slutt, slik at ikke hummusen blir grønn. Sett hummusen kaldt. Den er holdbar i 3 dager i kjøleskap.

Grillede grønnsaker:
Rens, skyll og skjær grønnsakene i strimler. Grill dem i grillpanne eller stek de i litt olje i en panne. Sett dem til avkjøling i minst 30 minutter. Rist sesamfrøene i tørr panne. Bland grønnsakene og resten av ingrediensene.

Fullkornspinner med dipp

2 ½ dl vann
½ pk gjær
250 g fibramel
1 ts salt
½ ts grovmalt pepper
1 ss olivenolje

olivenolje til pensling

flaksalt og grovkvernet pepper til pynt

Kesamdipp:
1 beger kesam
2 ss friske urter (f.eks rosmarin, basilikum, timian) , hakkede
½ ts salt
½ ts pepper
saften av ½ stk sitron

Fremgangsmåte:
Varm vannet til det er fingervarmt, 37 °C.

Bland alle ingrediensene, men hold igjen 1 dl vann, oljen og pepperen til senere. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate. Tilsett deretter olivenoljen og pepperen, og bland disse inn i deigen på sakte fart.

Dekk bakebollen med plast, og la den heve i en halv time. Hell deigen ut på bakebordet. Brett den sammen og legg den tilbake i bollen. La deigen heve videre i ca. 1 time.
Ta deigen ut på et melet bakebord og skjær ut tynne strimler. Strekk strimlene ut på en plate med bakepapir. Det er viktig at strimlene ikke blir for tynne, men heller ikke for tykke.
Pensle strimlene med olivenolje, og strø med litt flaksalt og grovkvernet pepper. La dem heve i 10 minutter.
Stek brødpinnene i midten av ovnen ved ca. 220 °C i 10–15 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøles på rist.
Kesamdipp: Bland alle ingrediensene og server som dipp til Fullkornspinnene.

Bærmuffins

10 porsjoner

3 dl hvetemel
3 dl sammalt hvete, fin
1 ½ dl sammalt hvete, grov
1 dl sukker
4 ½ ts bakepulver
½ ts salt
2 stk egg
1 ½ dl appelsinjuice
2 dl melk
1 dl olje
3 dl frossen skogsbærblanding

Fremgangsmåte:
Bland mel, sukker, bakepulver og salt i en bolle. Visp sammen egg, appelsinjuice, melk og olje. Rør blandingene lett sammen.
Vend forsiktig inn skogsbærene, ikke rør for mye. Fordel røren i smurte muffinsformer og sett på stekeplate.
Stek muffinsene på nederste rille i ovnen ved 200 °C i ca. 15 minutter. Avkjøles på rist.

Øllebrød

Saftig og smaksfullt grovbrød med øl og honning.

Ingredienser:
150 g hvete, helkorn
4 dl vann
5 dl øl

30 g honning
½ pk gjær
500 g hvetemel
250 g sammalt hvete, fin
250 g sammalt rug, grov
20 g salt

Topp:
3 ss olivenolje
2 ts flaksalt
1 ts grovkvernet pepper
1 ts malt spisskummen

Fremgangsmåte:
Gir en langpanne, ca.12 stk.

Legg helkornene i kaldt vann natten over eller i kokende vann i 2 timer før baking. Hell av eventuelt overflødig vann. Varm ølet til det er fingervarmt, 37 °C, og bland i honningen og gjæren. Bland resten av ingrediensene i en bakebolle og tilsett gjærblandingen. Elt deigen for hånd eller i en kjøkkenmaskin til den blir smidig. Deigen skal ikke være for fast. Dekk bollen med plast, og la den stå til heving i ca. 1 time.
Slå deigen sammen, og legg i en langpanne med bakepapir. Dekk langpannen med kjøkkenhåndkle og/eller plast. La den heve til dobbel størrelse i ca. 30-40 minutter.
Pensle olivenolje på toppen av deigen og strø over flaksalt, pepper og spisskummin.

Stek langpannebrødet nederst i ovnen ved 220 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1670


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!