Gå til forsiden av matoppskrift.no

De beste rabarbrakakene

Oppdatert: 30.05.2015 Publisert: 22.05.2011 Tema: Dessertpai Forfatter: Fotograf: matprat.no




Akkurat nå er det tid for rabarbra, iallefall her i sør. Og hva er vel ikke som rabarbra som grøt eller suppe til dessert, eller en varm rabarbrapai en kjølig kveld, eller en myk kake med masse rabarbra inni. Jeg tok utgangspunkt med rabarbra til kake og pai, og satte sammen dette lille utvalget med fristende kaker.
Velbekomme og kos dere.

Rabarbraterte med marengs

Lekker terte som gir ca 8-10 stykker

Tertebunn:
75 gr valnøtter
200 gr hvetemel
100 gr smør
1 ss sukker
1 stk egg

Rabarbrafyll:
600 gr rabarbra
75 gr sukker
2 ss maisenna
Ca 2 ss vann.kaldt

Marengs:
3 stk eggehviter
180 gr sukker

Vaniljesaus:
1 stang(stenger) vaniljestang eller 1/2-1 ts vaniljesukker
5 dl melk
4 stk eggeplommer
0,5 dl sukker
1 ts maisenna

I stekeovn ved 200 °C
Mal valnøttene i en matprosessor og smuldre inn hvetemel og smør. Rør inn sukker og egg. Deigen skal være smidig og kunne knas sammen. Sett deigen kaldt ca. 1/2 time.
Kjevle deigen til en tynn leiv. Rull leiven på kjevlet og løft den forsiktig over i en terteform som er 26 cm i diameter. Klem leiven forsiktig inn langs kantene på formen. La deigen gå litt over kanten. Skjær vekk eventuell overflødig deig. Prikk deigen med en gaffel og stek tertebunnen på nederste rille i 10-15 minutter.
Rens rabarbraen, skjær den i biter og kok dem med sukker så vidt møre. Tykne med maisenna utrørt i vann.
Stivpisk eggehviter og sukker til marengs. Ha fyllet i tertebunnen og dekk med marengs. Stek terten 10-15 minutter til marengsen har fått gyllen farge.
Det smaker godt med vaniljesaus ved siden av.

Vaniljesaus:
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til sausen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann. Rør under avkjøling for å unngå snerk, eller dryss litt sukker på overflaten.

Rabarbrakake med marengs

Dette er en dansk oppskrift som er veldig populær. Den er melkefri. Gir ca 10-12 stk.

100 gr margarin melkefri
100 gr sukker
85 gr marsipan
3 stk eggeplommer
200 gr mel
1 ss bakepulver
2 dl vann
400 gr rabarbra
3 stk eggehviter
200 gr sukker

Margarin og sukker røres mykt. Rør i marsipanen. Tilsett eggeplommene en og en. Rør så i mel og bakepulver skiftebis med vannet. Ha deigen i en smurt springform og stek i ca 20 minutter ved 200 grader.
Skyll rabarbra og kapp i stykker på 1 cm. Pisk eggehvitene stive og pisk inn sukkeret til en seig masse. Fordel rabarbra utover bunnen, og ha marengsmassen over som lokk. Stek igjen i 20 minutter ved 180 grader.

Rabarbrapai med eggekrem

En skikkelig god pai med eggekrem. Gir ca 8 gode stykker

Paideig:
150 gr smør
350 gr hvetemel
50 gr sukker
3 stk eggeplommer
Ca 3,5 ss kaldt vann

Fyll:
1 kg rabarbra
3 dl sukker
2 ss potetmel

Eggekrem:
1 stk vaniljestang eller 1/2-1 ts vaniljesukker
4 dl melk
6 stk eggeplommer
0,5 dl sukker
1 ss maisenna

Smuldre sammen smør, mel og sukker. Elt inn én og én eggeplomme, og spe med vann til fin konsistens. Sett paideigen kaldt i 1/2 time.

Kjevle ut deigen til en leiv og kle formen. Skjær vekk overflødig deig. Skrell rabarbraen, skjær den i 2-3 cm lange biter og fordel dem i formen samen med sukker og potetmel. Kjevle ut resten av paideigen og skjær lange strimler med en bakkelsspore. Legg strimlene som et gitter over paien. Pensle gitteret med sammenvispet egg og stek paien ved 200 °C i ca. 30-40 minutter. Server paien lun med eggekrem ved siden av.

Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke». Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann.

Rabarbrakake

Denne er enkel og rett frem. Man kan gjøre det samme med epler.

100 gr smør
3 dl sukker
1 stk egg
1 dl fløtemelk
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
Ca 3,5 stang(stenger) rabarbra

Rør sukkeret og smør hvitt. Tilsett egget, deretter fløtemelken og til slutt hvetemelet tilsatt bakepulver. Hell deigen i smurt strødd form.
Rens rabarbraen og skjær den i ca 2 cm lange biter. Stikk dem ned i deigen.
Stek kaken nederst i ovnen ved 175 C i 50 minutter.
Server kaken med krem eller vaniljesaus.

Rabarbrapai med smuldredeig

Denne er fra Per i Danmark. Veldig populær blant mange. Gir ca 8 stykker

2 dl hvetemel
125 gr smør
1 ss sukker

Fyll:
500 gr rabarbra
3 dl sukker
2 ss Potetmel

Smuldre hvetemel og smør, bland sukker i. Skyld rabarbraene og skjær dem i stykker à 2 cm. Bland sukker med potetmel. Legg rabarbraene i et smurt ovnfast fat. Dryss sukker med potetmel over rabarbraene. Rist fatet så sukker og potetmel fordeles mellom rabarbrastykkene. Fordel smuldredeigen over rabarbraene. Sett fatet i en forvarmet ovn ved 225° i ca 25 min.
Serveres lunken med krem eller vaniljeis til.

Tips:
Stikkelsbær, matepler og andre syrlige frukter, kan erstatte rabarbraene i denne oppskrift..




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2164

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Fiolkake med rabarbra.
Fiolkake med rabarbr...
Prøv også Rabarbrakake med ostekrem.
Rabarbrakake med ost...
Prøv også Hvit prinsessedrøm med rabarbra.
Hvit prinsessedrøm m...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!