Gå til forsiden av matoppskrift.no

Alt om grilling

Oppdatert: 01.07.2016 Publisert: 05.06.2010 Tema: Grilling Forfatter: Fotograf: Jonny Syversen, Astrid Hals, Stock.xchng, Knut Pettersen
Her finner du alt som er verd å vite om grilling. Grilltyper, utstyr, tips og råvarer

Grilltyper

Kullgrill:
Kullgrillen gir ofte høyere effekt enn mange gass- og elektriske griller. Det tar gjerne litt lengre tid før kullgrillen er startklar. Du kan bruke grillkull eller briketter. Briketter brenner lengre, og det finnes flere varianter i handelen. En åpen grill egner seg best til pølser og kjøtt i skiver. Skal du grille hele steker og fileter bør du ha en grill med lokk. Det reduserer også faren for at maten brennes. Det bør være mulighet til å regulere avstanden mellom grillristen og glørne.

Elektrisk grill:
Foretrekkes av stadig flere. Man slipper osen av tennvæske og den er renslig i bruk. Den er godt egnet til mindre husholdninger, eller til steder hvor det ikke er lov å bruke gass- og kullgrill. Elektriske griller er enkle å bruke, lette å holde rene og alltid klare til bruk. Varmen kan reguleres, men slike griller har ofte liten kapasitet. Grillrist i støpejern holder ekstra godt på varmen.

Gassgrill:
Gassgrillen blir stadig mer populær, og den har klart mange fordeler. Den er alltid klar til bruk, og er lett å holde ren. Man kan enkelt regulere varmen og gassgrillen egner seg dermed godt til allslags grillmat. Gassgrill brukes nesten alltid med lokket igjen for å oppnå en god effekt, da er det enkelt å grille store stykker som lammestek eller hele fileter. Ved å justere varmen kan man ettersteke kjøttet på svak varme slik at kjøttet blir ekstra saftig og godt.

Engangsgrill:
Enkel og grei grill til å ha med på tur. Engangsgrillen blir fort varm, men risten ligger nær kullene og det er ingen mulighet for å regulere avstanden. Denne grillen egner seg derfor best til mat som trenger kort steketid, slik som hamburgere, pølser og tynne grillskiver. NB! Ikke kast engangsgriller i naturen!
Det er i de siste årene kommet små turgriller som man kan ta med seg. Disse er beregnet på flergangsbruk og er mye mer miljøvennlige enn engangsgrillen. Og så kan man justere varme og avstand bedre.

GRILLEN

Bruker du en vanlig trekullgrill er den vanligste feilen at man begynner grillingen for tidlig. Grillen tennes opp og like etterpå legges maten på. For å få ekstra fres slik at grillingen skal gå fort, pøses det tennvæske over pølser, burgere, kjøtt og annet godt. Resultat: Svartbrent mat som smaker tennvæske.

Grill skal være kos og smaker best hvis man tar seg tid til å virkelig nyte både grillingen, spisingen og samværet med familien og gode venner.

Ett lurt tips er å kle bunnen i grillen med aluminiumsfolie, lag noen små hull i bunnen for å sikre god trekk. Folien er lett å fjerne etter grilling og renholdet lettes. Legg grillkull i bunnen på grillen, hell over litt tennvæske og vent et par minutter før grillen tennes. Etter opptenning bør du vente i 30-40 minutter til kullene har fått et jevnt lag av grå aske. Da er grillen klar, og du får et bra resultat.

Et alternativ til den tradisjonelle grillen kan være gassgrill. Propan gir deg raskt riktig grilltemperatur, dessuten unngår du både tennvæske og grillkull. Det er også lettere å regulere varmen. Den gode grillsmaken er der fortsatt, selv om noen kanskje savner den spesielle smaken av tennvæske...

Uansett grillkull eller gass, de har til felles den spesielle atmosfæren som oppstår når forventningene til en hyggelig kveld med mye god mat brer seg.

