Gå til forsiden av matoppskrift.no

Da Luca Primitivo Merlot 2007/2008 og Santepietre Valpolicella Classico 2008

Oppdatert: 10.12.2009 Publisert: 10.12.2009 Tema: Rødvin Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen




Kalkun er mer og mer vanlig i de norske hjem, og særlig i forbindelse med jula. Vi feirer ikke slike amerikanske helligdager som Thanksgiving, men til jul er kalkun mer og mer brukt. Nå syns jeg personlig at helstekt kalkun blir noe tørre greier, selv om en gjør det en kan for å unngå det. Men en utrolig god erstatning er ferdige kalkunfileter som vi prøvde denne småkalde kvelden, og da med 2 flotte rødviner til.

Ferdige marinerte kalkunfileter har jeg bare prøvd noen ganger før, men dette frister til gjentakelse. De er litt dyre, ca 190.- pr kilo, men absolutt verd det. Og så enkelt da, bare varme opp stekeovnen og sette inn. Ingen bruning eller annet. Og disse var utrolig saftige og smakfulle.
Men så var det vinene til.
Vi prøvde en Santepietre Valpolicella Classico 2008 og en da Luca Primitivo Merlot 2007/2008. Dette er begge viner som er lette og drikke, men Da Lucaen er den som absolutt falt mest i smak. Santepietren var nok mer passende til kalkunen, men virket noe tynn i smaken. Men dette er nok en vin som vil passe til torsk.

Da Luca Primitivo Merlot 2007/2008

Denne er dyp rød av farge og har en god lukt av bær, solbær mente vi. Noen kjente og en karamell aroma, men muligens at det var i forbindelse med munnen full av mat.
Vinen er passende til alle typer kjøtt og var nok litt for fyldig til kalkun. Men den var så god at den fikk godkjent for det. Og dette er en av de perfekte peiskosvinene. Og heldigvis har jeg enda en flaske stående.

Santepietre Valpolicella Classico 2008

Dette er en mye lettere vin som passet bedre til kalkunen, og som faktisk vil passe til kokt torsk også mente vi. Kanskje ett tips til julaften for dere fiskespisere.
Denne er noe lysere i fargen og mer lett fruktig i smaken. Kanskje noe eple ol. Vinen er ikke så fyldig, men veldig lett og fin for det. Dette er en matvin og egner seg ikke som kosevin. Passende til fisk også.

Unødvendige fakta

Denne gangen ble det 2 helt forskjellige viner på oss. Men det som opptok oss mest rundt bordet var den høye peiskosfaktoren til Da Luca vinen. Den er bare så utrolig behagelig å drikke at det var like før jeg måtte fyre i peisen.
Santepietren var helt annerledes, men umiddelbart ved bordet så kom det kommentarer om torskevin. Så det blir nok ett av de neste prosjektene her. Heldigvis ble det litt igjen av denne også til evt en fiskemiddag til uka.
Jeg så og ett skille her i opplevelsen av Santepietren, hvor den av oss med mest erfaring med vin likte denne bedre enn oss andre.

I forbindelse med at vi glade amatører blir mer og mer bevandret i vinverdenen, så innfører vi noen nye karakteristikker av vinene:
Sjurhet på tunga: Beskrivelse av tanninene. Mye sjurhet betyr mange tanniner.
Henger på glasset: Når en roterer vinen i glasset er dette hvor lenge den henger på siden. Har med fylde og alkohol å gjøre.
Peiskosfaktor: Her sier det seg selv. 1 til 6. Også populært kalt "sjekke faktor" blant de som er modus for det.


Fakta

Sakset fra vinmonopolet og vårt testpanel

Navn: Da Luca Primitivo Merlot 2007/2008
Pris: Kr 105.- for en helflaske
Varenummer: 42672
Varetype: Rødvin
Utvalg: Hovedsortiment
Land/distrikt: Italia, Puglia
Råstoff: Primitivo, Merlot
Alkohol 14,0 % vol
Sukker: 3,5 g/l
Syre: Ukjent g/l
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: Mondo del Vino
Konklusjon: Veldig rund og god rødvin. Anbefales på det varmeste. Passer til rødt kjøtt og som kosevin
Sjurhet på tunga: Litt
Henger på glasset: Litt
Peiskosfaktor: 5+

Navn: Santepietre Valpolicella Classico 2008
Pris: Kr 99.90 for en helflaske
Varenummer: 42184
Varetype: Rødvin
Utvalg: Fullsortiment
Land/distrikt: Italia, Veneto
Råstoff: 70% Corvina, 20% Rondinella, 5% Molinara, 5% Merlot
Alkohol 12,5 % vol
Sukker: 4 g/l
Syre: 5,7 g/l
Lagringsgrad: Konsumferdig, bør ikke lagres
Produsent: Lamberti
Konklusjon: Lett rødvin til lyst kjøtt og fisk. Ikke til kosevin. Anbefales.
Sjurhet på tunga: Lite
Henger på glasset: Lite
Peiskosfaktor: 2-

Om vårt testpanel

Dette er en vennegjeng med undertegnede i spissen som har ett helt vanlig og avslappet forhold til vin. Vi tester forskjellige viner på en folkelig måte, uten for mange fremmedord og tekniske uttrykk, som kanskje kan være ett alternativ til andre vintester i media. Disse er ofte preget av høy saklighet, unødvendige fakta, briljering med egne kunnskaper, nye viner fra slippene og nesten bare bestillingsutvalget. Vi vet at ikke mange gidder å bestille vin for bruk til maten på en fredagskveld.

Fakta
  • Vi er som regel 4-6 personer og har forskjellig bakgrunn. 2 med faglig bakgrunn innen mat og drikke, samt en kokk ved enkelte anledninger.
  • Vi tester vinene "live", dvs. Vi koser oss med vin og ofte mat til. Ikke som del av en vinsmaking med mange forskjellige viner.
  • Vi har egen kokk som disker opp når det er nødvendig og han føler for det.
  • Vinene blir prøvd til ymse mat og kommer som regel fra det vanlige utvalget på polet, ikke bestillingsutvalget.
  • Vi prøver og nyheter når det er noe interessant
  • Vi satser på viner i medium prisnivå, hvorav mange er kjente blant store deler av befolkningen.
  • Vi prøver å smake viner med folkelig smak, som dekker det meste av befolkningen og våre lesere
  • De som synes vi er for lite sofistikerte kan bruke andre medier
  • Vi kjøper vanligvis vinene selv.
  • Vi spytter ikke ut vinene
  • Jeg legger ut mange av inntrykkene som florerer over bordet, både seriøse og litt useriøse.





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1779


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!