Gå til forsiden av matoppskrift.no

De beste oppskriftene med reinsdyr

Oppdatert: 01.10.2011 Publisert: 09.11.2010 Tema: Vilt Forfatter: Fotograf: matprat.no




Det har vært mye diskusjon om overproduksjon av reinsdyrkjøtt og priser på dette. Men det er ikke til å komme utenom at dette kjøttet smaker nydelig og egner seg til mange anledninger.
Her er ett knippe med oppskrifter som er de mest populære på våre nettsider. Så prøv kjøttet og glem prisen for en gangs skyld.
Det er og utregnet kcal pr porsjon på disse. Reinsdyrkjøtt er ganske magert, og om man ikke bruker for mye fløte i finnbiffen så..

Her noen av våre beste oppskrifter med reinsdyrkjøtt:

Reinsdyrfilet med pære, potet og sopp

Hver porsjon gir ca 692 kcal

4 porsjoner

800 gr reinsdyrfilet , indre- eller ytrefilet
1 ts salt
0,5 ts pepper
1 ss smør

Poteter:
4 stk potet
4 stk pære
1 ss smør
0,25 ts pepper
0,5 ts salt

Saus:
1 stk sjalottløk
1 ss smør
2 dl rødvin
1 pose(r) sjysaus

Grønnsaker:
100 gr spinat, fersk
100 gr sopp
200 gr sjalottløk
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
1 ss smør

Ovn: Sett ovnen på 180° C. Steketid ca. 20 minutter.

1. Skrell potetene. Skjær poteter og pærer i ca. 1/2 cm tykke skiver. Brun potet- og pæreskivene i smør i varm stekepanne. Krydre med salt og pepper. Ta dem ut av pannen og stable annenhver skive med pære og potet til et "pæretårn". Sett pærene i en liten ildfast form.
2. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Krydre med salt og pepper. Brun filetene raskt i smør i varm panne til de får en gyllen farge. Legg dem over i formen sammen med "pæretårnene". Stekes ca. 20 minutter på 180° C.
3. Hakk og fres sjalottløken i smør i en liten kjele. Hell på rødvin og kok uten lokk til den er redusert til halve mengden. Lag saus etter oppskrift på posen, litt av vannet erstattes med rødvinsjyen.
4. Skrell sjalottløken og del dem i fire på langs. Riv av stilkene på spinaten, skylles godt i kaldt vann. Rens soppen og skjær den i store skiver. Brun sopp og løk i stekepannen, vend inn spinaten de sist 2 minuttene av stekingen.

Finnebiff fra Tana

Hver porsjon gir ca 683 kcal

6 porsjoner

250 gr margarin
0,25 stk løk
2 kg reinkjøtt av bog eller stek
salt
pepper
vann
fløte

Finnebiff er en gammel tradisjonsrett fra Tana. Her lever, og har levd samer i mange hundre år, og retten har typisk samisk bakgrunn. Reinskjøttet ble benyttet på mange forskjellige måter. Tørket, saltet og finnebiff

Brun margarin i en gryte. Skjær løk og ha i gryten sammen med reinkjøttet. Kjøttet skal skjæres i tynne flak av halvtint kjøtt. Brun godt og salte og pepre etter smak. Ha i ca 1 kopp vann og la det koke i 30 minutter under lokk. Tilsett litt fløte om ønskelig.
Serveres med kokte poteter.

Hot finnbiff med pasta

Hver porsjon gir ca 904 kcal

3 porsjoner

Ca 500 gr finnbiff/reinsdyrskav
0,25 ts kajennepepper
1 ts salt
3 dl fløte
Ca 2,5 ts sennep, grov
300 gr spagetti eller annen pasta
Evt potetmos

1.Halvtin finnebiffen og stek den på sterk varme. Stek litt av gangen og ha over i et ildfast fat.
2.Ha alt kjøttet tilbake i pannen og dryss over krydder. Tilsett fløte og sennep og bland godt.
3. Kok opp og la det trekke i 15-20 minutter til finnebiffen er mør og sausen har tyknet. Smak til med krydder og sennep.
4. Kok pasta etter anvisning på pakken. Eller lag potetmos av ferdig poser.
Server finnebiffen med nykokt pasta (potemos), en grønn salat og godt brød.

