Gå til forsiden av matoppskrift.no

Bærboom i hagen

Oppdatert: 19.04.2006 Publisert: 19.04.2006 Tema: Bær Forfatter: Fotograf: Finn Måge




Oslo (NW): Prydbusker har lenge vært nesten enerådende i norske hager. Men nå er nyttevekstene på vei tilbake.
Det er trenden på landets største hagemesse, Hus & Hage, som åpner i Lillestrøm til helgen.
– Folk er blitt interessert i bær og frukt igjen. Det nyeste er blåbærbusker. I stedet for å oppsøke skogen, kan du nå sanke blåbærene i egen hage. Etterspørselen etter de nye blåbærvekstene har økt veldig, sier prosjektleder Jan Pettersen i Hus & Hage-messen.

De tamme blåbærene trives særlig godt i det sørlige og østlige delene av landet, men også langs kysten av Vestlandet.
Urte- og kryddervekster er også sterkt tilstede på messen i år.
– Interessen for urter og krydder bare øker. Ikke minst skyldes det påvirkning fra matskikkene til nye nordmenn. Dessuten reiser vi mer og påvirkes av maten vi spiser i utlandet, sier Pettersen.

Spore maten

Også Hageselskapets konsulenter får flere henvendelser enn før om busker og trær med avling på.
– Nyttevekstene utgjør fremdeles en mindre andel av nordmenns hagebudsjett, men har fått en renessanse. Noe av forklaringen kan være at vi er blitt mye mer opptatt av hvor maten kommer fra, sier fagsjef Gustav Redalen i Hageselskapet.
Før ble gulrøtter, epletrær og ripsbusker gjerne dyrket på rekke og rad. Det forutsatte store hager.

– Nå er vi mer opptatt av at hagen skal være pen og trivelig, med nok rom. Hvis du har et bed med prydbusker, er det bare å bytte ut et par av dem med en rips-, solbær- eller blåbærbusker. De er minst like grønne og dekorative, sier Redalen.
Fruktrær trenger heller ikke beslaglegge stor plass.
– Du kan for eksempel få epletrær som aldri blir høyere enn halvannen meter, og som er så små at de kan plantes langs husveggen, sier Redalen.

Riv av greinene

På Hus & Hage-messen skal Redalen holde foredrag om helt nye måter å stelle frukttrærne på.
– Vi har funnet ut at du like godt kan rive av greinene som å klippe dem. Før trodde man at treet ble ødelagt av å rive, men det viser seg at sårene leges like bra med riveteknikk, sier Redalen.

Mange tenker på beskjæring som et ork, eller kanskje som litt farlig, og lar det heller være.
– Treet vokser alltid mest i toppen, og beskjæring her er viktig for å slippe til lys og luft. Jeg tror flere vil skride til verket når det nå viser seg at det bare er å ta tak i greina og brekke den av, sier Redalen.

Han understreker at han snakker om frukttrær. Vanlige parktrær bør fremdeles helst beskjæres med saks.
– Men bjørka blir aller finest uten beskjæring. Jeg ser fryktelig mange skamklipte bjørker rundt om kring, sier Redalen.

Hus & Hage-messen arrangeres på Norges Varemesse i Lillestrøm 21.-23. april. Landbruksminister Terje Riis-Johansen står for den offisielle åpningen.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:812


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!