Gå til forsiden av matoppskrift.no

Det er høst og tid for varmende gryteretter

Oppdatert: 26.09.2016 Publisert: 03.11.2010 Tema: Gryteretter Forfatter: Fotograf: matprat.no, Magnus Thor Magnusson




Her er ett utvalg av de mest populære gryterettene på nettsidene. Det er litt for enhver smak.
Jeg har og lagt inn mengde kalorier på oppskriftene, så kan dere følge litt med om dere slanker dere. Men gryteretter er ikke så galt mht til kalorier, og masse grønnsaker er jo bare sunt.

Litt om gryteretter

Gryteretter er populært både for store og små, til hverdag og fest. Og gryteretter er anvendelig mat som kan lages lenge før servering, de lager seg selv, kan ofte fryses og kan varieres etter tilgang på råvarer og sesong.
Ofte kan vi dele inn i 4 hovedgrupper gryteretter: Grønnsaksgryter, kjøttgryter, fiskegryter og gryter med hvitt kjøtt og fugl. Gryteretter kan lages i gryte eller bakes i ovn. Råvarene kan varieres i det uendelige og grytene kan krydres etter smak. Krydderurter er viktig ingrediens i mange gryter og bør være friske. Her kan man selvfølgelig og bruke tørkede eller frosne. Krydderurter som koker lenge avgir mye smak så følg oppskriften.

Så når vi venter gjester, så velg gjerne en gryterett. Man kan lage den ferdig litt tid i forveien og så klarer den seg selv til gjestene er kommet. Men husk at fiskegryter ofte går i småbiter ved lang koking. Tilpass smaken med krydder og urter, men smak deg til. Gryteretter spises i mange land og flere lands kjente tradisjonelle retter er ofte gryteretter. Jeg kan bare nevne irish stew, ungarsk gulash, chili con carne osv.

Her er noen få av våre og deres favoritter. Men det er mange fler på nettsidene.

Arabisk lammegryte

6 porsjoner

Gir ca 637 kcal pr porsjon uten ris og tilbehør

1,5 kg grytekjøtt med bein av lam
3 ss olje
1 ts sort pepper
1 ts spisskummen
1 ts kardemomme
1 ts gurkemeie
1 ts kanel
1 ts salt
6 fedd hvitløk finhakket
2 ss maizena
1 ts sukker
0,5 liter yoghurt naturell
2 ts tomatpuré

1. Brun kjøttet i olje og legg det i en ildfast form.
2. Bland de andre ingrediensene og hell alt over kjøttet. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovn på 200°C i 1 1/2 time.

Servér med ris og f.eks. Oppskjærte rå grønnsaker i biter eller staver. Gulrot, paprika, agurk eller selleri passer bra.

Elggryte

5 porsjoner

Gir ca 462 kcal pr porsjon uten poteter og tilbehør

Ca 1 kg benfritt elgkjøtt, f.eks. Stek
100 gr røkt sideflesk el. Bacon
Ca 1,5 ss margarin,
3,5 ss hvetemel
2 ts salt
20 stk pepperkorn, sorte
2 ts timian
3 fedd hvitløk
1 stk laurbærblad
0,5 dl tomatpurè
Ca 5 dl kraft eller vann
0,66 halvflaske(r) bayer eller bokkøl
12 stk lite løk
4 stk gulrøtter
Ca 600 gr sopp

Skjær flesket i terninger og brun det sprøtt i stekepanne. Legg det over i en gryte. Skjær kjøttet opp i passe store biter og brun det i fleske- fettet. Bruk litt margarin hvis det blir for lite fett. Brun kjøttet i flere omganger og legg det over i gryten. Kok ut pannen med litt vann og hell det over kjøttet. Strø melet over kjøttet og bland det godt. Tilsett salt og krydder, hvitløken skåret i tynne skiver og tomatpurè. Spe med resten av vannet (kraften) og ølet. La kjøttet koke ved svak varme under lokk. Skrell imens gulrøtter og løk. Skjær gulrøttene i biter.

Tilsett grønnsakene når kjøttet har kokt vel ½ time. Skyll og rens soppen og la den koke med de siste 10 minuttene. Koketid ialt ca. 1 time, men dette avhenger av hvor mørt kjøttet er, og hvilket stykke som er brukt. Smak til med salt.

Serveres med tyttebær og kokte poteter, gjerne pressede.

Bønnegryte med kjøtt (Chili con Carne)

4 porsjoner

Gir ca 444 kcal pr porsjon uten brød og tilbehør

300 gr kjøttdeig
2 stk løk, hakket
1,5 ss olje
2 fedd hvitløk, finhakket
1 boks(er) tomater
2 boks(er) bønner i tomatsaus a 400 g
1 stk grønn paprika, i terninger
1 ts oregano
2 ts chilikrydder
salt
pepper

Stek kjøttdeigen sammen med løken i en jerngryte. Smuldre kjøttdeigen med en gaffel. Tilsett hvitløken, krydderne og tomatene. La det surre i noen minutter.
Bland i tomatbønnene og paprikaterningene og kok opp. Smak til med salt og pepper. Server retten med salat og brød ved siden av.

