Gå til forsiden av matoppskrift.no

Blåbær til alle

Oppdatert: 13.08.2016 Publisert: 15.08.2009 Tema: Bær Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Astrid Hals, Alf Børjesson, Magnus Thor Magnusson
Nå på sensommeren og begynnelsen av høsten er det blåbærtid. I år har sommeren vært så fin at blåbærne allerede har vært modne en stund, mens i høyere strøk er de nylig blitt modne.
Blåbær er kilde til mye jern og andre mineraler/vitaminer som er sunt for kroppen. Og så smaker det så godt.

Fakta om blåbær

Her er vi veldig heldige som har så mye ville blåbær her i landet.Fins og som hageblåbær (amerikanske). Disse er litt større enn de ville. Blåbær er velegnet til frysing. Har høyt næringsinnhold. Virker bindene på tarmene.

Bruksområde.
Brukes til fruktsalater, marinerte bær, bakverk. Blåbærpai er jo bare helt genialt, syltetøy, muffins, saft,vin og til grøt. Blåbær er god å spise naturell med melk og sukker. På pannekaker,vafler osv. Amerikansk blåbær brukes i fruktsalater, frokostblandinger, pannekaker og vafler. De serveres rå med en kremklatt, appelsinsaft eller likør med appelsinsmak, og er en saftig ingrediens i desserter, syltetøy og geleer.

Jeg selv syns at blåbær naturell med melk og sukker er kjempegodt, og for ikke å glemme helt naturell direkte fra busken.
Men når man først får bærne med hjem så åpner det seg mange muligheter. Eksempler ser dere nedenfor.

Se her for gode ideer om å lage pannekaker

Blåbærpannekaker med blåbær i deigen

Det er blåbærsesong nå. Benytt sjansen til å plukke disse supersunne bærne. Blåbærene kan og drysses over pannekaken i stekepannen før den snus som vi har gjort.

7,5 dl helmelk
Ca 300 gr hvetemel
0,5 ts bakepulver
0,75 ts salt
2 ss sukker
Ca 3,5 stk egg
2,5 dl blåbær
Sukker

Visp egg, melk og sukker. Ha i salt, hvetemel og bakepulver. La røren svelle litt. Ha i blåbærene. Ha litt smør i pannen og stek litt tykke pannekaker. Legges lagvis med sukker mellom lagene. Serveres varme.

Blåbærpai

Blåbærpai er jo en klassiker

3 dl hvetemel
160 g margarin
2 ss sukker
Fyll:
300 g blåbær
6 egg
5 ss sukker
6 ss fløte
revet skall av 1/2 sitron

Smudre mel og margarin tilsett sukker. Elt deigen raskt sammen. Sett deigen kaldt i ca. 1 time. Trykk deigen ut i smurt paiform 24 cm i diameter. Forstek paien i ca. 10 mm. ved 200 grader C. Legg blåbærene i paiformen. Btand egg, fløte sukker og sitronskall og hell det over blåbærene. Stek paien på nederste rille i ovnen ved 200 grader i 40 - 45 minutter, til eggemassen har stivnet
Serveres med krem, vaniljesaus eller iskrem.

Blåbærpannekaker med Iskrem

her en som bruker blåbær på pannekaken

3 dl melk
60 g hvetemel
3 egg
3 ss meierismør
blåbærsyltetøy
Iskrem

Visp sammen melk, mel og egg til en glatt røre. La den svelle ca. 30 minutter. Smelt smøret og bland det i røren. Stek tynne, litt små pannekaker. Fyll dem med blåbærsyltetøy og server iskrem til

Blåbærmuffins

400 g hvetemel
175 g sukker
1 ss bakepulver
finrevet skall av 1 sitron
1/2 ts salt
3 dl skummet melk
2 sammenvispede egg
85 g smeltet smør
250 g blåbær

(12 stk.)

