Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

De 10 beste og mest populære oppskriftene med elg

Oppdatertdato: 2017-10-11 Publisert: Tema: Vilt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Knut Pettersen



Nå som elgjakta er igang og mange plutselig dukker opp på kjøkkenet med kilo på kilo med elgkjøtt, er noen gode og populære oppskrifter med elgkjøtt på sin plass. Her er de mest populære oppskriftene med elg og de som er mest brukt her på nettsidene.
Her hjemme går vi ikke på elgjakt lenger og det er samtidig lite dyr langs kysten her, men vi har her i sør istedenfor elgen fått mange flere hjort. Og de kan jo og bli ganske store. Oppskriftene er nesten samme og hjort kan tilberedes som elg eller storfekjøtt. Men jeg legger på de 2 mest populære oppskriftene med hjort også.
Den mest populære elgoppskriften vi også lagde hjemme er en elggryte eller skogsgryte. Bildet er ikke noe fint, men denne er god.
Skogsgryte med elg

Skogsgryte med elg

4 personer

700 gr benfritt elgkjøtt
1 dash smør/margarin til steking
1 stk løk
Ca 2,5 stk gulrøtter
1 stk persillerot eller sellerirot
5 stk einerbær, knuste
Ca 4 dl kraft/vann
Ca 7 stk sjampinjonger
5 ss rømme
1 dl melk
1 ss hvetemel
2 ss solbærsaft
salt og pepper
timian
4 porsjon(er) poteter

Skjær kjøttet i terninger og brun det i varm panne med smør og ha det over i en gryte. Skjær gulrøtter og persillerot i skiver, løken kan brukes hel eller deles i to. Brun lett i pannen og tilsett gryten. Knus enebær og tilsett i gryten med vannet. Kok opp og la trekke ved svak varme i ca. 30 minutter. Brun soppen og tilsett i gryten sammen med rømme, solbærsaft, salt, krydder og jevning (hvetemel rørt ut i melk). La alt få et oppkok og la det trekke i ca. 5 minutter. Serveres med kokte poteter og rørte tyttebær.

Smaker skikkelig godt og er ypperlig når en skal samle venner en kveld.

Allergener er gluten og melk.

De andre oppskriftene kommer under her.




Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Elggryte.

Elggryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.03.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

3/4 kg elgkjøtt
250 g sjampinjonger
2 ss hvetemel
1 1/2 ts salt
2 krm svart pepper
2 krm sennepspulver
1 stk. rotselleri, ca 100 g
1 pastinakk
1 gulrot
1-2 ss smør/margarin
2 dl vann eller buljong
2 dl fløte
1/2 - 1 ss rognebær- eller ripsgelé


Gryterett med nydelig mild smak. Har en ikke elg kan man og bruke annet rødt kjøtt og gjerne litt ekstra selleri. Ser ikke så fin ut, men smaker nydelig.


Fremgangsmåte

Tørk kjøttet med kjøkkenpapir og skjær det i små benfrie biter.

Bland mel, salt, svart pepper og sennepspulver i en pose.

Legg kjøttbitene i posen og rist den slik at melblandingen dekker kjøttet.

Rens og skyll rotfruktene. Skrell dem og skjær dem i fine strimler.

Brun kjøttet og sjampinjongene i en del av smøret i en jerngryte. Ta kjøttet og soppen opp i gryten.

Brun rotfruktene i resten av smøret. Legg kjøttet og sjampinjongene i gryten igjen. Spe med vann eller buljong.

La alt sammen småkoke under lokk på svak varme til kjøttet er mørt. Tiden varierer med hva slags kjøtt du har (30-55 minutter).

Tilsett fløten og geleen. Smak til med mer krydder om nødvendig. La alt koke sammen en liten stund. Server fra gryten.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 116,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,24.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Elgkarbonader 4.

Elgkarbonader 4


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.04.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 kg elgkjøtt, grovmalt
1 ts salt
2 1/2 dl kremfløte
2 1/2 dl vann
2 ss potetmel
1/4 ts malt pepper
3-4 knuste einebær



Fremgangsmåte

Rør sammen kjøtt og salt. Spe med fløte og vann. Rør inn potetmel og krydder og form farsen til pene kaker.

Stek elgkakene i pannen. Server med kokte poteter, grønnsaker, brun saus eller viltsaus og tyttebærsyltetøy.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 125,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 19,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Plankebiff av elg.

Plankebiff av elg


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.10.2010
Denne retten tar ca 80 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

800 g ytrefilet av elg , skåret i biffer
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss margarin til steking

4 stk bakepotet
100 g kryddersmør

trefjeler som har ligget i vann i minst 2 timer


Plankebiff er i utgangspunktet en ekstremt stor biff som først brunes og deretter stekes på en fjel i ovnen sammen med duchessepoteter (potetmos med eggeplommer). Vi har laget en variant av denne og serverer plankebiffen med bakt potet.


