Gå til forsiden av matoppskrift.no

Chutney. eksotisk snadder.

Oppdatert: 22.09.2014 Publisert: 20.10.2004 Tema: Konservering Forfatter: Fotograf: Kim Holthe




Nå som høsten er over oss, kan det være artig med en liten vri på kjøkkenet. Man trenger ikke bare se chutney på glass i innvandrerbutikker, men kan på en enkel måte lage det selv.

Chutney er ett pikant tilbehør til mat. Kommer opprinnelig fra India. Skal spises litt av gangen ved siden av en rett.
Chutney blir i India laget fersk til maten. Det er en pasta av rå ingredienser som er smakfulle, stimulerende og forfriskende. Eksempler er sure frukter, mango, ingefær, kokos og forskjellige urter/krydder.
Chutney lages ofte etter det man har for hånden. Og det er som regel 3 kategorier chutney i India: Sterk, søt og søt/sterk. Noen kan være veldig sterke.

Den vestlige versjonen er ofte en kokt blanding av sukker, eddik sammen med krydder og frukter. Vi bruker ofte de frukter vi har for hånden.
Chutney på glass kan hermetiseres på vanlig måte.

Eplechutney

1 kg skrelte epler i terninger
2 løk, hakket
1 rød paprika i strimler
1 grønn paprika i strimler
1 dl rosiner
1 dl farin
1/2 ts salt
1 dl eddik
1 ts nellik
1 ts kanel

Eplene deles i biter og has i en kjele sammen med de øvrige ingrediensene. Kok chutneyen i ca. 30 minutter til den tykner. Ferdig kokt helles chutneyen over på rene glass eller krukker. Tette lokk settes på med det samme. Denne chutneyen er meget godt egnet til vilt.

Aprikoschutney

450 g tørkede aprikoser, finhakket
1 ts garam masala
275 g brunt sukker
1 ts frisk ingefær, skrelt og finhakket
75 g sultanas
1 ts salt
5 dl mørk eddik
4 dl vann

Ha aprikoser, garam masala, sukker, ingefær, sultanas, salt, eddik og vann i en kjele og rør alt godt sammen. Kok opp, skru varmen ned og la det småkoke i 30-35 minutter. Rør av og til.

Når chutneyen har tyknet og fått en ganske fast konsistens, fylles den på små, steriliserte glass og settes til kjøling. Denne chutneyen bør oppbevares i kjøleskap.

For å få en chutney med kraftigere smak, tilsett 1 ts chili-pulver. Chutney smaker godt til karriretter.

Eplemyntechutney

3-4 store epler
4 sjalottløk
2 dl epleeddik
100 g brunt sukker
1 ts sennepspulver
1 ts salt
nykvernet pepper
rikelig med frisk mynte

Fjern kjernhusene og skrell eplene. Del dem smått og skjær løken i tynne ringer. Ha alt bortsett fra mynten i kjelen, og kok opp. La det småkoke i 45 minutter.

Dryss finhakket mynte som lag i glassene når de fylles.

Papayachutney

1 moden papaya
2 modne tomater
1 ss honning
1 lime
1 rød chili
1 ss sukker
2 ss soyasaus

Skjær et kryss i toppen på tomatene. Dypp dem i kokende vann i 10 sekunder. Avkjøl i kaldt vann og pill av skinnet. Del dem i fire og ta ut steinene. Skjær tomatkjøttet i tynne strimler.

Skrell papayaen, del den i to og ta ut alle frøene. Skjær papayakjøttet i tynne strimler. Finhakk chilien og fjern frøene. Bland papaya, tomat, honning, sukker, limesaft, chili og soyaolje. La det stå og marinere noen timer i romtemperatur.