Grillutstyr

Noe utstyr er påkrevd for å gjøre grillingen enklere og grunnpakken bør derfor se slik ut:

Grillkull/briketter er en selvfølge om du ikke har gassgrill eller elektrisk grill. Forskjellen på grillkull og grillbriketter er at brikettene brenner lengre, men kull har ofte bedre effekt. Det er viktig at kullene er ordentlig tørre. Helst bør de være pakket i papirpose med en innerpose av plast. Les bruksanvisningen på pakken.

Stålbørste. Det er ikke hyggelig å lage mat på en grill som er full av rester. Disse kan dessuten begynne å brenne slik at maten blir svidd og lite delikat. Vask derfor grillristen etter bruk. Børsten har en metallskrape til å fjerne fastbrente rester, samt en effektiv børste til rengjøring av grillen.

Vannflaske er nødvendig å ha for hånden når du griller med kull/briketter. Kjøttet avgir kjøttsaft og fett. Dette drypper ned på kullet og flammer kan blusse opp og brenne kjøttet. NB! Bruk ikke vann på gassgrill. Vannet slukker flammen, men gassen fortsetter å sive ut!

Grillpensel med langt skaft er lurt å ha med. Det er bra å pensle kjøttet underveis, både for å gi god smak og for å smøre kjøttet slik at det ikke sitter fast på risten.

Burger-rist/dobbelrist er perfekt for grilling av burgere. Ofte kan burgerne feste seg til grillristen, slik at de går i stykker når man skal snu dem. Pensle burgerne med litt olje så fester de seg ikke til risten.

Steketermometer trenger du når du griller store stykker. Uten det er det vanskelig å vite når kjøttet er ferdig stekt. Stikk termometeret dypt og midt inn i kjøttet, men ikke mot et ben.

Grillklyper er en nødvendighet. Unngå å bruke gafler til å snu kjøttet, fordi kjøttsaften kan sive ut når du stikker i det. Det finnes et godt utvalg av grillklyper i metall og tre. Vær klar over at metallhåndtak kan bli svært varme.

Grillvotter er viktig å ha i nærheten. Både grillen og det som ligger på grillen blir svært fort varmt og det er fort gjort å brenne seg.

Grillspyd kommer en ikke utenom i løpet av sesongen. Husk at grillspyd med håndtak av metall fort blir varme. Grillspyd av tre bør bløtlegges en halv time før bruk, ellers kan de lett begynne å brenne.

Trancheringssett består av en god kniv og en god stekegaffel. Griller du store stykker som stek eller filet, er det godt å ha skikkelig redskap for hånden til oppdeling.

Nå er det bare å tenne opp grillen og kose seg gjennom sommeren i hager, terrasser eller ute i det fri!

Raske grilltips

 • En grill med lokk er å foretrekke. Du sparer tid og har også bedre kontroll over flammene. Flytt lokket til side i stedet for å løfte det rett opp. Da unngår du å dra med deg aske opp i maten.
 • Husk å rengjøre og pensle risten med olje før bruk.
 • Finn fram gode grillvotter, matklyper, stekespader, forkle, pensel til marinade, salt og pepperkvern og vannflaske/vannslange.
 • Grill råvarer som har romtemperatur, også pølser og hamburgere.
 • La ikke grillen stå i vinden.
 • Ved kullgrill: Bruk skikkelige briketter. Ikke grill før 20-30 minutter etter at du har tent på. Og husk å la tennvæsken trekke inn i grillkullene før du tenner på.
 • Pensle litt olje på den varme grillristen, så setter ikke maten seg fast.
 • Ta kjøttet ut av kjøleskap minst 30 minutter før grilling, men ikke ha det stående på benken mer enn en time.
 • Ikke stikk hull i kjøttet.
 • Husk at de tykke kjøttstykkene krever lavere varme og lengre tid enn de tynne. Tynne biffer og hamburgere skal stekes i kort tid på begge sider, på sterk varme. Tips! Medium stekt er tingen. Godt stekt er bare stekt, ikke godt.
 • La alt kjøtt hvile noen minutter før de serveres. Da beholder kjøttet den gode saften.
 • Bruk gjerne en fiskerist for grilling av fisk
 • Mariner før grilling. Maten smaker mye bedre. Se mine marinader og krydderblandinger
 • Husk at sukker- og tomatbaserte sauser har lett for å brenne. Pensling med slike marinader bør derfor kun skje helt mot slutten av stekingen.
 • Pass på tøyet ved grilling, lett å ta fyr..
 • Ikke flytt på grillen mens den ennå er varm.
 • Ikke la barn og hunder leke uten tilsyn mens grilling pågår.
 • Oppbevar grillkull og grillutstyr på et tørt sted.
 • Ikke la engangsgriller ligge igjen i naturen.
 • Griller skal stå støtt.
 • Prøv noe annet enn pølser, koteletter og hamburgere
 • Ha skarpe kniver, grillklype, skjærebrett, anretningsbrett og spruteflaske med vann klar.(ved flammer i kull)