Fremgangsmåte

1. Pakk bakepoteter i aluminiumsfolie og stek dem på 230 °C i ca. 1 time til de er gjennomstekt.( Stikk i dem med en spiss kniv).
2. Krydre elgbiffene og brun dem pent på begge sider i stekepanne.
3. Legg biffene over på en trefjel og sett dem inn i ovnen på 200 °C i 8 minutter. La dem hvile i 8 minutter, da er biffene medium stekt.
4. Legg kryddersmør på biffen, sett bakt potet på planken, og server med rømme og en salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 151,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 15,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Elgburger.

Elgburger


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.10.2017
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

500 g elghakk (kvernet elgkjøtt)
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss margarin til steking

4 stk hamburgerbrød

1 pk ferdigkuttet salatblanding
4 ss seterrømme
1 ss ravigottesaus
½ stk rødløk
1 stk pære
4 skive bacon


En real elgburger er suveren mat for de fleste. Prøv denne, med smak av sennep, pære og bacon.


Fremgangsmåte

1. Rør salt og pepper inn i kjøttet. Del kjøttdeigen i fire og form til hamburgere på en fuktet fjel.
2. Stek elgburgerne i margarin på god varme, ca. 2 minutter på hver side, avhengig av tykkelsen.
3. Rør sammen rømme og ravigottesaus og bland det lett inn i salaten. Skjær løk i skiver. Sprøstek bacon. Del pæren i skiver og stek den lett i baconfettet.
4. Varm gjerne hamburgerbrødet. Legg salat og løk på bunnen. Legg burger, pæreskiver og bacon over. Ripsgelé smaker godt til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 188,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,79.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kremet elggryte.

Kremet elggryte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.11.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g grytekjøtt av elg
½ ts salt
½ ts pepper
2 ss margarin
6 dl kjøttbuljong (utblandet i vann) eller kraft
150 g aspargesbønner
200 g skogsopp eller annen sopp
1 pose stjerneløk
3 dl crème fraîche orginal, 35 %
4 skive brunost
1 ½ ss maisstivelse (maizena)


En elggryte er snaddermat på en sur høst eller vinterdag. Fin for alt elgkjøttet som samler seg opp i fryseren, ialefall her hjemme. Den passer seg selv mens poteten koker.


Fremgangsmåte

1. Del grytekjøttet i biter, ca. 3 x 3 cm. Krydre med salt og pepper og brun det godt i en gryte sammen med småløk. Slå på buljong og la det trekke ca. 20 minutter.
2. Del sopp i skiver og aspargesbønner i biter og tilsett i gryta. La det trekke i 5-6 minutter.
3. Ha i rømme og brunost, og jevn gryta med maizena utrørt i 3 ss kaldt vann.

Server kremet elggryte med kokte poteter, tyttebær og flatbrød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 106,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Helstekt hjortefilet med portvinssaus.

Helstekt hjortefilet med portvinssaus


Antall porsjoner = 5
Dato lagt inn eller oppdatert 20.05.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kjetil Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1000 g. hjortefilet
½ ts. basilikum
½ ts. estragon
½ sitron
1 ts. blandede pepperkorn
30 gr. smør
Salt

Saus:
½ dl. vann
2½ dl. kremfløte
125 g. mel
3 ss. tørr portvin
Salt og pepper


Her var vi så heldige at kokkesønnen lagde maten for oss og for ett måltid. Som dere og ser så hadde vi smørdampet nykål og broccoli ved siden av. Og sausen har vi heldigvis mer igjen av, for den er bare nydelig.
Vi marinerte hele fileten noen timer før vi stekte den.


Fremgangsmåte

Kjøttet gnis med krydderene. Pepperkornene knuses i morter, blandes med sitronsaften og kjøttet rulles i.
Brun kjøttet ved høy varme i gryten, skru ned og la det hele surre ved svak varme i 15-20 minutter. Ta kjøttet opp og pakk den inn i bakepapir.
Tilsett fløte til skyen og jevn med melet. Tilsett portvinen. La det hele koke litt og smak til med salt og pepper.

Serveringsforslag: Bakte poteter og bønner

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 170,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 15,97.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rødvinsgryte av elg.

Rødvinsgryte av elg


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.10.2010
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g grytekjøtt av elg
50 g bacon i terninger
1 pose stjerneløk
100 g frisk sjampinjong
2 ss margarin til steking
2 ss hvetemel
1 ts salt
½ ts pepper
2 dl rødvin
2 dl kjøttbuljong (utblandet i vann)
1 ts tørket oregano
1 ts tørket timian


Rødvin i gryta er en nydelig smak på sausen som kler skogens elgkjøtt. Denne gryteretten er grei å lage på forhånd, avkjøle, og ta med seg på tur når en for eksempel skal på hytta.


Fremgangsmåte

1. Stek bacon og løk til det er gyllent i en kjele. Ta det ut.
2. Del grytekjøttet opp i terninger, ca. 3 x 3 cm. Bland sammen hvetemel, salt og pepper. Vend kjøttet i melblandingen, og brun det i margarin på god varme.
3. Ha bacon og løk tilbake i gryta, hell på rødvin og buljong. Ha på krydder og la gryta trekke i ca. 20 minutter.
4. Tilsett sjampinjong skåret i skiver, smak eventuelt til med mer salt og pepper. La gryta trekke videre i 5-6 minutter.