Bland hvetemel, sukker, bakepulver, finrevet skall av sitronen og salt i en stor bolle. Bland så melk, egg og smeltet smør i en annen bolle. Lag en grop i midten av de tørre ingrediensene og hell i melkeblandingen. Rør til alt så vidt er blandet og ganske stivt, men ikke lenger.

Vend forsiktig inn friske eller dypfryste blåbær og fyll røren helt opp i 12 smurte fordypninger i et muffinsbrett eller papirformer.

Stek muffinsene i forvarmet ovn ved 200 C i ca 25 minutter til de er pent hevet og gylne på toppen. La dem stå til avkjøling i formen ca 5 minutter og hvelv dem så ut på en metallrist.

Lapper med blåbær og krem

3 ss smør
4 dl hvetemel
3 dl melk
5 egg (2 1/2 dl eggmasse)
1/2 dl sukker
1/2 ts salt
1 ts bakepulver

kremfløte
blåbærsyltetøy


Smelt smøret og bland alle ingrediensene til en jevn røre, gjerne i en matprosessor. La røren svelle i ca. 15 minutter. Stek lappene i litt smør i varm stekepanne. Snu dem når røren er stivnet på overflaten. Server lappene lune med pisket kremfløte og blåbærsyltetøy.

Rislapper smaker også kjempegodt! Rør inn rester av risgrøt i lapperøren. Spe eventuelt med litt melk dersom røren blir tykk.

Kongelig blåbærterte

6 - 8 porsjoner

Tertebunn:
85 g meierismør, romtemperert
60 g sukker
1 egg
ca 200 g hvetemel

Fyll:
400 g blåbær
1 beger Snøfrisk 125 g
3 egg
50 g sukker

Vaniljesaus:
5 dl melk
1/2 vaniljestang
150 g sukker
10 hele nellik
5 eggeplommer

PÅ toppen:
Creme fraiche
Blåbær
Friske urter f eks sitronmelisse

Paiform: 26 cm i diameter
I stekeovnen: Forstek bunnen ved 170 grader C til det er gyllent ca. 15 minutter. Stek videre med fyllet til det er stivnet - ca 1 time

Deig:
Bland smør, sukker og egg og rør i mel. La deigen hvile 1/2 time. Kjevle den ut 2 - 3 mm tykk og kle formen. Lag kanten tykkere enn bunnen. Prikk med gaffel. Forstek bunnen. Spar blåbær til pynt. Fyll resten i tertebunnen. Visp sammen Snøfrisk, egg og sukker. Hell dette over bærene og stek terten ferdig.

Ha melk, vaniljstang (del opp og skrap ut frøene) sukker og nellik i en kjele. Kok opp og la det stå å trekke noen minutter. Visp sammen eggeplommene. Visp i litt av den varme melken. Hell tilbake i kjelen og visp godt til sausen tykner og når kokepunktet. Den må ikke koke. Sil sausen og server den kald til lun terte.

Pynt med Creme Fraiche, blåbær og grønt.

Blåbærterte

tertedeig:
300 g hvetemel
60 g sukker eller melis
150 g smør
4 ss tørr sherry

fyll:
750 g friske blåbær
1 1/4 dl vann
saft av 1/2 sitron
150 g sukker
4 plater gelatin

Deig: Bland mel og sukker, smuldre i smøret, ha i sherry og kna sammen til en deig. La den hvile minst 1 time. Sett ovnen på 180 C.

Kjevle ut deigen og kle en 25 cm paiform. Prikk deigen godt og stek den i 25-30 minutter eller til den er gyllensprø.

Fyll: Ta av ca 200 g av de minst pene bærene. Gi dem et oppkok med vann, sitronsaft og sukker. Kok et par minutter så det safter seg godt.

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Klem vannet fra og løs gelatinen opp i blåbærsausen.

Avkjøl til den begynner å stivne. Hell den på tertedeigen og legg resten av bærene på toppen. La kaken stå en liten stund før servering.

