Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Asparges for nybegynnere ::

Asparges for nybegynnere

Asparges er en grønnsak som vi har oppdaget hjemme nå på forsommeren i år. Etter at kokken i familien tar med seg vaner fra restaurantkjøkkenet, blir det brukt mer og mer asparges hjemme, og da siden dette er så utrolig godt!

Akkurat på denne tiden er det fersk norsk grønn asparges å få i de fleste butikker og det er virkelig å anbefale en prøvesmak av denne grønnsaken.

Fakta om asparges

Asparges er en gammel kulturplante med røtter mange århundrer tilbake. Den er flerårig og kan produsere i mange år. Den dyrkes i Norge og akkurat nå er det toppsesong for den grønne typen. Den grønne er den som ikke tildekkes når den kommer opp av jorden, mens den gule blir tildekket. Det finnes forskjellige avarter.
Asparges er kalorifattig og inneholder flere gode næringsstoffer.

Buk av asparges

Asparges er ypperlig som forrett eller som tilbehør. Passer fint sammen med spekeskinke og smør, eller diverse sauser.
Koketips
Hjemme pleier vi å gjøre slik når aspargesen skal benyttes.
Kutt av den nederste delen av stilken om den ser litt uggen ut. Skrell de 3-4 nederste cm av stilken. Noen pleier å bøye aspargesen til den brekker på ett naturlig sted og så koke den øverste delen.
Kok opp lettsaltet vann med evt litt smør i. Ha i aspargesen og la den koke i 4-5 minutter
Server varm som tilbehør med eks. bare litt godt smør på.

Rask forrett

Blancher aspargesen raskt i kokende vann i 10-20 sekunder. Rull så bacon, spekeskinke ol rundt aspargesen og surr den lett i stekepannen i litt smør. Server med lett dryss av sprøstekt bacon og evt en liten saus(hollandaise eller hvitløkssmør).

Flere oppskrifter

Asparges med skinke og parmesan

Forrett til 4 personer

500 g asparges
4 skiver spekeskinke
parmesanost
2-3 ss god olivenolje
salt og sukker

Asparges kokes et par minutter i kokende vann med litt salt og sukker i. Det er en fordel å koke i høy kjele slik at tuppene holder seg fine. Avkjøles i iskaldt vann ca. 1 minutt. Fordel de ferdig kokte asparges over på fire tallerkener. Legg over en skive spekeskinke pr. porsjon og dryss over reven parmesanost. Drypp over noen dråper god olivenolje. Retten serveres med fersk gjærbakst.

Lettere kan det ikke gjøres og bedre kan det ikke smake.

Frisk asparges med sitron-hollandaise

Dette er en klassiker som en forrett eller en rett for seg selv.
6 personer

1 kg asparges
2 ts salt
250 g smør
3 eggeplommer
saft av ½ sitron
finrevet skall av 1 appelsin

Ha rikelig med vann i en kjele sammen med salt og la det koke opp. Rens aspargesen og ta bort den nederste delen av stilken som er treet. La aspargesen koke ca. 5 minutter. Anrett på tallerkener. Ha smør i en kjele og la det smelte ved svak varme. Ha eggeplommene i en food processor med sitronsaft og appelsinskall. La maskinen gå ca. 10 sek., La maskinen gå sakte og hell i smøret mens maskinen går. Sausen vil bli tykk, men den skal ikke skille seg.
Hold den varm og hell den over aspargesen.

Grønne asparges med limecreme og hvitløksbrød

Forrett til 4 personer

16-20 grønne asparges
2 dl. grønnsaksbuljong
2 limefrukter (saft)
2½ dl. kremfløte
1 ts. rosa pepperkorn
50 g. bløtt smør
1 sjalottløk
1 ss. hakket persille
3-4 fedd hvitløk
2 skiver lyst brød

Det skjæres et lite stykke av aspargesene, før de kokes i lettsaltet vann 4-5 min. Buljongen kokes inn sammen med limesaft, og fløten tilsettes. Sausen kokes tykk og smakes til med salt.
Den røde pepper knuses lett og has i sausen til sist. Det bløte smør røres med finhakket sjalottløk, hakket persille og hakket hvitløk. Skorpen skjæres fra brødet, og skivene skjæres i terninger. De brunes i hvitløkssmøret, til de er sprø.