Kjøtt, buljong og margbein

Hver porsjon gir ca 337 kcal

4 porsjoner

1 kg gryte-/kokekjøtt av reinsdyr
1 1/2 l vann
3 ts salt
1/2 kg margbein av reinsdyr, fra knoken på lår og bog
3 stk. gulrot
200 g kålrot
200 g hodekål
1/2 ts pepper

1. Ha saltet i vannet og la det koke opp. Tilsett kjøttet. La det trekke ved 85°C i ca. 2 timer - til kjøttet er mørt.
2. Skum av kjøttfettet som du bruker til saus. La margbeinene koke med de siste 15-20 minuttene.
3. Skrell gulrøttene og kålroten. Skjær alle grønnsakene grovt opp og la dem koke i litt av buljongen til de er møre. Det er helt valgfritt om du vil bruke grønnsaker i denne retten!

Server kjøttet med margben, grønnsakene, kokte poteter og kjøttfettet. Buljongen kan du servere ved siden av, eventuelt med litt strimlet kål.

Reinsdyrstek

Hver porsjon gir ca 591 kcal

6 porsjoner

Ca 1,5 kg benfri, surret reinsdyrstek
1,5 ts salt
1,5 ts pepper
2 stk gulrøtter
1 stk løk
Ca 7,5 dl vann

God viltsaus:
200 gr sopp, frisk
1 stk løk
5 dl kraft
5 stk einerbær
3 dl fløte eller rømme
100 gr brunost
Ca 2,5 ss solbær- eller ripsgele
0,5 ts salt
0,25 ts pepper

Gni inn steken med krydder. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.
Legg steken over i en langpanne med gulrot i skiver og løk i båter. Tilsett vannet og sett panna inn i stekeovnen på 175 grader. Steketiden er ca. 1 1/2 time, avhengig av stekens tykkelse.
Når steketermometeret viser ca. 65 grader har steken en rosa snittflate, ved 72 grader er den grå. La steke hvile mens du lager sausen.
Server reinsdyrsteken med fløtegratinerte poteter, surret sopp, aspargesbønner surret med bacon, ripsgele og viltsaus.

God viltsaus:
1. Del soppen i skiver og løken i tynne båter. Fres alt i en varm gryte. Hell på kraft og la det koke inn til ca. halvparten.
2. Tilsett knuste einerbær, fløte eller rømme og ost og la sausen småkoke i 10-15 minutter.

Ha i geleen og smak til med salt og pepper.

Viltgryte med snøfrisk-ost

Hver porsjon gir ca 529 kcal

4 porsjoner

1 pakke Reinskav, finnbiff
2 ss meierismør
150 gr sjalottløk
200 gr sjampinjong, frisk/skogsopp
Ca 3 dl vann
1 beger Snøfrisk Einebær, Skogsopp eller Naturell (125 g)
1 beger creme fraiche
Salt og pepper
Tyttebær

Rens løken, skjær soppen i to eller fire og brun den i smøret sammen med reinskavet. Hell over vann og rør inn osten. La gryten koke i ca. 15 minutter. Tilsett crème fraîche og smak til med salt og pepper.
Dryss over tyttebær og server gjerne med ris og lettkokt brokkoli.

Samiske kjøttkaker

Hver porsjon gir ca 510 kcal

4 porsjoner

1 kg malt reinkjøtt
1 ts salt
0,5 ts pepper
0,5 ts ingefær
3 dl fløtemelk
2 stk egg
2 ss hvetemel

Rør kjøttdeigen med salt til den blir en seig masse, ha i krydderet, eggene og spe i fløtemelken under stadig omrøring. Massen skal til slutt være passe fast og lett å forme til kjøttkaker. Stek kakene.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2023


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!