Gå til forsiden av matoppskrift.no

Bra. bra! Rabarbra!

Oppdatert: 14.07.2007 Publisert: 14.07.2007 Tema: Grønnsaker Forfatter: Fotograf: melk.no




Minner om sommer med bare tær og et syltetøyglass fylt med sukker. Herlig sure, ble rabarbrastilkene dyppet ned i glasset. Et sommerminne som kan tas opp igjen, og det i deilige oppskrifter. Det finnes mange rabarbrarøtter rundt om i norske hager, men hva de kan benyttes til har gått litt i glemmeboka.

Rabarbraen kommer opprinnelig fra Sentral-Asia, og kom til Europa på 1700-tallet.
Om man skal være helt korrekt er rabarbra en grønnsak, men den blir som oftest brukt som en frukt. Den egner seg ypperlig til både kaker, dessertsaus, safting og sylting.

Man kan fint spise rabarbra ut over sommeren, selv om den beste visst nok skal være den som blir tatt i bruk før St.Hans.

Her kommer noen tips til hva man bruke den flott rabarbraen til.

Rabarbrasuppe med crème fraîche

4 porsjoner

300 g rabarbra
120 g sukker
½ stk. vaniljestang
2 ss maisennamel
1 dl rødvin
crème frâiche og sitronmelisse som tilbehør

Rens rabarbra og kutt dem i ca. 3 cm biter. Legg rabarbra i en kjele og hell over vann. Dryss på sukker og ha i vaniljestangkjerner. Gi alt et oppkok.

Rør ut maisennamel i dobbel mengde kaldt vann og rør inn i rabarbraen. Kok opp under røring slik at det tykner. Rør inn rødvin og server suppen lun eller avkjølt med en klatt crème fraîche og grønt blad til pynt.

Rabarbrakompott med vaniljekesam

4 porsjoner

800 g rabarbra
400 g sukker
2 dl vann
2 dl kremfløte
3 dl vaniljekesam

Skrell rabarbra og skjær i skiver, ca 2 cm tykke.Ha rabarbra i en kjele sammen med sukker og vann. Kok opp og skru ned varmen og la det småkoke i 10 minutter uten lokk til det meste av væsken er fordampet (er kompotten fortsatt veldig flytende, kan den jevnes med litt potetmel utrørt i kaldt vann). Settes kjølig til servering. Visp kremfløten stiv og bland den med vaniljekesam. Legg rabarbrakompott og krem lagvis i porsjonsglass. Pynt med kandiserte fioler eller sitronmelisse.

Rabarbrakake med ostekrem

12 porsjoner

500 g rabarbra
175 g smør
2 ½ dl sukker
3 stk. egg
2 ½ dl hvetemel
½ ts bakepulver

Ostekrem:
3 dl vaniljekesam
250 g kremost naturell
2 ½ dl melis
2 ts vaniljesukker

Rabarbraen vaskes, og renses hvis den ytre delen er grov. Kuttes i staver på 3 - 4 cm.
Piske egg og sukker til eggedosis.
Tilsett smeltet avkjølt smør og sikt i hvetemel og bakepulver og vend det forsiktig inn i eggedosisen.
Røren helles over i en 26 cm form eller rektangulær form.
Stikk stavene med rabarbra ned i røren og fordel de gjevnt utover.
Stek kaken på 175 ºC i ca. 40 minutter

Ostekremen:
Visp alle ingrediensene til en luftig krem.
Server kaken lun med ostekremen som tilbehør eller avkjøl kaken og smøre ostekremen på toppen.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1141


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!