Gå til forsiden av matoppskrift.no

Den enkle og raske nyttårsaften menyen(eller i romjulen)

Oppdatert: 28.12.2015 Publisert: 28.12.2004 Tema: Nyttår Forfatter: Fotograf: Per Alfsen og Alf Børjesson




Det er vel mange som ikke har lyst eller anledning til den store festmiddagen på nyttårsaften. Og som kanskje venter gjester, men ikke vet hva man skal servere. Kanskje noe som er enkelt og rimelig da kan være tingen. Jeg vet at en vellykket nyttårsmiddag ikke alltid kommer an på menyen, men gjestene, drikke og stemningen. Og i tillegg har mange av oss barn som liker best pizza og hamburgere. Og hvis man har full jobb og lite tid er det best med noe lettvint. Jeg har plukket ut noen greie retter som jeg håper kan falle i smak.

Og et PS til dere som elsker å klage. Selvfølgelig er dette for enkelt, for banalt og passer ikke på en nyttårsaften! Men jeg garanterer at det kan bli like mye kos og fest ut av dette, som en stor, tørr kalkun. Og samtidig får dere brukt noe av restene fra jula.

Chili con carne

4 personer
Denne var en av mine favoritter før når vi skulle ha gjester og trengte noe en kunne lage ferdig på forhånd. Styrken bestemmer du selv med mengden av chili.

500 g kjøttdeig
smør
2 løk finhakket
2 fedd finhakket hvitløk
1 rød paprika i strimler
2 bokser tomater a ca 225 g
litt buljong
1 finhakket chili frukt uten kjerner
salt og pepper
2 bokser brune bønner
Evt mer krydder etter ønske om sterkere smak. Vær forsiktig med chili.

Brun kjøttdeigen i en jerngryte i litt smør. Tilsett løk, hvitløk, chili og paprika. La det frese 5 min.
Rør inn tomater og buljong og smak til med salt og pepper.
Kok opp under omrøring og la det småkoke under lokk i 35 minutter.
Tilsett bønnene og kok i 30 minutter til.
Server i gryten med baquetter og en salat til.

Taco

Taco er både godt og enkelt. Populært blant ungene og trenger ikke så mye forberedelser. Ha gjerne en sterk chilisaus på bordet så kan de tøffeste teste det ut.

4 personer
Ca 12 tacoskjell
3 ss smør
ca 400 g kjøttdeig (evt noe hakkede pølserester)
1 pose taco krydder blanding
vann
1 løk hakket
1 liten agurk i biter
3 tomater i biter
2 bokser maiskorn
1 salat i strimler
300 g reven ost
Rømme
1 boks tacosaus ferdig fra butikken.
Evt chilisaus for de som liker det hot

Kutt opp grønnsakene og legg de i små serveringskåler.
Riv osten og legg i skål.
Fyll en skål med rømme.
Stek kjøttdeigen i smør og smuldre den godt.
Tilsett krydderblanding og litt vann til en passe konsistens.
Varm tacoskjellene forsiktig i stekeovnen.
Server slik at hver gjest kan fylle skjellene med det de ønsker. Fyll gjerne salat i bunnen og ost på toppen.

Chicken Curry

Kylling kan brukes til alt og dette er bare en av de mange retter med kylling jeg har. Prøv!!
4-5 personer
1 kylling, ca 1 kg
2 ss olje
2 løk
1-2 hvitløkfedd
1 1/2 ts ingefær
1 1/2 ss koriander
1 ts karve
1 ts chilipulver
2 krm nellik
2 krm kanel
2 ss karri
1 1/2 ts salt
2 krm svart pepper

En indisk rett som serveres med mye godt tilbehør og derfor kan rekke til fem personer. Server gjerne med Chapati brød og Raita salat. Se egne oppskrifter under de respektive kategorier.

Tin, skyll og del kyllingen i biter. Ta gjerne av skinnet. Skrell og hakk løk og hvitløk. Varm olje i en gryte. Fres løk, hvitløk og alt krydder til løken begynner å bli myk.

Legg i kyllingbitene og vend dem i krydderblandingen. Tilsett salt, pepper, eventuelt 2-3 ss mango chutney og et par dl yoghurt.

La kyllingen koke under lokk på svak varme i ca 30 minutter. Kok risen i mellomtiden. Bruk gjerne 1 ts gurkemeie i risen slik at den får fin gulfarge.

Pizza i langpanne

En pizza er kjempepopulært og ganske enkelt i en langpanne.
Deig:
25 g gjær
1 1/2 dl vann
1 ts salt
2 ss olivenolje
4 dl hvetemel

Fyll:
1 boks hakkede tomater
200 g kokt skinke (på boks)
1000 g stekt kjøttdeig
50 g sprøstekt bacon
125 g sjampinjong
1 løk
1 ts oregano
3 fedd hvitløk
1/2 ts tabaco
8 ss revet fersk parmesan
100 g revet hvitost

Løs gjæren opp i fingervarmt vann. Tilsett salt og olivenolje. Elt inn melet til deigen blir blank og smidig. Legg plast eller et håndkle over og sett den til heving i minst en time.

Fres hakket bacon, hvitløk, sjampinjong og løk i stekepannen. Del skinken i små treninger og ha alt over i en bolle. Stek kjøttdeigen og ha over i bollen.

Varm hakket tomat i stekepannen, ha i kjøttblandingen og smak til med oregano, tabasco, salt og pepper etter smak.

Kjevle ut pizzadeigen og ha den over på et stekebrett eller en langpanne. Fordel sausen over og dryss på med revet parmesan og gulost. Stekes i forvarmet ovn ved 225 C i ca 25 minutter

Lapskaus

Hvorfor ikke!! Enkelt og greit, kan lages i forveien og grei måte å bli kvitt rester fra jul på.
5-6 personer
1 kg oksekjøtt eller andre rester av kjøtt
vann og buljongterning
ca 11-12 poteter
3 store gulrøtter
1/2 middels kålrot
1/2 liten sellerirot
Litt bladselleri
1 purre
250 g hodekål
1 løk
salt, pepper og gressløk

Skjær kjøttet i små terninger og legg i en gryte med vann og buljong. Kok opp og la det trekke til det er mørt. Ca 20-30 minutter.

Rens poteter og grønnsaker. Skjær alt i terninger og legg i gryten. Kok opp og la det trekke til alt er mørt.
Smak til med salt, pepper og gressløk.

Istedenfor noe av kjøttet kan det brukes kjøttpølse eller røkt skinke. Pass på koketiden. Pølse tilsettes til slutt.

Server med flatbrød

Så til slutt vil jeg ønske dere alle ett godt nyttår!.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:115


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!