Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Dampet pinnekjøtt - god norsk tradisjon! ::

Dampet pinnekjøtt - god norsk tradisjon!

Yngre, og de som ikke har vokst opp med pinnekjøtt, vil gjerne ha pinnekjøtt laget av lammekjøtt med mild smak og lite fett. Pinnekjøtt av sau, gjerne med noe fett, gir en kraftigere og god smak som kjennere setter pris på. I begge tilfeller påpeker Opplysningskontoret for kjøtt viktigheten av nok tid til både utvanning og påfølgende damping av pinnekjøttet for å oppnå et godt resultat.

Pinnekjøtt er vestlandsmat, men blir stadig mer populært på Østlandet og i Nord-Norge. 31% av befolkningen koser seg med pinnekjøtt julaften. 82% av de spurte sier at de spiser pinnekjøtt fordi det er tradisjon. På spørsmål om hva de ville spise dersom de kunne velge selv på julaften, svarer pinnekjøttspiserne at de vil fortsette med å spise pinnekjøtt.

Pinnekjøtt finnes i to varianter, saltet og tørket eller saltet, røkt og tørket. Den eneste forskjellen er røksmaken og valget er ditt. Den tradisjonelle måten å tilberede pinnekjøtt på er ganske enkelt og lik over hele landet. Pinnekjøtt skal ikke krydres før tilberedning, men derimot vannes ut.

Pinnekjøtt

4 porsjoner

ca. 350 g pinnekjøtt per person

Slik gjør du:
1. Til å lage pinnekjøtt trenger du en vid kjele, trepinner eller en rist og selvsagt pinnekjøtt.
2. Del ribba langs hvert ribben. Legg bitene i rikelig med kaldt vann over natten. Bytt vann en gang.
3. Legg en metallrist eller bjørkepinner (uten bark) i bunnen av en kasserolle. Fyll på vann slik at det står i høyde med underlaget. Legg kjøttbitene på kryss og tvers over. Kok under lokk til kjøttet løsner fra bena (ca. 2 timer). Pass nøye på så det ikke koker tørt!
4. Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet i en langpanne og sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutter.

Pølser som vossakorv, en grov pølse med smak av lam/sau eller mør kan dampe med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.

Serveres på varme tallerkener med grove julepølser, vossakorv eller mør, kålrotstappe, sjy, kokte poteter og sennep.

Kålrotstappe

4 porsjoner

ca. 1 kg kålrot
1 l vann
1/4 ts pepper
2 ts salt
1/2 dl kraft

Slik gjør du:
1. Del og skrell kålroten i skiver.
2. Kok skivene møre i lettsaltet vann.
3. Hell av kokevannet og mos kålroten. Smak til med pepper, salt og kraft fra pinnekjøtt.

Dampet pinnekjøtt kan serveres på flere måter, her er et par forslag:

Pinnekjøtt i tomatsaus

4 porsjoner

12 "pinner" kokt pinnekjøtt
2 båter hvitløk
ca. 3 sjalottløk
2 ss olivenolje
2 bokser hermetiske tomater
1 bunt hakket, frisk basilikum

Slik gjør du:
1. Rens hvitløk og sjalottløk. Finhakk all løken og surr den raskt i litt olje i panna.
2. Tilsett hermetiske tomater, og halvparten av basilikumen. La det hele koke ca 20 minutter, tilsett resten av basilikumen, og vend den inn i tomatsausen.
3. Hell så sausen over pinnekjøttet, og la det trekke i noen minutter.
4. Server kokte poteter eller potetmos til og en grønn salat.

Brandade med pinnekjøtt

4 porsjoner

1 kg pinnekjøtt
vann til damping
300 g mandelpoteter
¼ kålrot
1 gulrot
2 dl melk
salt og pepper

Slik gjør du:
1. Vann ut og dampkok kjøttet på tradisjonelt vis.
2. Plukk kjøttet fra beina.
3. Skrell poteter, kålrot og gulrot og kok dem sammen. Mos grønnsakene og tilsett melk og litt av fettet fra kraften til passe tykk rotmos. Smak til med salt og pepper.
4. Bland halvparten av pinnekjøttet i rotmosen. Resten av kjøttet grilles ellers settes høyt i ovnen under sterk varme slik at det blir sprøtt.
5. Anrett rotmosen på tallerken og strø det stekte kjøttet lett over.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:55

FAKTA/BYLINE
Publisert: 28.10.2003
Oppdatert: 12.12.2014
Tema: Lam
Forfatter:
Fotograf: matprat.no


Meld deg på nyhetsbrev

Aktuelle oppskrifter