Gå til forsiden av matoppskrift.no

Bak en eplekake. da vel!

Oppdatert: 13.10.2009 Publisert: 13.10.2009 Tema: Kaker Forfatter: Fotograf: Opplysningskontoret for landbruket




Hva er vel bedre enn en nystekt og lun eplekake med vaniljeis, vaniljesaus eller pisket krem til? Sett av en times tid, og fyll hjemmet med den herligste duft. Bak et par kaker ekstra og putt i fryseren. Enkelt å ta fram og varme litt i ovnen når du får besøk.

Men har du tenkt på at variasjonene på eplekaker er utallige? Ikke bare den vanlige - men akk så deilige - med sukker og kanel på toppen. Nei, det finnes pizza, pai, terte, muffins, kringle, snitter, m.m.
La deg friste! Bak en eplekake-variant og overrask familie og venner. Det går fortere enn du tror.

Amerikansk eplekake

8 stk. eple
12 ss hvetemel
12 ss sukker
1 ts malt kanel
125 g smør
½ l kremfløte

Eplene skrelles, deles i båter og legges i godt smurt ildfast form. Mel, sukker og kanel blandes. Smuldre inn smøret. Fordel deigen over eplene. Inn i ovn - 190 grader C - steketid 45 min. Serveres varm eller lunken med pisket krem.

Gammeldags eplepai

2 plate butterdeig
6 stk. syrlige eple
3 ss sukker
2 ss rosiner
1 ts malt kanel

La butterdeigplatene tine 15 minutter. Mens butterdeigen tiner, skreller du eplene. Skjær dem i tynne båter. Skjær bort kjernehuset fra hver båt. Legg eplebåtene etter hverandre i en firkantet form (ca. 18 x 18 cm), som ikke trenger å smøres. Strø på sukker, rosiner og kanel. Legg deigplatene litt innpå hverandre. Kjevl dem litt akkurat på skjøten, slik at platene fester seg til hverandre.

Sett ovnen på 175 grader C. Legg deiglokket over eplene. La det hvile i 15 minutter, ellers kan lokket krympe i ovnen. Prikk godt med en gaffel. Stekes på andre rille nedenfra i ca. 30 minutter. Server paien med krem, vaniljesaus eller vaniljeis.

Eplekringle

Deig:
500 g hvetemel
5 ss sukker
3 dl melk
1 pk. gjær
1 stk. egg

Fyll:
100 g smør
5 stk. eple
3 ss sukker
3 ts malt kanel

Mel og sukker blandes. Gjæren røres ut i lunken melk og helles over i melblandingen. Pisk eggene lett sammen og ha det i. Elt deigen godt sammen. Kjevle ut til en lang leiv.

Fordel smøret utover. Legg tett i tett med tynne epleskiver over hele leiven. Dryss over sukker og kanel. Rull sammen leiven som til en rullekake. Legg den over på en smurt stekeplate. Form den som en kringle eller krans. La den etterheve ca. 30 min. Inn i ovn - 200 grader C - steketid 20-30 minutter. Avkjøles noe. Ta på melisglasur.

Eplekake

125 g smør
125 g sukker
125 g hvetemel
2 stk. egg
1 ts bakepulver
ca. 4 stk. eple
12 stk. mandler
2 ss sukker
½ ts malt kanel

Smør, sukker, mel og bakepulver smuldres sammen. Rør i sammenpiskede egg. Deigen fordeles over i en smurt, rund kakeform. Rens og del eplene i båter som legges tett over deigen. Dryss over hakkede mandler og sukker og evt. kanel.

Inn i ovn ved 200 grader C. Stekes ca. 30 min. Eplekake serveres varm, lunken eller kald. Pisket krem eller rømme, is eller vaniljesaus er deilig ved siden av

Eplesnitter

Deig:
60 g myk margarin
2 ½ dl hvetemel
1 dl melis
100 g kesam

Fyll:
4- 6 stk. syrlige eple
2- 3 ss sukker
2- 3 ts malt kanel
30 g mandelflak
1 stk. egg til pensling

Smuldre margarin og mel. Bland i melis og kesam og kna sammen til en smidig deig. Kjevle ut deigen til 2 lengder ca. 20 cm. brede. Legg tynne eplebåter i tett rekke langs deiglengdene. Pensle kantene med egg. Dryss på sukker, kanel og mandelflan. Brett inn kantene ca. 2 cm. på hver langside. Pensle med egg igjen. Stek eplekakene ved 200 grader C i ca. 20 minutter. Del i snitter og server kaken varm eller lun.

Bestemors garantert gode eplekake

(Kilde Veronika Lyse)

200 gr smør
4 egg
250 gr sukker
1 dl fløte
250 gr hvetemel
1.5 ts bakepulver
3 syrlige epler
kanel
perlesukker

Rør smør og sukker lyst og lett. Tilsett egg og fløte vekselsvis med mel og bakepulver. Ha deigen i en liten langpanne eller en rundform. Ha kanel og sukker over eplebåtene før du stikker dem i deigen. Dryss over med kanel og strøsukker. Stek kaken på 200 grader i ca 35 min. Sett den i ovnen når ovnen begynner å bli varm, da hever den så fint (bestemors ord) Hvis den begynnner å bli brun og ikke er helt igjennomstekt så legg bakepapir påtoppen. Sjekk med en fyrstikk om kaka er ferdig.

Nydelig med vanilje is til.... egner seg å fryse ned.

Emmas Eplekake

3 dl hvetemel
3 dl sukker
1 ts bakepulver
100 g smør eller margarin
1 1/2 dl melk
2 egg
revet skal av 1/2 vasket sitron
1 ss sitronsaft

2 epler
1 ts kanel
2 ss sukker
ca. 10 grovt hakkede mandler

Smelt smøret. Melken has i smøret så blandingen blir fingervarm. Pisk i egg, sitronskall og sitronsaft og sikt i det tørre. Røres godt sammen. Smør og strø en springform (med løs bunn) ca 22 cm i diameter. Skrell eplene, stikk ut kjernehuset og skjær i tynne båter. Sukker, kanel og hakkede mandler blandes sammen. Ha røren i formen og stikk eplebåtene ned i røren og strø over sukkerblandingen over. Kaken stekes på midterste rille ved 175 grader i ca. en time. Du kan legge folie eller matpapir over kaken om den blir for brun mot slutten av steketiden.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:934

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Eplekake med cottage cheese.
Eplekake med cottage...
Prøv også Eksklusiv eplekake.
Eksklusiv eplekake...
Prøv også Saftig eplekake med sukrin.
Saftig eplekake med...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!