Gå til forsiden av matoppskrift.no

Damp eller stek asparges – ikke kok den!

Oppdatertdato: 21.06.2015 Publisert først: 16.06.2015 Tema: Sommer Forfatter: Fotograf: Electrolux Kilder: PRM: Electrolux


Gjennom den digitale plattformen ”Electrolux Secret Ingredient” gir selskapet forbrukerne en ny mulighet til å utvide sine kulinariske ferdigheter på hjemmekjøkkenet i form av månedlige tips og tilberedingsteknikker i samarbeid med noen av Europas fremste kokker. Denne gang står den sesongaktuelle råvaren asparges for tur, en helsebringende delikatesse med anti-aldrings- egenskaper og som beskytter mot alvorlige sykdommer.

– Hemmeligheten bak en crispy, mør og smakfull asparges er å dampe den eller frese den i pannen. Ikke bruk kokende vann, sier markedssjef Lena Wånemark i Electrolux Home Products Norway.
Ferske asparges vil være crispy og mør etter 5 til 8 minutter med damp og 3 til 5 minutter ved steking. Tiden varierer etter tykkelse. Begge tilberedingsmetodene bidrar til å opprettholde næringsinnholdet i råvaren i motsetning til koking.

– For å frembringe de gode og rene smakene kreves både gode råvarer og riktige tilberedingsteknikker. Gjennom plattformen ”Secret Ingredient” og ved hjelp av våre kjøkkenprodukter ønsker vi nå å vise publikum hvor enkelt man kan lage restaurantliknende smaksopplevelser hjemme på eget kjøkken, sier Wånemark.

Asparges i tre farger

Asparges er et medlem av liljefamilien (sammen med løk, purre og hvitløk). Den har lavt kaloriinnhold og inneholder ikke fett. Asparges tilfører farge og smak til mange retter, alt fra supper og forretter til omeletter og salater. Den kommer i tre farger: grønn, hvit og lilla. Den grønne varianten er den mest vanlige.
Hvit asparges er ansett som en delikatesse, spesielt i Tyskland. Det er den samme varianten som grønn asparges, men dyrkes i mørket for å hindre fargeutvikling. Lilla asparges er en annen type asparges, og ble først dyrket i Albenga-regionen i Italia. Den er søtere på smak enn den hvite eller den grønne og fullpakket med antioksidanter som kalles anthocyaniner.

Grønnsak med historisk sus!

Asparges har vært dyrket siden rundt 3000 f.Kr. Den er antatt å ha sin opprinnelse i det østlige Middelhavet og Lilleasia. Tempelbilder fra oldtidens Egypt viser en farao som tilbyr asparges til gudene.
I dag vokser asparges i sandholdig jord i Europa, Afrika, Asia og Amerika. I Europa foregår innhøstingen fra rundt april til slutten av juni. Asparges inneholder mange næringsstoffer, og sies å ha gunstige egenskaper mot aldring og sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer, nyrestein og leddsmerter.

Se hvordan du lager den perfekte aspargesen her:

Om Electrolux

Electrolux, en av de globale lederne innen husholdningsprodukter og selger mer enn 40 millioner produkter hvert år, til kunder i 150 land. Vårt fokus er på innovasjoner som er designet med omtanke, basert på omfattende forbrukerinnsikt, for å dekke de reelle behovene til forbrukere og profesjonelle. Våre produkter inkluderer kjøleskap, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner, støvsugere og ovner, solgt under merkevarer som Electrolux, AEG-Electrolux, Zanussi, Eureka og Frigidaire.

Biff av indrefilet med pannestekt asparges og øste


Prøv også Biff av indrefilet med pannestekt asparges og øste.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.11.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

800 g indrefilet av storfe
1 ss olje
1 ts smør
1 ts nykvernet sort pepper
1 1/2 ts salt

Pannestekt asparges og østerssopp:
16 grønne asparges
1 ss olivenolje
1/2 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
8 østerssopp, eller annen god sopp

Mandelpotetpuré:
600 g mandelpoteter
2 dl melk
2 ss smør
1/2 ts nykvernet pepper
1/2 ts salt

Soppsaus:
200 g sjampinjong
1 sjalottløk, finhakket
1 ts smør
1 ts olivenolje
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
2 dl buljong/kraft
1 dl fløte
1 ss rømme



Fremgangsmåte

1. Del indrefileten i 4 like store biffer. Stek på middels sterk varme i ca. 3 minutter på hver side. Dryss over salt og pepper. Skru ned varmen, og la dem hvile på svak varme noen minutter før serverering.

2. Skrell den nederste delen av aspargesen. Skjær østerssoppen i skiver. Vend asparges og østerssopp i litt olje, og krydre med salt og pepper. Stek på middels god varme i panna, eller bruk en grillpanne.

3. Skrell og kok potetene. Sil av vannet, og damp dem tørre. Mos potetene, tilsett melk og smør og rør godt. Smak til med salt og pepper.

4. Del sjampinjongene i 4 og brun dem i panna med smør og olje, sammen med sjalottløk. Smak til med salt og pepper. Tilsett buljong og fløte, kok inn til du får en saus med passe tykk og fin konsistens.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 98,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2995





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.