Gå til forsiden av matoppskrift.no

Bruk høstens frukt i baksten og som pålegg

Oppdatert: 29.10.2012 Publisert: 26.10.2009 Tema: Turmat Forfatter: Fotograf: Mat.no




Navnet høst kommer av at innhøstingen av korn, frukt og grønnsaker. Sterke farger i naturen, og klar og kjølig luft, gir fine turforhold. Det går mot slutten av årets sopp- og bærsesong, og de norske eplene har kommet i butikk for flere uker siden. Hva med å lage scones med hjemmelaget eplemos? Bruk sesongens frukt og bær i bakst eller som tilbehør. Overrask familien med deilig lunsj av egen bakst, eller lag en hyggelig utendørs høstpiknik.
Brettspill er en sosial innendørsaktivitet, og bondesjakk er et morsomt og enkelt spill som også kan pakkes med i tursekken. Utnytt høsten til spennende aktiviteter, flotte utflukter og til å lage god mat sammen med familie og venner.
Her har du et knippe oppskrifter som egner seg godt i tursekken, eller under et varmt pledd på kjørlige høstkvelder.

Eplemuffins

15 stykker

Ingredienser:
100 g smør
2 stk eple
1 ts malt kanel
2 stk egg
1 ½ dl sukker
1 ½ dl hvetemel
1 dl havremel
1 ts bakepulver

Fremgangsmåte:
Smelt smøret og sett til avkjøling. Rens og del eplene i passe biter. Vend dem i kanel.
Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett mel blandet med bakepulver og det avkjølte smøret. Bland inn kaneleplebitene til slutt.
Fordel røren i muffinsformene, og sett dem utover en stekeplate. Stek muffinsene midt i ovnen ved 225 °C i ca 10 minutter. Avkjøles på rist.

Eplerundstykker

16 stykker

Ingredienser:
5 dl lettmelk eller vann
1 pk gjær
4 ss olje
2 ts sukker
1 ts salt
1 ts malt kardemomme
2 stk eple (ca. 3 dl revet eple)
2 dl havregryn , lettkokte
250 g sammalt hvete, grov
ca. 700 g hvetemel

vann til pensling og sesamfrø til pynt

Fremgangsmåte:
Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i den lunkne melken. Ha i resten av ingrediensene. Elt deigen godt. Dryss i mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen. Dekk bakebollen og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter, på et lunt sted.
Ha deigen ut på melet bakebord. Del den i 16 like store emner. Trill dem til boller og legg dem på en stekeplate med bakepapie. Dekk rundstykkene med klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
Pensle dem lett med vann, og dryss over sesamfrø. Stek rundstykkene på 220 °C i ca. 10 minutter . Avkjøles på rist.

Gulrotrundstykker

16 stykker

Ingredienser:
5 dl lettmelk
1 pk gjær
4 ss olje
2 ts sukker
1 ts salt
1 ts malt kardemomme
2 stk gulrot (ca. 3 dl revet gulrot)
2 dl solsikkekjerner
1 dl hvetekli
350 g sammalt hvete, grov
500 g hvetemel

Fremgangsmåte:
Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i den lunkne melken. Ha i resten av ingrediensene. Elt deigen godt. Dryss i mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen. Dekk bakebollen og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter, på et lunt sted.
Ha deigen ut på melet bakebord. Del den i 16 like store emner. Trill dem til boller og legg dem på en stekeplate med bakepapie. Dekk rundstykkene med klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
Pensle dem lett med vann, og dryss over solsikkekjerner. Stek rundstykkene midt i ovnen på 220 °C i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

Nøtteliten sitt sconesbrød

Ingredienser:
250 g siktet speltmel
250 g sammalt spelt, grov
6 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts salt
2 ss sukker
100 g smør
2 ½ dl kefir
½ dl appelsinjuice
2 dl hasselnøtter hakkes og tilsettes til slutt
1 stk egg til pensling

Fremgangsmåte:
1 brød (ca. 10-12 skiver)

Bland mel, bakepulver, natron, salt og sukker i bakebollen. Tilsett smør i terninger og elt til alt er finsmulet. Tilsett kefir og juice og elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Bland til slutt inn hakkede hasselnøtter. Deigen skal være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la deigen hvile i 30 minutter.
Del deigen i 10–12 like store emner. Form dem til boller. Legg bollene tett i tett i smurt form eller på en stekeplate med bakepapir. Pensle brødet med sammenvispet egg. La brødet stå på et lunt sted i 10 minutter og pensle det en gang til.
Stek brødet midt i ovnen ved 200 °C i 30–35 minutter. Pensle brødet på nytt rett etter at det er tatt ut, slik at det får en blank overflate. Avkjøl på rist.

Tips:
Serveres nybakt med syltetøy og ost eller ved siden av en salat.

Eplekake

Ingredienser:
200 g sukker
200 g smør
4 stk egg
110 g hvetemel
1 ½ ts bakepulver

Fyll:
3 stk eple
1 ½ ts malt kanel
2 ss sukker
60 g hakkede mandler

Fremgangsmåte:
Rør sukker og smør hvitt. Tilsett eggene, ett av gangen. Bland inn hvetemel og bakepulver.
Ha røren i en rund form, 24 cm. Skrell og skjær eplene i båter og fordel dem på toppen av kaken. Dryss over kanel, sukker og hakkede mandler.
Stek kaken på nederste rille i stekeovnen ved 180 °C i 35–40 minutter. Avkjøles på rist.
Server kaken lunken med krem eller vaniljeis.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1737


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!