Anretning:
Aspargesene legges på en varm tallerken, sausen helles ved, og det drysses med brødterninger.

Aspargessuppe med tomat og sprøstekt spekeskinke

Suppe til 4

1 bunt friske grønne asparges
2 ts salt
1 ts sukker
1/2 liter vann/buljong
2 dl fløte
1 dl melk
1/2 ts kvernet sort pepper
2 tomater
8 skiver spekeskinke

1. Skjær av de nederste 2 cm av aspargesen. Skrell så den nederste tredjedelen. Del så aspargesen i biter på ca 1 cm. Kok opp i vann/buljong, melk og fløte. La det koke i 6 minutter. Ta så ut 1/3 av aspargesen.
2. Ha innholdet i foodprocessoren, og kjør til du har fått en glatt og fin konsistens. Ha tilbake i kjelen, og hold varmt.
3. Del tomatene i båter, ta ut innmaten, og skjør tomatkjøttet i små terninger, som du blander med den 1/3 delen av aspargesen som du tok ut av suppa.

4. Stek skivene med spekeskinke i panna til de har fått en gyllen farge, og er sprøe og gode.
5. Anrett så en spiseskje med tomat og asparges i hver suppetallerken, hell varm suppe rundt, og på toppen legger du 2 skiver med spekeskinke.

Kald aspargessalat

Salat til 4

2 bunter grønn asparges
vann og salt til koking
basilikum

Aspargesvinaigrette:
4-5 asparges
saften av 1/2 sitron
ca 1 dl olivenolje
salt og pepper
1 ss finhakket bladpersille

Skrell den nederste delen av aspargesen. Kok aspargesen knapt mør i lettsaltet vann. Avkjøl den raskt i kaldt vann. Kjør 4-5 asparges i food processor sammen med sitronsaft og olivenolje til fin mos. Smak til med salt, pepper og persille. Skjær resten av aspargesen i pene biter og vend dem i dressingen. Legg alt på fat og garner med rikelig frisk basilikum. Server salaten til spekeskinke.

Denne salaten smaker godt både på koldtbord og salat på tur.

Lun pastasalat med grønnsaker

Kalorifattig salat til 4

200 g pastaskruer med farger (rå vekt)
1 lite blomkålhode
8 stk frisk asparges
1 liten rødløk i strimler
250 g renset frisk spinat
40 g parmesan i tynne skiver
1/2 ss valnøttolje
1 ss hvitvinseddik
nykvernet pepper

En god salat som du vil sette stor pris på. Vi har valgt å bruke spinat i salaten, noe som absolutt er viktig for den gode smaken som derved fremkommer.

Kok pastaen som angitt på pakken, aspargesen deles i to og kokes i fosskokende vann med litt salt og litt sukker i 1 minutt. Spinaten renses for stilker og dampes i en kjele med litt vann i ca 30 sekunder. Kutt blomkålen i små buketter.

Bland alle ingrediensene sammen og anrett salaten på et fat.
Drypp olje og eddik over. Ha gjerne nykvernet pepper på. Serveres med brød til.

Ha en god sommer med friske grønnsaker.

Kilder til fakta:
Frukt.no
Kjetil Pettersen

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

AnnonseKlikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:847

FAKTA/BYLINE
Publisert: 18.06.2006
Oppdatert: 04.06.2013
Tema: Grønnsaker
Forfatter:
Fotograf: Knut Pettersen, Astrid Hals


Meld deg på nyhetsbrev

Aktuelle oppskrifter