Gå til forsiden av matoppskrift.no

Bruk norske grønnsaker til å lage tapas

Oppdatertdato: 29.11.2014 Publisert først: 23.11.2009 Tema: Tapas Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Synøve Dreyer


Glem kokte grønnsaker som garnityr til hovedrett. La gulrot, sopp, slangeagurk og poteter leve sitt eget liv i kombinasjon med hvitløk, aioli og mynte. Pakk årets ferske lammekjøtt inn i kålblader og kjenn at selv de mest trauste, norske matvarer får nytt liv!
Den spanske flue har gitt oss mang en god latter, og mang en god tapas. For takket være en andalusisk bonde med angst for fluer i vinglasset, har vi fått tapas. Sagnet sier i alle fall at en bonde la en skive spansk skinke over glasset for å holde fluer og støv borte fra sin "på-veien-hjem-sherry", og vips, en ny mattrend så dagens lys. Historiene om tapas' opprinnelse er mange. Om de er sanne vites ikke, men tapa betyr i alle fall lokk på spansk, og i dag serveres nesten alt fra det spanske kjøkken som tapas. Tapas er fingermat, og bør nytes stående. Tapas handler om sosialt samvær, et slags svar på engelske puber. Et møtested for avslapning og en god samtale, akkurat slik vi ønsker at en god fest skal være.

Norsk tapas

Selv om utgangspunktet for tapas er et mellommåltid som skulle holde deg gående til middag, er det i vår kultur blitt selve måltidet. Et stort måltid bestående av mange små retter.

Basissmakene i tapas er hvitløk, sitron, olivenolje og persille. Fløte, rømme og smør bør unngås, det hører liksom ikke hjemme i denne kulturen. Ellers er det vanlig med syltede råvarer som artiskokker, oliven, og agurk. Et tapasmåltid omfatter som regel skinke, ost, oliven og hvitløksmajones, men råvarer og smaker varierer etter de lokale mattradisjonene. Slik vår "norske tapas", koldtbordet, også gjør. Men tapas må ikke begrenses til skinke, kjøttboller og fritert blekksprut. Tapas varierer med årstidene. I Spania er våren høysesong for grønnsakstapas. Hos oss er det høsten.

Kutt derfor gjerne opp friske, norske grønnsaker. Ta i bruk høstens grøde. Kok, stek, friter eller server dem rå, og kombiner med spanske smaker. Kombiner dine yndlingskrydder og lag din egen tapas. I Spania har de fleste barer og restauranter med respekt for seg selv sin egen tapas spesial.

Hele bakgrunnen for tapasmaten er godt drikke. Det var jo vinen vår bondevenn skulle beskytte. Skinkeskiven var å betrakte som et lokk. Riktig drikke til tapas er Fino eller Manzanilla, hvitvin, rødvin og rosévin. Det skal være lette, fruktige viner som drikkes avkjølt. Øl er forresten alltid godt til tapas.

Noen eksempler.

Frittatas potetomelett spansk tortilla

400 g potet
5 stk egg
½ dl melk
½ dl olivenolje
salt og pepper
1 bunt frisk gressløk

Visp sammen egg, olje og melk. Skrell og kutt potetene i tynne skiver. Legg de lagvis i en form med litt salt, pepper og eggemasse. Avslutt med eggemasse på toppen. Bak det hele i ovnen på 175oC i ca. 15 minutter til det hele er gyldent på toppen. Kuttes i fine porsjonsbiter og serveres med gressløk, olivenolje og brød.

Frisk chorizotallerken

Denne friske chorizotallerkenen er en liten tapasanretning i seg selv. Chorizo er opprinnelig en spansk spekepølse, og sammen med deilig frukt smaker den nydelig.