Hjortegryte

4 porsjoner

Gir ca 459 kcal pr porsjon uten poteter og tilbehør

750 gr beinfritt grytekjøtt, helst renskåret og litt mørnet
2 ts knust einerbær
2 ss soyasaus
1 ts knust svart pepper
1 stk rød løk
2 ss solbærsirup
10 stk sjampinjonger
0,5 stk purre
0,5 liter vann
1 stk buljongterning
2 dl seterrømme
salt
1 ss maizena

Kutt kjøttet i terninger på 20-30 g. Bland kjøttet med krydder, soyasaus og solbærsirup, og la det stå til dagen etter.
Brun kjøttet, helst i jerngryte. Tilsett vann og buljongterning og kok til det så vidt er mørt.
Kutt sjampinjonger, løk og purre i passende biter. Rør ut maisenna i rømmen. Ha alt i gryta og kok i 5 minutter.
Server direkte fra gryta sammen med potetpuré eller kokte poteter. Rørte tyttebær smaker godt til.

Osso Bucco

6 porsjoner

ca 3 Kg kalveskank
1 ts salt
1/2 ts pepper
ca 6 ss hvetemel , for å vende kjøttet i
6 ss olivenolje
4 ss smør
4 gulrøtter
4 selleri
3 løk
3 hvitløk
2 1/2 dl hvitvin eller eplemost
2 1/2 dl buljong
2 hermetiske tomater
1 persille
1/2 ts timian
1/2 ts oregano
2 laurbærblad
2 sitroner
2 persille
5 hvitløk

1. Vend kjøttstykkene i en blanding av mel, salt og pepper og brun dem i oljen. Legg kjøttet til side og hell ut oljen.
2. Skjær gulrøtter, selleri, løk og hvitløk i små terninger og fres grønnsakene i smør til de har fått litt farge. Ha så grønnsakene over i en kjele og legg kjøttskivene over.
3. Hell vin/eplemost og buljong i stekepannen, ha i finhakket persille og krydder og kok opp.
4. Hell sausen over i kjelen. Del tomatene i fire og tilsett disse til slutt. La retten godgjøre seg i 2-3 timer. Bare hvis du er tålmodig og lar kjøttet putre vel og lenge, får du det riktig saftige og møre kjøttet.
5. Gremolata: Sitronskallet rives fint og blandes sammen med fihakket persille og hvitløk. Legg kjøttet på serveringsfat, øs over grønnsakene og sausen og strø over krydderblanding til slutt.

Selv om det i denne retten opprinnelig brukes kalvekjøtt, kan man godt bruke bogskiver av okse, eventuelt høyrygg

Kylling Biryani

4 porsjoner

Gir ca 1286 kcal pr porsjon

1,5 kg kyllingbryst, skåret i store stykker, uten skinn og ben
4 ss biryani marsala pasta
2 stk grønne chilli, hakket
1 ss ingefær, fersk skrelt og revet
2 fedd hvitløkfedd, presset
50 gr frisk hakket koriander
Ca 7 blad(er) mynte, hakket
1 beger yoghurt naturell
4 stk løk, skåret i skiver, sprøstekt
450 gr basmatiris, vasket
1 ts spisskummenfrø
5 cm kanelstang
6 stk kardemommefrukter
vegetabilsk olje til steking
4 stk stor poteter, skrelt og delt i biter
3 dl skummet melk
0,5 kopp(er) cashewnøtter
0,33 kopp(er) sultanas, til pynt

Bland kyllingstykkene med de ni neste ingrediensene i en stor bolle og la det stå i ca 2 timer. Ta det over i en stor, vid panne og la det putre i ca 10 minutter. Sett til side.
Kok opp en stor kjele med vann. Ha i risen sammen med spisskummenfrø, kanelstang og kardemomme. La det stå og trekke i 5 minutter. Hell av vannet og fjern de hele krydderbitene.
Varm opp oljen og stek potetbitene til de er brunstekte. Legg halvparten av risen på kyllingstykkene i en gryte, legg så et lag med poteter. Ha resten av risen oppå potetbitene og glatt det ut til et jevnt lag.
Hell skummet melk over risen. Lag noen fordypninger i risen med enden av en skje og hell litt safrankrydret melk i fordypningene. Legg noen smørklatter på toppen, ha på lokk og la gryta putre på lav varme i 35-45 minutter.
Mens biryanikyllingen steker, lag tilbehøret. Smelt en smørklatt og fres cashewnøtter og sultanas til de eser. Hell av væsken og sett til side. Når biryanien er ferdig, ha retten over på et serveringsfat, pynt med nøtte- og sultanasblanding og server med en gang.

Lammefrikasse

6 porsjoner

2 kg lammekjøtt
1,5 liter vann
2 ts salt
gulrøtter
persillerøtter
pastinakk
sellerirot
persille

Saus:
75 gr smør
50 gr mel
1 liter kraft
salt

Del kjøttet i passelige stykker og settes til kok i saltet vann som så vidt dekker kjøttet. Småkok til det er mørt. Alle grønnsakene kokes og til de er møre og kuttes i passelige biter.

Saus:
Smelt smør, rør i mel, spe med kjøtt og grønnsakkraft. Kok opp og tilsett kjøttet, og evt grønnsakene. Grønnsakene kan og serveres ved siden av.

Dette er en gammel norsk oppskrift.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2020

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Bidos fra Karasjok.
Bidos fra Karasjok...
Prøv også Afgansk lam med spinat.
Afgansk lam med spin...
Prøv også Tante Ginas bacalao.
Tante Ginas bacalao...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!