Blåbærgrøt

1/2 l blåbær
1/2 dl sukker
2-3 dl vann
1 dl semulegryn eller 1 1/2 dl hvetemel
1 krm salt

Grøten kan kokes av semulegryn eller andre meltyper.

Kok opp blåbær, sukker og vann. Bruk den minste vannmengden til semulegryn og hvetemel. Visp i mel eller gryn. Kok opp grøten. Kok den på svak varme, semulegryn og hvetemel i 4-5 minutter. Øvrige melsorter i 10 minutter. Rør om av og til. Smak til med salt.

Server grøten varm.

Og selvfølgelig blåbærsyltetøy, saft og likør.

Blåbærsyltetøy

1 kg. blåbær
300 g sukker

Rens bærene godt slik at dårlige bær blir sortert ut. Vei opp og sett over til koking, helst under lokk. Rør av og til. Når bærene er ferdig kokt - ca. 8 - 10 min. - tilsettes sukkeret. Rør godt slik at sukkeret løses opp. Gi det hele et nytt oppkok. Fyll glassene helt opp, slik at det blir minst mulig luft under lokket, men ikke la det renne over. Tørk av kanten med en ren klut og lukk glassene med en gang. Avkjøl. Syltetøyet opp bevares mørkt og kjølig.

Rå blåbærsaft

2 kg bær Enten blåbær eller blokkebær, evt blanding.
1,5 l vann
50 g sitronsyre
Til 2 liter saft beregnes ca.1,5 kg sukker

Bruk godt modne bær. Rens bort stygge bær og kart. Knus bæra, tilsett kokt, kaldt vann og sitronsyre og rør godt sammen. Dekk til med håndkle og la det stå til neste dag. Sil massen gjennom klede. Mål væsken og ha i sukker. Rør til det er oppløst. Skum av hvis det er skum. Steriliser flasker og fyll opp med saft. Kork igjen og sett kaldt. Kan ikke lagres lenge. Evt kan saften fryses.

Blåbærlikør

1 l blåbær
5 dl brennevin

5 dl ekstrakt
2 dl brennevin
3,3 dl sukker

Ha bær og sprit på en glasskrukke og la stå i 4 uker. Ekstraktet siles av og helles på flaske. Tilsett brennevinet og sukker. Likøren bør nå stå i minst 3 mnd. Likøren får en rund og fyldig smak med en vakker mørk burgunder farge

Og til slutt ett saftig brød.

Saftig brød med blåbær eller bjørnebær

2 1/2 dl melk
200 g meierismør
61/2 dl vann,37°C
100 g gjær
1 dl rosiner
1 dl hvetekli
2 dl hvete, helkorn
2 dl blåbærsyltetøy eller hele blåbær
1 ss salt
Ca. 2 1/2 l hvetemel

Vann til pensling.

I stekeovnen på nederste rille ved 200 grader C i ca. 30 minutter
Bruk halvparten av vannet til å legge helkorn og rosiner i bløt noen timer, eller over natten. Varm opp melken sammen med resten av vannet. Tilsett helkornblandingen slik at det hele holder om lag 37°C. Rør ut gjæren i blandingen og tilsett tyttebærsyltetøy, salt og mel. Elt til en jevn og passe fast deig. Dryss litt mel over, dekk til med plast og la deigen stå til heving på lunt sted 30-40 minutter.

Kna deigen sammen og del opp i emner. Form brødet rundt eller avlangt etter ønske. Dekk til brødene og la de etterheve til nesten dobbel størrelse. Pensle med vann og stek på nederste rille i ovnen. Avkjøles på rist.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:321

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Blåbæriskake ny.
Blåbæriskake ny...
Prøv også Måltidsdrikk.
Måltidsdrikk...
Prøv også Rørte blåbær med Sukrin.
Rørte blåbær med Suk...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!