Server rødvinsgryte av elg med kokte poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 96,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,83.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Elghakk 2.

Elghakk 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.10.2017
Denne retten tar ca 35 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

500 g elghakk (kvernet elgkjøtt)
1 stk løk
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss margarin
1 ts tørket timian
1 stk laurbærblad
5 stk potet
2 stk gulrot
ca. 8 dl kjøttbuljong (utblandet i vann) eller kraft


Elghakk er kjent og kjær middagsrett i mange distrikt der det er mye elgkjøtt å få tak i. Den er enkel å lage, og har noen variasjoner i smak, etter hvor i landet den kommer fra.


Fremgangsmåte

1. Hakk løk, og stek den sammen med elgkjøtt, salt og pepper i en gryte. Rør rundt, og la det bli gyllent.
2. Skrell potet og gulrot. Del dem i terninger, ca 1 x 1 cm, og tilsett. Hell på buljong eller kraft, ha i laurbærblad og timian, og la det trekke til grønnsakene er møre.

Server med flatbrød og rørte tyttebær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 77,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hjortefilet med risotto, kastanjepure og sopp.

Hjortefilet med risotto, kastanjepure og sopp


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

600 g kotelettkam av hjort eller annet vilt
(Du kan også bruke mørt kjøtt fra låret.)
Meierismør

Rødvinsrisotto:

100 g risottoris
sjalottløk
1 hvitløkbåt
2 dl rødvin
3 dl hønsebuljong

Kastanjepuré:
1 boks hermetiske kastanjer eller ferske
Fløte
Salt og pepper

Saus:
1 1/2 dl kraft
1 ss meierismør
Stjerneløk
Knaskegulrøtter
Sitron
Meierismør
Salt og pepper
En klype sukker
200 g blandet sopp
100 g norzolaost
Hakket persille



Fremgangsmåte

La bena sitte på kammen. Stek kjøttet i godt varm panne med smør og olje til kjøttet er brunt rundt det hele. Strø på salt og pepper, og legg det inn i ovnen ved 180° 10–15 minutter. Finhakket sjalottløk og hvitløk surres sammen med risen i en kjele. Spe med rødvin og kraft litt etter litt under omrøring til risotto som ikke må bli for "grøtete".

Har du ferske kastanjer bakes de i ovn ved 200° til de er møre, ca. 30 minutter. Skjær et kryss i kastanjene før de stekes. Ta ut innmaten og kok de med fløte . Kjør dem i food processor med kniven til en jevn puré og smak til med salt og pepper.

Til sasuen bruker du godt innkokt kraft. Kok kraft på avskjær og bein som er stekt i panne. Tilsett løk og andre grønnsaker og la kraften trekke i mange timer til den blir konsentrert og full av god smak. Pisk ut 1 ss smør slik at sausen blir blank og fyldig. Smelt litt av blåmuggosten i sausen like før servering. Smak til. Små gulrøtter og løk kokes litt i lettsaltet vann og deretter surres de i 1 ss smør i en panne sammen med litt presset sitronsaft, salt, pepper og en klype sukker.

Soppen stekes i litt smør og salt og pepper. Bland grønnsaker og sopp med hakket persille. Legg ost i terninger på tallerken. Ved servering legges risotto, kastanjepuré, kjøtt og grønnsaker på tallerken og sausen helles rundt og over ostebitene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 121,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,31.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Elgstek i leirgryte.

Elgstek i leirgryte


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 30.05.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 ½ kg elgstek
2 ts salt
1 ts pepper
1 ts tørket timian
1 ts tørket oregano
2 ss smør
1 stk løk
1 stk gulrot

Viltsaus:
ca. 4 dl kraft fra steken
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 dl seterrømme eller kremfløte
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss rognebærgelé


Elgkjøtt inneholder svært lite fett, og egner seg derfor utmerket til steking i leirgryte. Det blir ekstra saftig og godt, og gir mye kraft til en smaksrik saus.


Fremgangsmåte

1. Legg leirgryta i vann et par timer. Gni steken godt inn med salt og krydder og legg den i gryta. Del løk og gulrot i biter og tilsett. Legg over noen klatter med smør, og stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på steken.
2. Sett leirgryta inn i kald ovn, og skru på 125 °C. Stek i 2-3 timer til steketermometeret viser 65 °C . Da er steken medium stekt. Ønsker du den gjennomstekt, stek til termometeret viser 70 °C.
3. Ta steken ut av gryta og la den hvile minst et kvarter før den skjæres opp. Sil kraften.
4. Brun smør og hvetemel i en gryte, spe med kraft, og visp inn rømme. La sausen koke noen minutter. Smak til med krydder og gelé.

Server elgstek med kokte grønnsaker eller en salat og poteter.

Tips
Blir det for lite kraft til saus fra steken kan du tilsette utblandet kjøttbuljong til du oppnår ønsket mengde.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 117,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,88 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 17,91.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3055





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.