Gå til forsiden av matoppskrift.no

Den gode spekeskinken

Oppdatert: 09.03.2004 Publisert: 09.03.2004 Tema: Svin Forfatter: Fotograf: Kim Holthe, Per Alfsen, Inkognito a/s, Kai Nordrum, Ragge Strand




Om man lager den selv eller kjøper den ferdig er man sikret mye matglede av en spekeskinke. Nå er det for seint å lage den selv hvis den skal være ferdig til jul, men jeg skal fort gå gjennom fremgangsmåten. Og spekeskinke er ypperlig mat hele året og spesiellt om sommeren. Prøv den til nye poteter, grønnsaker og kaldt øl. Eggerøre passer og ypperlig.

Lag skinken selv
Fremgangsmåten for skinke er nesten den samme som for fenalår, med noen unntak. Skinken bør være blitt kald før salting og ha hengt i ett døgn. Siden skinken er mye større skal den ligge lenger i saltlake, gjerne 6-8 uker før den henges opp. Den beste skinken er ofte ca 4-5 kilo. Skal den røkes før den henges opp, bør den ligge ett døgn i vann og skrubbes godt før røking. Og ved røkingen er det fornuftig å la dette gå over 2 omganger med 1 døgn imellom. Ca 3-4 timer hver gang. Og en skinke skal spekes i 4-5 måneder.

Kjøpeskinke og tilberedning
Og for alle oss som ikke har anledning til å lage skinken selv, går vi til slakteren og kjøper ett pent eksemplar på 3-5 kg. I tillegg til å spises som spekemat kan man koke eller ovnsbake en juleskinke.
Ovnsbaking
Skyll skinken under rennende vann. Sett ovnen på 175 grader og pakk skinken inn i folie. Sett ett steketermometer i den tykkeste kjøttfulle delen. Legges med svoren opp i en langpanne med litt vann i. Settes på nederste rille og termometeret skal vise 72 grader. Det tar tid og beregn ca 1 time pr kg. Hell over mer vann hvis det blir tørt. Hvis en ønsker en pen overflate kan folien tas av, skinken gnis inn med krydder, sennep, egg og evt brødrasp som er pisket sammen med litt potetmel. Sett opp ovnen på 225 grader og la den bli gylden. Tar ikke lang tid.
Koking
Skinke kan og kokes men man må ha en stor gryte. Hell over vann slik at det såvidt dekker. Bruk og her steketermometer og det skal vise 72-78 grader. Bruk gjerne litt krydder i vannet som laurbærblad, persille, løk og feks gulrot.
For flere oppskrifter se under.

Glasert juleskinke
ca. 3 kg juleskinke

"Glasur":
100 g kavring
75 g sukker
50 g smeltet smør

1. Pakk skinken inn i aluminiumsfolie og legg den i langpannen.
2. Stikk steketermometeret inn i den mest kjøttfulle delen av skinken.
3. Forvarm ovnen til 125° C og sett inn langpannen med skinken.
4. Når steketermometeret viser 72° C er skinken ferdig (ca. 3 timer for en skinke på 3 kg).
5. Ca. 1/2 time før skinken er ferdig kokt fjernes svoren på skinken. Dryss over glasuren.
6. Stek videre i ovnen ved ca. 225° C. Er ikke skorpen sprø når skinken taes ut, overdrysses den med melis og settes under grillen til melisen smelter.
7. Server skinken med f.eks sennepssaus, kokte poteter, friske frukter og en waldorfsalat.

Glasert skinke
2 kg lettsaltet, lettrøkt skinke
Glasur:
100 g brunt sukker
1 1/4 dl eplemost
1 ts støtt ingefær
1 ts tørr sennep

Pynt:
hele nelliker
tomater
persille

Hell på så mye kaldt vann at det dekker skinken. La den koke jevnt og smått. Skum godt.
Kok ikke skinken for sterkt, da blir den tørr. Vannet skal så vidt bevege seg på overflaten. Beregn koketid 30-40 min pr. kg, avhengig av tykkelsen + 20 min i tillegg for hele skinken.
Ta skinken ut av kokevannet. Avkjøl den så mye at den kan håndteres, skjær av svoren og riss fettet i ruter.
Bland alle ingrediensene til glasuren, pensle den over kjøttet. Stikk nellik i fettet.
Sett skinken høyt i ovnen og stek den til den er gyllen og sprø, ca 35-40 min.
Server skinken varm eller kald, aller helst med "sweet-potatoes" til. Disse søte potetene fås enkelte steder hermetisk, av og til også friske. Ellers tilbehør som til norsk juleskinke.

Vanlig juleskinke
1 juleskinke ca. 5-6 kg (uten ben veier den fra 1-3 kg).
Du får kjøpt både rå/ukokt og ferdig kokt juleskinke.

1. Pakk skinken inn i aluminiumsfolie og legg den i langpannen. Stikk termometeret inn i den mest kjøttfulle delen av skinken.
2. Forvarm ovnen til 125° C og sett inn langpannen med skinken.
3. Når steketermometeret viser 72° C er skinken ferdig (ca. 4 1/2 - 5 timer for en skinke på 5 kg og ca. 3 timer for en skinke på 3 kg)

Juleskinke glasert
1 juleskinke

Ferdig saltet og røkt juleskinke selges med eller uten ben. Uten ben veier skinken mellom 1 og 3 kilo. Større skinker med ben veier mellom 3 og 5 kilo.

