Gå til forsiden av matoppskrift.no

Bjørnson-året 2010: Prøv Bjørnstjerne Bjørnsons favorittdessert

Oppdatert: 14.05.2010 Publisert: 14.05.2010 Tema: 17_mai Forfatter: Fotograf: melk.no




I forbindelse med Bjørnson-året 2010 deler Opplysningskontoret for Meieriprodukter her en oppskrift på en semulepudding som er laget i en løveform. — Dette var en veldig populær dessert hos Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson i deres hjem på Aulestad, forteller Matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Anne Margrethe Langhus.
Bjørnson-året markeres med gjenåpning av det nyrestaurerte Aulestad, nye utstillinger både på Aulestad og Maihaugen, folkefest og festforestilling og med "Aulestadspillet", 15. Mai.

- For de som ønsker å markere Bjørnson-året hjemme på sin egen måte, er det jo en ide å servere denne løvepuddingen som faktisk har sin opprinnelse fra Bjørnsons hjem på Aulestad, forteller Anne i Melk.no.
Pudding er en tradisjonell dessert som man kan lage i mange varianter og en dessert som er brukt i mange år.

- Før ble ofte puddingene laget av matrester, slik som brødpuddingen som egentlig ble laget ved at gamle brødrester ble lagt i en form, så ble den utviklet videre ved å helle litt melk og egg over og steke den i ovnen, og slik ble brødpuddingen til, forteller Anne i Melk.no.

Ypperlig dessert til 17. mai

Pudding er en dessert med lange tradisjoner og historie. Det sies blant annet at brødpudding ble servert som dessert hver eneste dag den våren i 1814 da Eidsvollsmennene var samlet for å gi landet en egen grunnlov.

- Carsten Anker på Eidsvoll var en gjestfri herre og inviterte daglig samtlige delegater fra hele landet til middag. Og da ble det altså servert brødpudding hver eneste dag, sies det. Kanskje det er til inspirasjon når du skal servere en dessert i forbindelse med 17. Mai også, avslutter Anne i Melk.no.

Løvepudding

Dette er en enkel semulepudding som er laget i en løveform. Hos Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson på Aulestad var dette en veldig populær dessert.

6 porsjoner

Tar ca 40 - 60 min
Middels vanskelig

Ingredienser
1 l melk
1 ½ dl semulegryn
2 stk gelatinplater
2 stk egg
2 ss sukker
100 g mandler
50 g kokesjokolade

Fremgangsmåte
Kok opp melken. Dryss i grynene under omrøring i den kokende melken. Kok grøten på middels varme under omrøring til grynene er møre, ca 20 minutter. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Ta platene ut av vannet, ha de i den varme grøten og rør godt. Visp eggene lett sammen og tilsett eggene under omrøring i den varme grøten. Ha til slutt i sukker, grovhakkede mandler og hakket kokesjokolade.
Rør i grøten slik at sjokoladen begynner å smelte og grøten får et marmorert utseende.
Pensle formen med et tynt lag smeltet smør eller olje, så slipper puddingen lettere formen når den velves.
Fyll grøten i formen og dekk den med plastfolie. Sett formen kjølig så puddingen stivner, gjerne natten over. Hvelv puddingen forsiktig ut av formen og server den med friske bær, rød saus eller karamellsaus.

Brødpudding

Brødpudding fikk sin plass i historien i 1814. Den ble nemlig servert hver eneste dag da Eidsvollmennene var samlet for å skrive Norges Grunnlov.

4 porsjoner

Tar over 60 min
Middels vanskelig

Ingredienser
100 g lyse rosiner
½ dl rom evt romessens
250 g daggammel loff
125 g sukker
100 g smør
6 stk egg
5 dl helmelk eller lettmelk
1 ts vaniljesukker
2 ts sitronsaft
1 ts malt kanel
1 stk eple

vaniljesaus

Fremgangsmåte
La rosinene trekke i rom (event romessens blandet med vann) i noen timer eller over natten.
Skjær loffen i terninger og fordel dem på en stekeplate. Rist dem i stekeovnen ved 225 grader i ca 5 minutter til de er tørre. Pisk sammen sukker, smeltet smør, egg, melk, vaniljesukker, sitronsaft og kanel i en stor bolle. Skrell eplet og skjær det i små terninger.
Ha dem i bollen sammen med brødterninger og rosiner. La væsken trekke inn i brødet. Fyll blandingen over i en 1½ liters brødform som er kledd med bakepapir i bunnen. Stek brødpuddingen i vannbad nederst i stekeovnen ved 175ºC i ca 1 time. Servér den varm eller lun med vaniljesaus.
Her er også noen andre gode puddinger

Sjokoladebrødpudding

Dette er en fantastisk enkel og god oppskrift på en sjokoladebrødpudding. Ta vare på gamle brødrester, tørk de godt og bruk de i en brødpudding slik som denne.

4 porsjoner

Tar over 60 min
Denne er lett

Ingredienser
2,5 dl tørket brød
4 dl melk
2 stk egg
4 ss kakaopulver
1 dl sukker

Fremgangsmåte
Bløtlegg brødet i melken i ca 15 minutter. Visp eggene lett sammen og tilsett de i melkeblandingen sammen med de øvrige ingrediensene. Hell blandingen i en smurt ildfast form (ca 15 x 20 cm). Stek puddingen i forvarmet ovn ved 160 °C i ca 50 minutter. Server puddingen varm med med vaniljesaus.

Byggrynspudding med bærsaus

Det supre produktet byggris er sundt og lett å variere med i ulike retter, her har vi laget en deilig varm dessert.

4 porsjoner

Ca 40 - 60 min
Denne er lett

Ingredienser
1 pose byggris (Møllerens)
3 stk egg
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker
3 dl matfløte
1 dl rosiner

Bærsaus:
1 ½ dl vann
1 dl sukker
2 dl dypfryste bringebær (eller andre bær)

Fremgangsmåte
Kok byggrisen etter anvisningen på pakken. Visp sammen egg, sukker, vaniljesukker og matfløte. Bland inn kokt byggris og rosiner. Hell blandingen i smurt ildfast form (ca 15 x 20 cm). Stek puddingen på 200 °C i forvarmet ovn i 20 minutter. Puddingen er ferdig når overflaten er fast og stiv.
Server byggrynspuddingen varm med rød saus eller friske bær.

Bærsaus:
Kok opp vann og tilsett sukker.
Rør til sukkeret har løst seg opp (sukkerlake).
Tilsett sukkerlaken i en hurtigmikser eller foodprosessor.
Tilsett røde bær og kjør det hele sammen. Sausen kan siles eller den kan være som den er.

Sherrypudding

En pudding som passer fint til jul og selvfølgelig 17 mai, konfirmasjoner og bryllup.

8 porsjoner

Tar over 60 min
Middels vanskelig

Ingredienser
11 stk gelatinplater
5 dl helmelk
5 dl kremfløte
1 stk vaniljestang
4 stk egg
2 ss sukker
1 dl søt sherry

Fremgangsmåte
Bløt gelatinplatene i kaldt vann ca. 5 minutter.
Del vaniljestangen på langs og kok den opp sammen med melk og fløte. Sil fra vaniljestangen.
Visp eggedosis av egg og sukker. Klem vannet ut av gelatinen og løs den opp i den varme melkeblandingen. Bland i eggedosis og sherry. Rør litt til puddingen begynner å tykne. Hell den over i glassbolle og la den stå kjølig til den skal serveres.
Server puddingen med kirsebærsyltetøy eller rød saus til.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1892


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!