Gå til forsiden av matoppskrift.no

Agurknytt

Oppdatert: 08.07.2006 Publisert: 08.07.2006 Tema: Slanking Forfatter: Fotograf: Kim Holthe, Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker




Sommeren er endelig her, og det bugner av frisk frukt og fargerike grønnsaker - så hva passer vel ikke da bedre enn litt ekte agurknytt:

Ifølge Riksmålsordboken, har uttrykket tysk opprinnelse; Sauregurkenzeit blir på norsk noe sånt som "de sure agurkers tid", som betyr dødtid i avisene. I gamle dager sendte man journalistspirer ut for å sjekke agurkprisene. Denne grønnsaken var nemlig da for eksklusiv å regne, og prissvingningen opptok visstnok mange husmødre, som av og til unnet seg en lang og krummet en til matbruk.

Agurkfakta:

Agurken, eller cucumis sativus, kommer opprinnelig fra India og kom hit til landet på 1600-tallet. Den vanligste typen er slangeagurk, og bør oppbevares rundt 12 °C. Agurk kan ha gulfarget skall som betyr at den er overmoden eller har vært utsatt for etylen. Bløt agurk kan bety at den er kuldeskadet. Skallet bør ikke skrelles av da mye av næringsverdien i grønnsaken ligger her.

Næringsinnhold:

Næringsinnhold per 100 g:
  • Kcal 10 kcal
  • Karbohydrat 1,5 g
  • Protein 0,7 g
  • Fett 0,1 g
  • Vann 96 g
  • Kostfiber 0,7 g
  • Vitamin A 10 µg
  • Vitamin C 9 mg
  • Kalium 130 mg
  • Kalsium 24 mg

Agurktips:

  • Er agurken litt slapp, legg den i friskt kaldt vann noen minutter, så blir den sprø igjen
  • Prøvd tzatzikidipp? Sil revet agurk i et kaffefilter og tilsett hvitløk, yoghurt naturell, salt og pepper
  • Visste du at agurken ikke skal i kjøleskapet? Den smaker nemlig bedre om den får ligge på kjøkkenbenken
  • Visste du at agurken bør ligger atskilt fra tomater og epler? Da blir den ikke gul og holder seg lenger
  • Kutt av begge ender og del agurken i to. Bruk deretter eplekutter, så får du fine agurkstaver til dipp
  • Agurkskiver på langs (bruk feks. ostehøvel) setter en ekstra piff på drikkevannet, dessuten ser det herlig friskt ut

Fire spennende og forfriskende oppskrifter med agurk:



Agurk kanapeer

15 kanapeer

150 g agurk
180 g pillede reker
30 g svart lodderogn
15 ts majonessalat lettere type
litt frisk dill

Skjær agurken i 15 tykke skiver.
Legg en liten teskje majonessalat og 3 reker på hver agurkskive.
Pynt med 1/2 ts lodderogn og en kvast dill.

Per kanapé: 30 kcal

Tzatziki

4 porsjoner

1 beger yoghurt mild naturell
2 båter hvitløk
1/2 agurk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper

La yoghurten renne av seg i et kaffefilter ca. 1 time.
Riv agurken på et råkostjern. Ha revet agurk i et dørslag og press ut vannet.
Finhakk hvitløk. Bland agurk og hvitløk sammen med den avrente yoghurten.
Smak til med salt og pepper.

Per ss: 5 kcal

Tips! Spis tzatziki med grovt brød til, eller bruk den som saus til ulike stekte eller kokte retter av lammekjøtt.

Agurksalat

4 porsjoner

1/2 agurk
1/2 dl eddik, 7%
3 dl vann
smak til med salt, pepper og søtstoff

Skjær agurken i tynne skiver, gjerne med ostehøvel. Bland eddik, vann, krydder og søtstoff og hell over agurkskivene.

Per porsjon: ca. 10 kcal

Fylte agurker

8 stykker

2 agurker
1/2 purre
1 løk
1 ss olje
150 g røkelaks
250 g pillede reker

Pepperrotsaus:
1/2 ss flytende margarin
1 ss siktet hvetemel
1 1/2 dl lettmelk
1/2 dl Maizena Cremefine til pisking
ca. 1 ts revet frisk pepperrot
smak til med salt og pepper

Surr finhakket purre og løk i en stekepanne med olje.
Agurkene deles i to på tvers og så på langs. Ta ut den midterste kjernen i agurken og legg lakseskiver på. Bland kjernen fra agurkene sammen med purre, løk og reker og ha over agurkene.
Smelt margarin til sausen og rør inn melet. Spe med melk og Maizena. Kok opp. Smak til med krydder, men vær forsiktig med mengden pepperrot da smaken forsterkes etter en liten stund.
Hell sausen over agurkene og fyllet, og server straks!

Per stk: 120 kcal




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:863


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!