Gå til forsiden av matoppskrift.no

Austum 2005

Oppdatertdato: 07.02.2007 Publisert først: 07.02.2007 Tema: Rødvin Forfatter:


Litt dyrere, litt bedre

Prisen er satt opp 15 kroner siden 2004. Men det er penger vel verdt å legge på bordet for en kvalitetsvin som blir friskere, fruktigere og bedre for hver årgang.

Austum fra Ribera del Duero ble først lanset i Norge i 2003. Siden den gang har prisen økt i takt med kvaliteten. Det sies at 2006-årgangen skal bli enda bedre, men den er ikke klar før i juni.

I mellomtiden koser vi oss med Austum 2005, en vin som passer utmerket til lam, okse og viltkjøtt. Vinen er elegant, frisk og fruktig, med god syre og behagelige tanniner. Prisen på drøye hundrelappen er heller ikke avskrekkende for lommeboken.

Spansk kvalitetsdrue

Ribera del Duero er, sammen med Rioja og Penedés, Spanias mest kjente vinregion. Her brukes Tempranillo, en internasjonalt anerkjent drue som ofte refereres til som Spanias svar på Cabernet Sauvignon. Også Austum 2005 er laget på Tempranillo, eller Tinta Fino, den lokale varianten av druen.

Genetisk sett er Tempranillo og Tinta Fino samme drue. Det er bare navnet som er annerledes. Tempranillo blir også kalt Tinta del Pais, Tinto Toro, Cencibel, Ull de Liebre og Ojo de Liebre. Vinprodusenter hevder at det er små variasjoner mellom disse druene, men ingen har bevist det. Biologer hevder at det er tidens tann som har gitt druene ørsmå forskjeller. Blant annet har klima, jordsmonn og tid bidratt.

God frukt og syre

Produsent Bodegas Parxet er først og fremst kjent for musserende vin, eller cava. Men de produserer også, som her, god vin uten bobler.

Parxet ble grunnlagt i 1920 i Tiana, få kilometer nord for den catalonske hovedstaden Barcelona. Tiana har navnet sitt fra keiser Titus og het til å begynne med Titiana. Allerede i sitt første tiår ble det startet produksjon av musserende vin på Parxet-eiendommen. Siden har produsenten laget gode viner, både med og uten bobler. Et rød tråd gjennom historien har vært viner med god frukt og syre.

Smak og behag:

Navn: Austum 2005
Land/distrikt: Spania/Ribera del duero
Pris: 109,90 (75 cl)
Polnummer: 20850 (basis)
Druer: 100 % Tinta Fino
Alkoholstyrke: 13,5 %
Produsent: Bodegas Parxet
Vurdering: Vinen er middels fyldig med preg av mørk frukt. Myk og fin smak med god syre. Ganske kompleks prisen tatt i betraktning.
Passer godt til okse og lam. Tåler også vilt. God også uten mat, eller til ost.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1026

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.