Gå til forsiden av matoppskrift.no

Banan øker ledelsen

Oppdatert: 01.05.2009 Publisert: 01.05.2009 Tema: Frukt Forfatter: Fotograf: Bama




Oslo (NW): Banan topper suverent listen over hvilke frukt og grønnsaker vi spiser mest av.
Og ledelsen øker, viser 2008-statistikken, som nettopp ble klar.

– Banan har lenge vært nordmenns favorittfrukt. Det er ikke så veldig rart. Den er både god og et hurtig og praktisk mellommåltid i seg selv, sier Hanne Linnert i Bama.

– Kvaliteten er blitt jevnt over bedre, samtidig som tilgjengeligheten har økt. Banan er selvsagt innslag i fruktkurven på jobben, i skolefruktordninger, og på bensinstasjoner og kiosker, sier hun.
Hver nordmenn spiste 17,4 kilo bananer i fjor, mot 13,7 kilo i 2003. Den kraftige økningen på nesten fire kilo per nordmann, gjør at banan rykker ifra de andre på lista.
På andreplass følger eple med 12,8 kilo (11,5 kilo i 2003) og deretter appelsin med 8,3 kilo (7,3 kilo i 2003).

Den egentlige vinner

Potet er en egen kategori i frukt- og grøntstatistikken. Hadde rotfrukten fått være med de andre, ville den ledet klart. I fjor spiste hver av oss 21,1 kilo poteter.

– Etter flere år med tilbakegang, er potetene i ferd med å innta norske middagstallerkener igjen. I 2007 ble det en økning i nordmenns potetforbruk for første gang på lenge. Nå forsterker trenden seg ytterligere, med 5,8 prosent økning fra året før, sier Linnert.
Comebacket er etterlengtet for aktørene i bransjen, ikke minst for Bama, som har gjort mye for at potetene skulle bli en matvare nordmenn legger i handlekurven igjen.

– Det har foregått produktutvikling i stor skala. Nye og smakfulle sorter, i innbydende og informative innpakninger, har gitt resultater, sier Linnert.
Trolig hjalp det at FN erklærte 2008 for potetens år også.

Druer forbi klementiner

Om det er ganske stabilt i toppen på topp 10-listen, har det skjedd litt nedover i rekkene hvis vi sammenligner med for eksempel fem år tilbake. Druer har avansert fra sjuende til sjette plass, godt hjulpet av de mange steinfrie variantene som er å få tak i. De er også blitt en helårsvare.
Gulrot går fra sjette til fjerde plass. Også gulrot har fått en ’’make over’’ de senere årene, som blant annet har resultert i at du nå får den i mange små utgaver, til snacksformål.

– Melon var ikke på listen for fem år siden, men ligger nå på en respektabel delt niendeplass sammen med løk. Vannmelon er fortsatt mest populær, men nordmenn spiser også mye av andre sorter, særlig honningmelon, sier Linnet.
Rett ’’under streken’’ ligger agurk (4,2 kilo) og isbergsalat/issalat (3,3 kilo).

Ti på topp nå og da:

2008

1) Bananer: 17,41 kg
2) Epler: 12,82 kg
3) Appelsiner: 8,26 kg
4) Gulrot: 6,89 kg
5) Tomater: 6,86 kg
6) Druer: 6,64 kg
7) Klementiner 5,75 kg
8) Pærer: 5,23 kg
9) Meloner: 4,81 kg
9) Løk: 4,81 kg
Poteter: 21,14 kg (økte 5,81 prosent fra året før)

2003

1) Bananer: 13,65 kg
2) Epler: 11,48 kg
3) Appelsiner: 7,26 kg
4) Tomater: 5,88 kg
5) Klementiner: 5,58 kg
6) Gulrot: 5,54 kg
7) Druer: 5,14 kg
8) Pærer: 4,07 kg
9) Løk: 3,61 kg
10) Agurker: 3,40 kg
Poteter: 24,92 kg

Forbrukstallene for frukt og grønnsaker er utarbeidet av Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt- og grønnsaksgrossistenes servicekontor, Statens landbruksforvaltning og AC Nielsen.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1583


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!