Sennepsglasur
6 ss sennep
2 eggeplommer
1 ss potetmel
ca. 1 dl strøkavring

Konjakkglasur
3 ss sterk, grov sennep
1 eggeplomme
1 ss konjakk
1 ss frisk finhakket estragon - eller tørket
1 ss finhakket søt sylteagurk
brunt sukker

1. Pakk skinken i aluminiumsfolie og stikk steketermometer i.
2. Legg den i langpannen ved 125 grader.
3. Når steketermometeret viser 72 grader, er den ferdig.
Juleskinken kan også trekke i vann i kjele med steketermometer og samme kjernetemperatur. Kan oppbevares i kjøleskap omtrent en uke.
En skinke på 3 kilo tar ca. 3 timer. 4 1/2-5 timer for en 5 kilos skinke.
Ønsker du glasur lages den slik:
1. Ta bort eventuell svor fra den ferdig kokte skinken.
2. Bland sammen ingrediensene bortsett fra sukker og gni den svorløse skinken inn med dette.
3. Dryss med brunt sukker. Stek pent gyllen i ovn.

Sennepsgratinert skinke
1 kg kokt skinke
2 squash
4 tomater
1 løk
2 ss olivenolje
ca 1/2 ts salt
ca 1/4 ts pepper
1 1/2 dl sennep (halvparten må
gjerne være dijonsennep)
5 ss hakket persille
ca 3 Båter finhakket hvitløk
1 ts sukker
2 ts appelsinmarmelade

Skjær skinke og squash i skiver, del tomatene i to og hakk løken. Legg grønnsakene i bunnen på en ildfast form, fordel olje, salt og pepper over og legg på skinkeskivene. Bland sennep, hasselnøttkjerner, rømme, olje, persille, salt og pepper. Smør på sennepsblandingen og stek på 225°C i 10 min. Server gjerne med rødvinsaus (evt. fra pose)

Og så noen forslag til bruk av spekeskinken
Spekeskinke fylt med brie
8 skiver spekeskinke
150 g brie
8 druer
10 mandarinbåter
1-2 ss smør

Skjær brie i skiver og legg halve fruer og mandarinbåter på hver ostebit. Rull en skive spekeskinke rundt hvert stykke. Fest med en tannstikker og legg på grillen. La de grille i et par minutter til osten blir myk. Server!

Asparges og parmesanost i spekeskinke
8 skiver spekeskinke
8 asparges
8 staver parmesanost

Rens aspargesen og kutt av rotenden. Skrell den nedre delen med en potetskreller. Forvell i kokende vann i 3-5 minutter, avhengig av tykkelsen på aspargesen.

Skyll aspargesen i kaldt vann for å stoppe kokingen og tørk dem forsiktig.

Bunt sammen en stav av parmesanost og en asparges og bind sammen med en skive spekeskinke. Legg dem på serveringsfat.

Serveres sammen med ferskt brød og rømmedressing

Fiken i spekeskinke
150 g tynne skiver av spekeskinke
8 friske fikener delt i to
1/4 ts grovmalt pepper

Legg opp fiken og spekeskinke på fire tallerkener og dryss over litt grovmalt pepper.

Serveres sammen med melbatoast eller ristet loff.

Spekeskinke med couscous og fetaostsaus
8-12 skiver spekeskinke
2 dl vann
1/2 terning grønnsakbuljong
2 dl couscous
2 ss olivenolje
ruccolasalat

Fetaostsaus:
150 g fetaost
1 dl yoghurt naturell

Kok opp vann med buljongterning. Tilsett couscous (små gryn som fås kjøpt i større dagligvareforretninger eller innvandrerbutikker). Rør rundt og legg på lokk. Sett kasserollen til side og la couscousen svelle i 15 minutter. Avkjøl.

Mos fetaosten med gaffel eller kjør i hurtigmikser. Rør inn yoghurt naturell. Bland couscous, olivenolje og ruccolasalat. Smak til med salt og pepper.

Server spekeskinken med couscous og fetaostsaus ved siden av.

Tapas med spekeskinke
Kjøtt: Beregn ca. 150 g spekeskinke pr. person.

Oliven: En vesentlig bestanddel - sorte, grønne, marinerte, fylte o.l.

Nøtter: Små skåler med ristede og salte nøtter av forskjellige slag - gjerne mandler også.

Ost: Hvit geitost eller andre lokale varianter. Det smaker med en godt modnet ost.

Salater: Blandet salat, tomatsalater med løk og oliven o.l.

Kjeks: Diverse kjekser - gjerne saltet kjeks.

Har du lyst til å lage en spekematanretning på spansk, kan vi anbefale Tapas. Tapas består tradisjonelt av et glass sherry sammen med en rekke snacks og delikatesser.

Ordet Tapa betyr lokk og stammer fra skikken med å dekke til sherryglasset med brø eller salt skinke for å holde fluene unna vinen. I Spania er det å vandre med venner fra bar til bar om kvelden og spise forskjellige tapas på hvert sted en populær form for sosialt samvær, og det er ikke uvanlig å spise et utvalg Tapas istedenfor lunsj eller middag. Tradisjonelt skal Tapas inneholde noe som er salt, noe krydret og noe mildt.

Tapas er delikat og variert mat som lett kan gjøres ferdig på forhånd. Tapas er fingermat, alt skal være skåret slik at man enkelt kan plukke seg en liten, velsmakende og appetittvekkende munnfull.

For flere oppskrifter søk etter spekeskinke til venstre eller evt bare skinke.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:100

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Hvitløksgratinert spekeskinke og reker.
Hvitløksgratinert sp...
Prøv også Pastasalat med spekeskinke 2.
Pastasalat med speke...
Prøv også Spekematanretning til 10.
Spekematanretning ti...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!