Gå til forsiden av matoppskrift.no

Basiano Garnacha 2005

Oppdatertdato: 28.05.2006 Publisert først: 28.05.2006 Tema: Vin Forfatter: Fotograf: Vinmonopolet


Rosé til reker

Både rekene og vinen er rosa, og de utfyller hverandre perfekt. Dette er neppe en tilfeldighet.

Rosévin har hatt en lei tendens til å falle mellom to stoler. Den blir ofte sett på som en vin som passer til alt - en helgardering man setter på bordet når man egentlig ikke har peiling.
Det er greit nok, men det er faktisk mat rosévin kan passe bedre til enn både rød- og hvitvin. Vi har med stort hell testet Basiano Garnacha 2005 til reker.

Naturlig fruktighet

Ofte er rosévin fruktigere og søtere og mindre syrlig enn hvitvin. En lett tommelfingerregel er at den derfor går godt til rosa mat siden dette kjøttet ofte kan være litt søtt. Sødmen i rekene får frem syrligheten i vinen. Dersom vinen allikevel inneholder en del syre, kan man tone den ned med noen dråper sitronsaft på rekene, og om rosévinen er tørr kan den likevel klare oppgaven med bravur på grunn av god naturlig fruktighet. Basiano Garnacha 2005 er relativt tørr og faller derfor inn i sistnevnte kategori.
Hvis du ikke liker reker, kan du prøve vinen til for eksempel laks, fet fisk (breiflabb, ikke torsk) og svin. Den går også godt til grønnsaksbaserte retter med olivenolje. I Provence, der rosévin er i høysete, griller de ofte grønnsaker med olivenolje. Og som vi vet er maten i områdene vinen kommer fra ofte godt tilpasset vinen.

Kort skallkontakt

Rosévin kan produseres på flere måter. Vanligvis knuses druene som for fremstilling av rødvin, men skallene fjernes etter mellom fire og 24 timer avhengig av druesort og ønsket smak. Vinene får dermed en lett rødfarge. Etter endt gjæring på drueskall siles vinene og gjæres videre som hvitvin.

Fra Navarra

Vinen vi her anbefaler kommer fra Navarra-distriktet i Nord-Spania. Klimaet i området er fuktig og jordsmonnet består stort sett av kalk, sandstein og slam. Kanskje det er det som må til for å lage god vin til reker?

Smak og behag

Navn: Basiano Garnacha 2005
Pris: 89,90 kroner (75 cl.)
Land/distrikt: Spania/Navarra
Polnummer: 10110 (fullsortiment)
Druer: 100 % Garnacha
Alkoholstyrke: 13,5 %
Karakteristikk: Middels dyp rosa farge. Duften er preget av mørke bær med innslag av blomster og urter.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:839

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.