Gå til forsiden av matoppskrift.no

Blomkål. trendgrønnsaken 2015

Oppdatert: 10.07.2015 Publisert: 09.07.2015 Tema: Sommer Forfatter: Fotograf: Esten Borgos Kilder: frukt.no
Både nasjonale og internasjonale medier har spådd blomkålen til årets trendy grønnsak. Hele kålgruppen har fått et økt fokus både på grunn av smak og sine helseeffekter. Og blomkålen er ballets dronning, hvit, smakfull og vakker på matfatet.

Brassica oleracea er det latinske navnet. Det er så menn ingen nykomling vi her snakker om. Den oppsto for egenhånd i naturen i middelhavsområdet før Kristus, med Kypros og Syria som utpekte opphavsland for den hvite blomkåltypen. Den ble først kjent utover i Europa på 1700-tallet. Etter den tid har de flotte og store sortene vi kan nyte i dag blitt utviklet. Og det er nettopp det vi gjør, vi nyter blomkålen. Den er deilig i forretter, som tilbehør eller som egen hovedrett, i supper, gratenger, stuet, gratinert, i omeletter, i salater, på grillen, i pureer og som snacks med dipp til. Ja, til og med i en iskald smoothie kan blomkålen ytes rettferdighet.

Toppkokker forteller at blomkålen har blitt utpekt som årets trendy grønnsak. At den er vakker å se på, at den har en deilig smak, at vi har lange tradisjoner for å bruke blomkål i kostholdet vårt, at den har et stort bruksområde, at den er lett tilgjengelig i enhver grøntavdeling og at den er en billig råvare understrekes. I kjølvannet av bevisstgjøringen rundt det nordiske kjøkken, mener kokker at blomkålen vil få en berettiget oppsving.

Nå er vi midt i den norske sesongen. Det bugner av helt ferske blomkålhoder. Bare så vidt gjennomkokt med en oste- eller rekesaus over, sammen med kokt skinke eller med stekte baconbiter over, halve kokte egg og tomater rundt på fatet. Kan et sommermåltid bli bedre?

Blomkål er rik på vitamin C, mineraler, sporstoffer og naturlig fiber. Og kaloriene, ja, de er det ikke mange av, kun 26 kcal pr. 100 g vare.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3001

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Blomkål/brokkolisuppe.
Blomkål/brokkolisupp...
Prøv også Blomkål med ostesaus og bacon eller reker.
Blomkål med ostesaus...
Prøv også Verdens beste blomkålsuppe.
Verdens beste blomkå...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!