Gå til forsiden av matoppskrift.no

Den allsidige appelsinen

Oppdatert: 20.01.2008 Publisert: 20.01.2008 Tema: Frukt Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Bengt Wilson, Kim Holthe




Du kan presse den, du kan "smoothe" den, du kan koke den og du kan stikke nellikspikere i den. Appelsinen er en allsidig frukt, og vi spiser stadig mer av den.

Ved siden av bananen er appelsinen den frukt det importeres mest av her til lands. Og vi nordmenn elsker denne saftige og søte sitrusfrukten - det viser tallene oss. Fra 2005 til 2006 økte appelsinimporten med vel 19 prosent - fra 34 tusen tonn til over 37 tusen tonn.

Appelsinen er proppfull av energi og av viktige næringsstoffer. Og den har mange bruksområder, noe som er med på å holde den så populær.
Foruten å spise appelsiner som de er, kan den brukes til å presse den herligste friske juice, den kan puttes i blenderen og lage en kjapp smoothie, du bruker den i salater, i sauser, som garnityr, som smaksetter til kylling og annet kjøtt, til pynt på smørbrød, i is og kaker og i marmelade. Og i desember måned er det en hyggelig tradisjon å stikke nellikspikere i appelsinen - gjerne 24 stykker som tas ut én for hver dag fram til julaften.

Du snakker om allsidig kineser!
Ja, for appelsinen kom opprinnelig fra Kina. Navnet appelsin er lånt fra tyskernes Apfelsine som betyr kinesisk eple. Enkelte forskere mener appelsinen stammer fra området mellom det sørvestlige Kina og nordøstlige India, mens andre igjen holder en knapp på området mellom det sørlige Kina og Vietnam.

I alle fall; vi er veldig glade for at den fant veien til oss her i kalde nord.
Her er noen forslag til smakfulle munnfuller med appelsin i hovedrollen:

Appelsinmarmelade

2 kg appelsin
2 stk. sitron
1 l vann
1 stk. vaniljestang
1 ¾ kg sukker
Om du ønsker kan du bytte ut vaniljestang med kanelstang.

Børst og vask appelsinene og sitronene veldig godt. Får du tak i bitre appelsiner, så er det fint. Skjær appelsinene og sitronene i to på langs og så i to på langs en gang til. Skjær frukten i tynne skiver på tvers. Ta vare på steinene og legg dem i en gaspose.

Ha alt i en stor kjele og hell på vann. Legg i snittet vaniljestang. La alt koke under lokk ca. 1 time.
Ta marmeladen over på rengjorte glass eller krukker. Oppbevar mørkt og kjølig.

Karis appelsindessert

4 porsjoner

6 stk. appelsin
4 stk. jordbær
20 g mandelflak
4 stk. tørkede dadler i strimler
½ l vann
250 g sukker
2 stk. stjerneanis

Kok en sukkerlake med stjerneanis. Avkjøl. Rist mandelflak raskt i en tørr panne; det gir fin smak. Dypp jordbærene i smeltet sjokolade. Avkjøl.
Skjær alt skallet av appelsinene. Skjær 4 appelsiner i skiver, og skjær filetene ut av de 2 siste. Hell sukkerlake over.
Anrett på et fat eller desserttallerkener. Pynt med mandelflak, strimlede dadler og sjokoladejordbær.

Appelsinfersken

4 porsjoner

1 stk. banan
1 stk. fersken
1 stk. skrelt appelsin
10 blad frisk sitronmelisse
2 dl fruktyoghurt
2 dl appelsinjuice

Skrell banan og appelsin og skjær all frukten i biter. Kjør i hurtighakker eller i blender og server umiddelbart.

Sangrita

1 porsjon

saften av 2 stk. appelsin
saften av 1 stk. lime
2 dl tomatjuice
smak til med 0,125 ts kajennepepper
1 stk. vårløk

Til 1 glass:
Saften av appelsiner og lime blandes. Bland så dette med tomatjuice. Smak videre forsiktig til med kajennepepper. Sett til slutt en hel, sprø vårløk i hvert glass. Bør serveres umiddelbart.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1251


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!