Gå til forsiden av matoppskrift.no

Brød på grillen

Oppdatert: 29.05.2013 Publisert: 22.05.2010 Tema: Brød Forfatter: Fotograf: brodogkorn.no




Sommeren er snart her, og da er det tid for grill. Enten det er hjemme i hagen, i parken, i skogen eller langs sjøen. Grilling er sosialt, morsomt og utrolig godt. Duften av grillmat, tilberedning av maten i samvær, og det sosiale rundt bordet hever smaken på måltidet!
Vil du virkelig imponere, kan du prøve å lage hjemmelagde lomper, pølsebrød og hamburgerbrød.

Forrett på grillen

Grillet bruschetta med tapenade og bakte tomater

Tid: Under 20 min.
Vanskelighetsgrad: Lett
Porsjoner: 4

Dette er retten som gir gode sommerminner. Deilig bruchetta med tapenade og bakt tomat. Enkelt å lage på grillen.

Ingredienser:
4 skive landbrød
1 båt hvitløk
4 ss olivenolje til pensling
16 stk cherrytomat, rød
2 ss olivenolje
2 ts grovt salt
4 ss tapenade
¼ potte frisk basilikum

Fremgangsmåte:
Del hvitløksbåten i to og gni dem over brødskivene. Pensle brødskivene med olivenolje på begge sider. Grill dem til de har fått en gylden stekeskorpe.
Legg tomatene i en ildfast form. Ha over olivenolje og strø på salt. Sett formen på grillen med lokk over i 8-10 minutter.
Fordel tapenade og basilikum på skivene og topp med bakte tomater.

Grillet bruschetta med spekeskinke

Tid: Under 20 min.
Vanskelighetsgrad: Lett
Porsjoner: 4

En frisk og enkel italiensk sommerforrett på grillen. Bruschetta med spekeskinke smaker herlig en sommerdag.

Ingredienser:
8 skive spekeskinke
4 skive landbrød
1 båt hvitløk
4 ss olivenolje til pensling
4 ss aïoli
8 stk cherrytomat, rød på stilk
2 ss olivenolje
1 ts grovt salt

Fremgangsmåte:
Del hvitløksbåten i to og gni dem over brødskivene. Pensle brødskivene med olivenolje på begge sider. Grill til de har fått en gyllen stekeskorpe.
Legg tomatene i en ildfast form. Ha over olivenolje og strø på salt. Sett formen på grillen med lokk over i 8-10 minutter.
Smør aÏoli på skivene og legg på spekeskinke. Topp det hele med bakte tomater.

Tilbehør til grillmiddagen

Hjemmelagde hamburger- og pølsebrød

Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Middels

Dette er for entusiastene som ønsker det lille ekstra. Et godt og grovere alternativ til fint kjøpebrød.

Ingredienser:
3 dl melk
½ pk gjær
1 ts sukker
½ ts salt
3 ss olje
200 g sammalt hvete, fin
250 g hvetemel

Fremgangsmåte:
Denne oppskriften gir 12 pølsebrød eller 8 hamburgerbrød.
Varm melken til den er fingervarm. Smuldre gjæren i bakebollen, tilsett litt av den lunkne melken og rør ut gjæren. Hell i resten av melken, sukker, salt og olje. Rør inn sammalt mel og tilsett hvetemelet. Elt deigen jevn og smidig til den slipper redskap og bolle.
Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse.
Elt deigen lett, og trill den til en jevn pølse som deles i tolv like store deler. Trill jevne og avlange brød til pølsebrød eller runde kaker dersom du skal bruke dem til hamburgere.
Legg dem med god avstand på bakepapir på en stekeplate. La dem hvile i et par minutter før du klemmer brødene lett flate. Dekk brødene med klede og la dem heve til dobbel størrelse. Pensle med vann og stek brødene midt i ovnen på 225 °C i 10-15 minutter til de er lyse brune. Avkjøl på rist.
Tips: Strø gjerne sesamfrø på hamburgerbrødene før steking. Det gir en ekstra god smak.

Hjemmelagde lomper

Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Vanskelig
Porsjoner: 12

Lomper er typisk norsk. Det er ikke så vanskelig å lage som det høres ut som. Prøv deg i våre forfedres fotspor og lag lomper selv!