Koriander chutney

1 bunt frisk koriander
2 små grønne friske chilier uten frø
saften av 1 lime
Salt til smak
1/2 ts spisskummen frø ristet og knust
1 klype sort pepper
1 ss koriander pulver

Tørrstek spisskummenfrøene i en stekepanne. Knus de til pulver. Ha alle ingrediensene i en mikser og kjør til jevn masse. Bruk evt litt vann. Serveres frisk.

Myntechutney

4 ss yoghurt naturell
2 ss frisk mynte, hakket eller 2 ts tørket
2 små grønne chili, malt
1 ts sukker
salt

Dette er en syrlig, avkjølende chutney som demper virkningen av sterk mat som kebab og samosa.
Mal alle ingrediensene i hurtigmikser til en jevn og kremet masse.
Serveres ved romtemperatur eller lett avkjølt.

Plommechutney

1/2 kg. plommer
1/2 kg. epler
1 hvitløkbåt
1/2 tomater
1/2 kg løk
litt frisk ingefær
2,5 dl eddik
250 g sukker

Frukt og grønnsaker renses og skjæres i mindre biter og kokes møre i eddik. Tilsett sukker og kok til chutneyen blir tykk og fin i konsistensen. Fylles så over i helt rene glass og tett lokk settes på.

Pærechutney


1 kg faste pærer
1 lime
1 rød chilifrukt
1 grønn chilifrukt
4 sjalottløk
4 hvitløkfedd
3 dl hvitvinseddik
250 g brunt sukker
1 neve sultanrosiner

Skrell og skjær pærene i småbiter. Riv noe av limeskallet før du deler frukten i to og presser limesaften over pærene i gryten. Sørg for å få med noe fruktkjøtt også.

Del chiliene på langs og ta ut frøene. Eller la være hvis du vil ha en ekstra sterk chutney. Uansett skjær chiliene i strimler. Skjær også løk og hvitløk i tynne skiver. Ha alt i gryten og kok opp. La massen surre til den er blitt grøt, ca 45 minutter.

Dette er et friskt krydder for alt fra tam ris til svinekoteletter og annen kraftig kost. Eller som tilsetning i dressingen til en ellers uskyldig salat.

Stikkelsbærchutney


500 g stikkelsbær
2 rødløk
1/4 dl eddik, 24%
3/4 dl vann
1 dl rosiner
1 ts ingefær
1 ts malt nellik
5 dl sukker

Skjær bort hamsen på stikkelsbærene og skyll. Skrell og skjær løken i tynne skiver. Hell eddik, vann, stikkelsbær, løk og rosiner i en gryte. Kok i 10 minutter.
Tilsett ingefær, nellik og sukker. Kok chutneyen til den tykner, ca 30 minutter.
Øs chutneyen opp i glass. Sett på tette lokk.

Stikkelsbærchutney passer godt til viltstek, hare eller fugl.

Tomatchutney

1/2 dl god olivenolje
1/2 kg løk
2 hvitløksbåter
1/2 kg grønn paprika
evt. litt chilipepper
1 kg tomater
250 g rosiner
1/2 kg sukker
1 ts ingefær
1 ts nellik
1/2 ts allehånde
4 1/2 - 5 dl god eddik (7 %)

Lag et kutt i tomatene og legg dem i kokende vann. Ta dem opp etter noen få sekunder og flå dem. Tomatene deles og kjernene fjernes. Varm opp olje og la finhakket løk, hvitløk og strimlet paprika frese noen minutter. Legg tomater og resten av ingrediensene i kjelen med olje/løk/paprika. Rør godt rundt og la det småputre sammen i 1 -1 1/2 time.

Fyll blandingen på egnede glass mens den ennå er varm, men ikke kokende. Tomatchutney smaker godt til både kjøtt- og fiskeretter.

Med sløyfe og kort er et glass hjemmelaget chutney også en hyggelig gave.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:397

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Eplechutney 4.
Eplechutney 4...
Prøv også Plommechutney 1.
Plommechutney 1...
Prøv også Rabarbrachutney 1.
Rabarbrachutney 1...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!