Gå til forsiden av matoppskrift.no

Cellier des Dauphins 2005

Oppdatertdato: 21.03.2007 Publisert først: 21.03.2007 Tema: Rødvin Forfatter:


Klassiker i ny drakt

I nesten 30 år har rhônevinen Cellier des Dauphins hatt mer eller mindre uforandret design både på flaske og etikett. Nå er den tilbake i ny drakt.

Den har lenge nærmest vært en landeplage, og kommer sikkert fortsatt til å være det. Merkenavnet sitter dypt i hjernebarken hos de fleste frankofile vindrikkere.

Fra starten i 1967 frem til 2007 har utformingen av Cellier des Dauphins stort sett vært den samme, men fra og med 2005-årgangen har pipa fått en annen lyd, med bedre kvalitet og ny stil.

Det er vanskelig å komme utenom Cellier des Dauphins når man snakker om rhônevin, siden det er det ledende franske vinmerket med AOC-stempel. Det selges 60 millioner flasker på verdensbasis. Selv om tallene i Norge er litt mer beskjedne, gjør de 110 000 flaskene også sitt til å bidra til statistikken.

Cellier des Dauphins, som er hovedproduktet til kooperativet L'Union des Vignerons des Côtes du Rhône (UVCDR), har fått navnet sitt fra vinmarkene som engang tilhørte sønnen til den franske ”dauphin” – sønnen til kongen.

Vinen lages av druer dyrket av et flertall vinbønder i Sør-Rhône, helt syd i Frankrike, nær Middelhavet. Vingårdene ligger spredt i de to dalførene Ouvèze og Eygues, samt området Nyons, som er kjent som inngangsporten til Alpene. Dette er områder som har lange tradisjoner knyttet til lokal historie.

Smak og behag:

Navn: Cellier des Dauphins 2005
Land/distrikt: Frankrike/Rhône
Produsent: Union des Vignerons
Pris: 93,00 kroner
Polnummer: 65101
Druer: Grenache, Syrah, Carignan, Cinsault, Mourvède
Alkoholstyrke: 13,0 %
Vurdering: Dyp rødlilla farge. Frisk og fruktig aroma med noe krydder. Relativt fyldig smak av mørke bær. Sitter godt. Lang ettersmak.
Passer til: Ypperlig til retter av rødt kjøtt - gjerne grillet. Går også godt til pasta, pizza, lasagne eller fisk. Eller nyt den uten matfølge.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1058

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.