Ingredienser:
1 kg potet
1 ts salt
1,5 dl hvetemel
1 dl siktet rugmel
hvetemel til utbaking

Fremgangsmåte:
Denne oppskriften gir 12 til 14 lomper.
Kok potetene med skallet på. Mos dem sammen med 1 ts salt. Bland inn hvetemel og rugmel. Lompene blir harde med for mye mel.
Del opp i 12-14 emner som kjevles ut til runde leiver, ca. 20 cm i diameter.
Stek lompene i tørr stekepanne (gjerne på grillen) eller på takke til de er lyse, men med brune flekker. Legg lompene oppå hverandre og dekk med et håndkle eller lignende.

Pinnebrød

Tid: 20-40 min.
Vanskelighetsgrad: Lett
Porsjoner: 4

Pinnebrød kan lages i mange varianter og kan stekes både på grillen eller over bålet. Her er en gourmetvariant med chorizopølse og basilikum.

Ingredienser:
200 g chorizopølse
½ potte frisk basilikum
500 g hvetemel
2 ts bakepulver
5 ss sukker
1 ts salt
1 dl olje
2 dl lunkent vann

Fremgangsmåte:
Bland det tørre. Spe med vann og olje til du får en smidig deig. Finhakk chorizo og basilikum og elt det godt inn i deigen. Del deigen i fire klumper. Tvinn dem rundt en pinne.
Stek brødet på grill eller bål til det er gjennomstekt og slipper pinnen.
Du kan også tvinne deigen rundt en pølse på spyd og lage «pølse i slåbrok». Bruk gjerne andre smakstilsetninger som f. Eks oliven og soltørkede tomater eller sesamfrø.

Dessert på grillen

Dessertspyd på grillen

Tid: Under 20 min.
Vanskelighetsgrad: Lett
Porsjoner: 4

Enkle dessertspyd for perfekte grilldager. Både formkake, mango og marshmallows. Kanskje en ny sommerhit?

Ingredienser:
4 skive formkake
4 ss appelsinjuice
1 stk mango
12 stk marshmallows
4 stk grillspyd

Fremgangsmåte:
Skjær formkakeskivende i 2 x 2 cm biter og pensle dem med appelsinjuice.
Skrell og del mangoen i 2 x 2 cm biter. Tre formkake, mango og marshmallows på grillspyd.
Legg spydene på grillen i 5 minutter til de er lune og har fått litt farge. Snu dem rundt av og til.

S’mores

Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Middels

Denne desserten vil du bare elske. Navnet s’mores kommer av at når du først har smakt en, så vil du alltid ha mer (more)!

Ingredienser:
30 stk byggkjeks eller det antall du ønsker
15 stk sjokolade ruter
15 stk marshmallows

Fremgangsmåte:
Bak først byggkjeks. La kjeksene avkjøles før du bruker de til S'mores. 30 byggkjeks gir 15 S'mores.

S'mores:
Legg en rute med sjokolade på hver kjeks.
Ha marshmallows på et spydd og grill dem til de blir gylne.
Legg en varm marshmallow oppå hver sjokoladebit, legg en ny kjeks over det hele og vent et par minutter til sjokoladen smelter av marshmallowen. Nyt!

Smuldrepai med bær

Tid: 20-40 min.
Vanskelighetsgrad: Middels
Porsjoner: 4

Smuldrepai er en enklere variant av en pai, men smaker minst like godt. Varier den gjerne med andre bær og frukter.

Ingredienser:
200 g hvetemel
200 g smør
200 g sukker
3 dl bringebær
3 dl blåbær

Fremgangsmåte:
Fordel bærene i ildfaste porsjonsformer. Smuldre sammen mel, smør og sukker. Fordel dette over bærene. Stek på grill med lokk til skorpen er sprø og gyllen.
Serveres lunken. Krem, pisket rømme med vaniljesukker, eller iskrem er godt til.

Grillede Müsliskiver

Tid: Under 20 min.
Vanskelighetsgrad: Lett
Porsjoner: 4

En enkel grilldessert av den mer sunne typen, med grovt brød, kremost og jordbær.

Ingredienser:
4 skive müslibrød
4 ss kremost naturell
8 stk jordbær

Fremgangsmåte:
Skjær tynne skiver av müslibrødet. Legg det på grillen i 1-2 minutter på hver side.
Smør et passe tykt lag med kremost på skivene og del dem i to.
Legg på skiver av jordbær til slutt.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1890


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!