Hva slags kjøtt skal man velge?

Nesten alle typer kjøtt kan grilles. Kjøtt i stykker og skiver med og uten ben, pølser og innmat. Kjøttet bør være mørt og er kjøttet fryst, bøt det tines i god tid før du skal grille.

Storfekjøtt:
En rekke forskjellige kjøttstykker fra storfe blir ypperlig grillmat. Biff er en gjenganger, men sørg for å bruke godt mørnet kjøtt. Flatbiff og mørbrad kan grilles som hverdagsbiffer eller kuttes i biter og brukes på grillspyd.

Lam:
Lammekoteletter er like enkle å tilberede som de er gode å spise. Lammelåret blir lekker grillmat når det skjæres i skiver eller deles i mindre steker. Prøv også med grillet lammeribbe. Det er flott festmat.

Svinekjøtt:
Du kommer ikke unna svinekotelettene eller flintstek når du skal grille. Spareribs, helgrillet indrefilet eller grillspyd med svinekjøtt og ananas – her er det bare å velge.

Pølser:
Pølser er alltid like populært - og ikke bare barnas favoritt. Det finnes et rikt utvalg av pølser på markedet så her er det bare å velge og vrake. Pølsebiter er også naturlig innslag på grillspyd.

Grilling av fisk

All fisk egner seg for grilling. Fet og mellomfet fisk som ørret, laks, makrell, sild, steinbit, breiflabb, kveite, sik, røye og lagesild kan legges rett på grillristen. Mager fisk som sei, hyse, hvitting og abbor faller lettere fra hverandre og bør derfor grilles i dobbelrist.
Skalldyr som reker og blåskjell kan stekes på spidd eller legges på aluminiumsfolie.

Grilltiden

Avstand fra glørne og steketid på hver side:

Skiver og fileter: 6-7 cm - 4-7 min
Hel fisk på ca 300 g: 10-15 cm - 6-10 min
Hel fisk på ca 1 kg: ca 15 cm - 15-20 min

Fisken er ferdig når fiskekjøttet løsner fra bena.
For at fiskekjøttet ikke skal sette seg ved, er det viktig å pensle fiskeskivene med olje eller smør. Grill dem gyllenbrune på hver side. Dryss på salt og pepper når de er ferdig grillet. Fiskeskivene blir ekstra saftige og smakfulle hvis de får trekke i en marinade i ca 1 time før grilling.

Marinade

4 ss olje
4 ss sitronsaft
1 liten revet løk
5 knuste pepperkorn
1 fedd presset hvitløk
2 ts salt

Bland alle ingrediensene og hell marinaden over fisken.
Agurksalat lager du lett ved å høvle en slangeagurk i tynne skiver. Bland lett med et beger Créme Fraiche. Smak til med salt. Anrett i bolle med salatblader og finklippet dill.
Som tilbehør til fisken kan det serveres en frisk agurksalat og kokte poteter
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:830

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Helgrilling av lam (Asado).
Helgrilling av lam (...
Prøv også Entrecote på grillen.
Entrecote på grillen...
Prøv også Helgrillet indrefilet av storfe.
Helgrillet indrefile...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!