2 porsjoner

Ingredienser:
200 g chorizopølse
1 stk slangeagurk
2 stk tomat
1 pk sukkererter
1 boks physalis
4 stk dadler

Fremgangsmåte:
Rens og kok sukkerertene i lettsaltet vann i 1 minutt. Hell av vannet og avkjøl i kaldt vann. Brett kronbladene på physalisen ut til siden så frukten inni kommer frem. Dander chorizo, agurk i skiver, tomater i båter, sukkererter, physalis og dadler delt i fire på et fat.

Rosenkålfrittata

Rosenlkålfrittata er omelett med rosenkål, løk, tomater og pinjekjerner og med revet parmesan på toppen. Passer bra som middag eller til kvelds, og er spennende på tapasbordet eller i lunjboksen på skole eller jobb.

4 porsjoner

Ingredienser:
300 g rosenkål
2 stk finhakket sjalottløk
2 stk tomat i tynne båter
3 ss pinjekjerner
6 stk egg
2 ss revet parmesan
salt og pepper
1 ss smør til steking

Fremgangsmåte:
Rens rosenkålen og kok den i lettsaltet vann i 2-3 minutter. Hell kokevannet av og la kålen renne godt av. Bland den med sjalottløk og pinjekjerner. Fres blandingen i smør i 2-3 minutter. Rør inn tomatbåtene.
Visp sammen egg og ost og smak til med salt og pepper. Hell eggemassen over grønnsakene i stekepannen. Rør forsiktig så eggemassen fordeler seg jevnt med grønnsakene. Stek omeletten på middels varme til den er fast på undersiden.
Sett i mellomtiden på sterk overvarme i stekeovnen og plasser hele stekepannen inn og stek omeletten til den er pent brunt på toppen.
Server omeletten nylaget, gjerne med godt brød og smør til.

Aspargestapas

Asparges er en favoritt på tapasbordet! Nydelige råvarer i en kombinasjon de fleste takker ja til, så lag mye!

4 porsjoner

Ingredienser:
500 g frisk grønn asparges
8 skive spekeskinke (evt. Parmaskinke)
4 ss revet frisk parmesan
salt, pepper og sukker

Fremgangsmåte:
Asparges kokes et par minutter i kokende vann med litt salt og sukker. Det er en fordel å koke i en høy kjele slik at tuppene står opp og holder seg fine. Avkjøles i iskaldt vann ca. 1 minutt. Rull aspargesen inn i halve skinkeskiver.
Legg disse på et fat og strø parmesanost over rett før servering.

Pestomarinerte potetbåter

Pesto setter en ekstra spiss på ovnsbakte poteter. Ikke bare smaker de godt, men ser bra ut gjør de også!

4 porsjoner

Ingredienser:
4 stk bakepotet delt i store båter

Pestokrydder:
2 båt presset hvitløk
2 ss finhakket frisk basilikum
2 ss finhakket frisk kruspersille
2 ss finhakkede valnøttkjerner
2 ss olivenolje

Fremgangsmåte:
Du kan bruke pinjekjerner i stedet for valnøttkjerner.

Kjør alle ingrediensene til pestokrydder sammen med en stavmikser eller foodprosessor til en jevn røre. Mariner potetbåtene i pestoen og sett de i stekeovn på 225 grader C i 30-40 minutter. De skal være gylne og fine.

Kjøttfylte søte paprika


Prøv også Kjøttfylte søte paprika.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 08.12.2013
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

400 g medisterdeig , gjerne grov
1 ss frisk rosmarin , finhakket
1 stk rødløk , finhakket
Skall av 1 stk appelsin , finrevet
4 stk søte rød paprika


En morsom variant til juletapasen. Enkle å lage, enkle å servere.


Fremgangsmåte

1. Bland sammen kjøtt, krydder, løk og appelsin i en bolle.
2. Skjær av enden på paprikaene og rens dem innvendig.
3. Ha i farsen og stek på 175 °C i ca. 30 minutter. Skru på grillen og stek videre til de er gylne.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 104,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,69.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1763

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.