Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Business av blåbær ::

Business av blåbær

De norske ville blåbærene er mye sunnere enn amerikanske blåbær, men likevel importeres bær til industrielt formål. Nå undersøker forskere om det er mulig å gjøre business av norske blåbær.

– At vi ikke får tak i norske blåbær i norskprodusert saft og syltetøy skyldes ikke at industrien ikke vil bruke norske bær. Årsaken er at det er lite tilgang på dem. Det er ingen som plukker for å selge og det finnes ikke noe systematisk organisering av mottak, sier forsker Rolf Nestby ved Bioforsk. Han har tro på at det er et potensiale for å kunne dyrke skogsblåbær kommersielt, og håper at noen tar utfordringen og begynner med dyrking.

Tre blåbærfelt plukket ut

I et forskningsprosjekt, som har pågått over fire år, er det anlagt forsøksfelt i skogområder i Hedmark, Nord-Trøndelag og Bardu. I feltene er det plassert klimastasjoner og det er tatt ut jordprøver for å få mer kunnskap om innhold av mineraler og tykkelse på jordskiktet. Forskningsprosjektet er finansiert av Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) og Norges forskningsråd.
I de tre områdene har forskerne ryddet skogen for hogstrester, kratt og ugress. Videre har de gjort forsøk med gjødsling, og tatt prøver av jordsmonn, planter og bær. Hensikten er å undersøke hvordan klima, jordtype, gjødsling og høstetidspunkt virker inn på vekst, avling og kvalitet på bærene.

Skånsom hogst

– De beste forholdene for blåbærene krever skånsom rydding av skogen ved å jevne ut terrenget, fjerne stubber og bekjempe kratt og ugress. De som hugger skog, tar som regel ikke hensyn til undervegetasjonen. Det er rart at mange skogeiere ikke har et mer bevisst forhold til dette. Mye vil være gjort med bruk av lett utstyr og interesse for vegetasjonen, mener Rolf Nestby. Han tror at det kan være økonomi i å kombinere skogbruk og blåbær, og viser til forskning som er gjort i USA og Finland på området.

Trives i kaldt klima

Analyser over to år har vist at innholdsstoffer i bærene varierer mellom regioner og år. I 2008 var for eksempel innholdet av antioksidanter høyere i regionene nord for enn sør for Dovre, men i 2009 var det ingen entydige forskjeller. Dette tyder på at variasjoner i klima spiller en avgjørende rolle. Det ble også funnet forskjeller i innholdet av sukker mellom høstetidspunkter.
Det europeiske blåbæret er sunt, og har antioksidanter i hele bæret, mens amerikanske blåbær har antioksidanter hovedsakelig i skallet.

– Skogsblåbærene blir søtere og inneholder mer syre når de dyrkes i kaldere klima, fastslår Nestby. Kollegaer ved Bioforsk Nord Holt har sammenlignet planter i fytotronforsøk ved 19 og 12 grader. I forsøkene viste det seg at nordlige kloner startet modningen tidligere og ga større avling ved lav temperatur og lang dag enn sørlige kloner, men det var også stor variasjon mellom kloner innen region.

Drømmer om et stort forsøksfelt

Rolf Nestby drømmer om et stort forsøksfelt på rundt 100 dekar som kan egne seg for å teste ut halvkultivering i stor skala.

– Blåbær er en av de viktigste ville vekstene vi har. Du finner blåbær i hele landet. De smaker godt og er sunne. Det bør være mange grunner til at noen ønsker å satse. Lønnsomheten vil avhenge av avling, etterspørsel i markedet og pris, men mulighetene er der, sier Nestby. Han legger til at det trengs mer forskning, for utfordringene er mange. Som for eksempel at skal det bli effektivt bør det være vei frem til feltet. Et åpent, ryddet felt kan tiltrekke seg beitende elg, og dermed kan behovet for inngjerding være aktuelt – noe som medfører en større kostnad.
Rolf Nestby har også anlagt feltforsøk på dyrket mark på Bioforsk Midt-Norge Kvithamar. De plantet frøplanter av en lokal populasjon og flyttet tuer av skogsblåbær fra en nærliggende hogstflate med gran til dyrket mark. Både blåbærplanter og den nyttige soppen mycorrhiza som fulgte med plantene, etablert seg godt i dyrket mark. Forskerne undersøkte virkningen av gjødsel på etablering og vekst av blåbærplanter og utvikling av soppen mycorrhiza.

– Det er absolutt mulig å kultivere blåbær i dyrket mark også, sier Rolf Nestby.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

AnnonseKlikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:2490

FAKTA/BYLINE
Publisert: 11.07.2012
Oppdatert: 25.07.2012
Tema: Bær
Fotograf: Freeimages.com
Kilder: Statens landbruksforvaltning (SLF)


Meld deg på nyhetsbrev