Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Du er her :: Hovedsiden :: Dampet pinnekjøtt - god norsk tradisjon! ::

Dampet pinnekjøtt - god norsk tradisjon!

Yngre, og de som ikke har vokst opp med pinnekjøtt, vil gjerne ha pinnekjøtt laget av lammekjøtt med mild smak og lite fett. Pinnekjøtt av sau, gjerne med noe fett, gir en kraftigere og god smak som kjennere setter pris på. I begge tilfeller påpeker Opplysningskontoret for kjøtt viktigheten av nok tid til både utvanning og påfølgende damping av pinnekjøttet for å oppnå et godt resultat.

Pinnekjøtt er vestlandsmat, men blir stadig mer populært på Østlandet og i Nord-Norge. 31% av befolkningen koser seg med pinnekjøtt julaften. 82% av de spurte sier at de spiser pinnekjøtt fordi det er tradisjon. På spørsmål om hva de ville spise dersom de kunne velge selv på julaften, svarer pinnekjøttspiserne at de vil fortsette med å spise pinnekjøtt.

Pinnekjøtt finnes i to varianter, saltet og tørket eller saltet, røkt og tørket. Den eneste forskjellen er røksmaken og valget er ditt. Den tradisjonelle måten å tilberede pinnekjøtt på er ganske enkelt og lik over hele landet. Pinnekjøtt skal ikke krydres før tilberedning, men derimot vannes ut.

Pinnekjøtt

4 porsjoner

ca. 350 g pinnekjøtt per person

Slik gjør du:
1. Til å lage pinnekjøtt trenger du en vid kjele, trepinner eller en rist og selvsagt pinnekjøtt.
2. Del ribba langs hvert ribben. Legg bitene i rikelig med kaldt vann over natten. Bytt vann en gang.
3. Legg en metallrist eller bjørkepinner (uten bark) i bunnen av en kasserolle. Fyll på vann slik at det står i høyde med underlaget. Legg kjøttbitene på kryss og tvers over. Kok under lokk til kjøttet løsner fra bena (ca. 2 timer). Pass nøye på så det ikke koker tørt!
4. Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet i en langpanne og sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutter.

Pølser som vossakorv, en grov pølse med smak av lam/sau eller mør kan dampe med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.

Serveres på varme tallerkener med grove julepølser, vossakorv eller mør, kålrotstappe, sjy, kokte poteter og sennep.

Kålrotstappe

4 porsjoner

ca. 1 kg kålrot
1 l vann
1/4 ts pepper
2 ts salt
1/2 dl kraft

Slik gjør du:
1. Del og skrell kålroten i skiver.
2. Kok skivene møre i lettsaltet vann.
3. Hell av kokevannet og mos kålroten. Smak til med pepper, salt og kraft fra pinnekjøtt.

Dampet pinnekjøtt kan serveres på flere måter, her er et par forslag:

Pinnekjøtt i tomatsaus

4 porsjoner

12 "pinner" kokt pinnekjøtt
2 båter hvitløk
ca. 3 sjalottløk
2 ss olivenolje
2 bokser hermetiske tomater
1 bunt hakket, frisk basilikum

Slik gjør du:
1. Rens hvitløk og sjalottløk. Finhakk all løken og surr den raskt i litt olje i panna.
2. Tilsett hermetiske tomater, og halvparten av basilikumen. La det hele koke ca 20 minutter, tilsett resten av basilikumen, og vend den inn i tomatsausen.
3. Hell så sausen over pinnekjøttet, og la det trekke i noen minutter.
4. Server kokte poteter eller potetmos til og en grønn salat.

Brandade med pinnekjøtt

4 porsjoner

1 kg pinnekjøtt
vann til damping
300 g mandelpoteter
¼ kålrot
1 gulrot
2 dl melk
salt og pepper

Slik gjør du:
1. Vann ut og dampkok kjøttet på tradisjonelt vis.
2. Plukk kjøttet fra beina.
3. Skrell poteter, kålrot og gulrot og kok dem sammen. Mos grønnsakene og tilsett melk og litt av fettet fra kraften til passe tykk rotmos. Smak til med salt og pepper.
4. Bland halvparten av pinnekjøttet i rotmosen. Resten av kjøttet grilles ellers settes høyt i ovnen under sterk varme slik at det blir sprøtt.
5. Anrett rotmosen på tallerken og strø det stekte kjøttet lett over.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:55

Hurtigvalg

Se oppskrifter med:
Kylling Kalkun Epler Bananer Appelsiner Tomater Poteter Reker Torsk Laks Makrell Elg Reinsdyr

Tjenesten er en del av klikk.no

Informasjon om cookies
Kontakt oss og informasjon om siden

Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no, PB. 1638, 4688 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Daglig Leder Knut Pettersen


FAKTA/BYLINE
Publisert: 28.10.2003
Oppdatert: 12.12.2013
Tema: Lam
Forfatter:
Fotograf: matprat.no
Del artikkelen på:
Meld deg på nyhetsbrev

Aktuelle oppskrifter