Gå til forsiden av matoppskrift.no

Agurknytt til påske

Oppdatert: 21.03.2003 Publisert: 21.03.2003 Tema: Grønnsaker Forfatter: Fotograf: Synøve Dreyer




Det blir full markedsdekning av norske agurker fra og med påskeuken: Produksjonen blir 300 tonn pr. uke. Det har vært en enorm utvikling i norsk agurkproduksjon i inneværende år med en økning på hele 30 prosent fra uke 1 til uke 9. Dette tilsvarer 290 tonn.
I 2004 hadde vi en forbruksøkning på 10 prosent av agurker. Alt tyder på at vi trives stort med agurker i kostholdet vårt her i Norge.

85 agurkprodusenter

Vi har 85 agurkprodusenter i Norge. Fordelingen geografisk av produksjonen viser at 35 prosent finner sted i Buskerud med Lier som det absolutte sentrum, 30 prosent i Rogaland og resten er fordelt over hele landet.

Agurk - et 3000 år gammel kulturprodukt

Agurk er et av våre svært gamle kulturprodukter. Den har en hele 3000 år gammel historie i matfatet. Opprinnelig kommer agurken fra India. Der vokser den fortsatt vilt ved foten av Himalaya. Fra India kom den til Kina hvor den ble tatt i kultur og ble et viktig spise. Til Norge kom agurken først på 1600-tallet.

Mange sorter agurk

Det finnes mange sorter agurk. Den vanlige i handelen er den såkalte salatagurken, eller slangeagurk som vi sier. Den er avlang og skal ha en lengde på 30-35 cm. Den skal videre være mørk grønn i fargen og rund i formen. Det er viktig at fruktkjøttet er sprøtt.
Agurk inneholder kalium og kalsium, litt A- og C-vitaminer og 96 % vann. Den gir kun 10 kalorier pr. 100 g vare.

Lagres ved 12 grader

Agurken skal lagres ved 12 grader. Den gode smaken kommer fram når agurken får ligge på kjøkkenbenken før bruk. Men det forkorter selvfølgelig holdbarheten.

Godt i matfatet

Agurk er den største selvfølge i vårt kosthold. Den er herlig som pålegg og i enhver salatvariant. Den er videre god i fiske-, kylling- og pastaretter.

Et par oppskrifter:

Agurksalat 1

4 porsjoner

1 agurk
1 ss lettmajones
2 dl yoghurt naturell
1 hvitløksbåt
1/2 ts salt
1/2 ts hvit pepper
finklippet kruspersille

Del agurken i to og skjær den i tynne skiver som legges over i en bolle. Bland sammen majones, yoghurt, presset hvitløk, salt og pepper og hell sausen over agurkskivene. Rør det hele sammen. Ta salaten over i en egnet salatbolle. Dryss over rikelig med klippet kruspersille. La salaten stå og trekke ca. en halv time før servering. Salaten er god til både kjøtt- og fiskeretter.

Agurksalat 2

4 porsjoner

1 agurk
1 Vestfoldsalat (crispi, frisella, rapid, e.l.)
Friske blader av sitronmynte

Dressing:

1 ss presset sitronsaft
1 ts honning
1/2 ts hvit pepper
3 ss god olivenolje

Riv salaten og dekk bunn og kanter i en egnet salatbolle. Agurken skjæres i tynne skiver. Dryss rikelig med friske mynteblader over. Rør sammen dressingen som så helles over. La salaten stå og trekke ca. en halv time før servering. Salaten er god til retter av svin og kylling.

Agurktips:



  • Er agurken litt slapp, legg den i friskt kaldt vann noen minutter, så blir den sprø igjen
  • Prøvd tzatzikidipp? Sil revet agurk i et kaffefilter og tilsettes hvitløk, yoghurt naturell, salt og pepper
  • Visste du at agurken ikke skal i kjøleskapet? Den smaker nemlig bedre om den får ligge på kjøkkenbenken
  • Visste du at agurken bør ligger atskilt fra tomater og epler? Da blir den ikke gul og holder seg lenger
  • Kutt av begge ender og del agurken i to. Bruk deretter eplekutter, så får du fine sticks til dipp
  • Agurkskiver på langs setter en ekstra piff på drikkevannet, dessuten ser det herlig friskt ut





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:551


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!