Gå til forsiden av matoppskrift.no

Den beste eplemosen

Oppdatert: 21.09.2009 Publisert: 21.09.2009 Tema: Frukt Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen




Eplemos er ett av mine første minner fra frukthagen utenfor huset hjemme i min barndomsvei. Jeg husker enda hvordan min farmor lagde denne delikatessen som vi spiste til dessert og på maten.
Når en har mye epler og særlig de store høsteplene, er dette en ypperlig og enkel måte å få brukt dem på. Og smaken varierer etter hvilke epler man bruker.
Etter min smak er det de litt syrlige eplene som er de beste og gjerne de litt store siden de er mye lettere å skrelle.

Eplene
Eplene må vaskes, skrelles og man tar ut kjernehuset. Fjern og råtne deler av eplet.
Bruk helst høst eller vinterepler som er litt syrlige i smaken. De kan gjerne være litt saftige og faste i kjøttet.

Utstyr og andre råvarer
Man trenger en stor gryte til å koke mosen i. Ett moseapparat eller en kraftig sil til mosingen, men dette kan og gjøres med en sleiv. Så trenger man steriliserte og varme syltetøyglass, eller egnede beger siden eplemos kan fryses.
Man trenger sukker, litt vann og evt konserveringsmiddel hvis det skal ligge lenge på syltetøyglass. I tillegg en kanelstang!

Fremgangsmåte
Man bruker ca 100-400 g sukker pr kilo mos og til ca 2 kilo epler passer det som regel med 3-500 g sukker. mosen kan og lages med lite sukker for så å sukres ved bruk.
Bruk og litt vann ved kokingen, ca 0,5 dl pr kg epler, avhengig av om eplene er saftige.

Vask og rens eplene og del de i biter. Kok eplene møre i vann på svak varme. Rør slik at eplene ikke svir seg.

Mos frukten gjennom moseapparat eller sikt, eller bruk en sleiv. Mål opp mosen. Ha den tilbake i gryta og kok opp. Tilsett sukker, en bit kanelstang og la koke i 10 minutter med sukkeret. Kanelstangen var min farmors hemmelighet og den gir en ekstra god smak, den fjernes etter kokingen. Jeg har og hørt om tilsetning av litt ingefær for smaken. Fyll så mosen på varme glass eller i passende beger hvis den skal fryses.

En annen måte er å koke sukkeret med fra begynnelsen. Og bare mose det i gryta før det helles på glass.

Eplemos er snadder til dessert med krem, fløte eller melk. Med eller uten sukker. Kan og brukes direkte som pålegg på brødskiver, som tilbehør til kjøttretter, som smak i wokretter, til tilslørte bondepiker, som kakefyll, til pannekaker, til havregrøt og frokostblandinger.

Så kom dere ut i hagen og plukk ned eplene før de råtner, eller spør naboen om dere skal "hjelpe" han med innhøstingen.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:391


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!