Gå til forsiden av matoppskrift.no

Duften av nybakt

Oppdatert: 04.11.2010 Publisert: 15.10.2010 Tema: Brød Forfatter: Fotograf: brodogkorn.no




Hva er vel bedre en duften av nybakt brød? Grove, fine, runde, flate, de kommer i utallige versjoner og former og passer vel så bra til frokost som tilbehør til middagen.
Else Rønnevig, også kalt Sprossa, er bakeentusiast og sitter på mye kunnskap om gamle baketradisjoner og bakerovner. Else har skrevet flere bøker. Den siste Bakerovnen, verne – bygge – bruke ble utgitt i vår. Vi har vært så heldige og fått oppskriftene på hennes favorittbrød.

Grove urtebrød

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 3

Ingredienser:
12 dl vann
1 pk gjær
1 kg hvetemel
1 kg grovbakstmel
2 ss salt
1 dl olivenolje

hakkede urter el soltørkede tomater og valnøtter
vann til pensling, grovt mel til pynt

Fremgangsmåte:
Lag vanlig gjærdeig, og sett den til heving.
Del deigen i tre emner. Trill dem til runde boller. Settes til etterheving i 30 minutter.
Pensle brødene med vann og dryss grovt mel over.
Stekes ved 200 °C i ca. 1 time. Avkjøles på rist.

Mormors hvetebrød

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 4

Ingredienser:
2 ½ kg hvetemel
250 g smør
2 ss salt
1 ss sukker
7 ½ dl melk
7 ½ dl vann
½ pk gjær

Fremgangsmåte:
Dag 1:
Bland alt det tørre. Smuldre romtemperert smør i melet. Rør gjæren ut i væsken og bland dette med melet. Kna godt. Settes til heving under plast.

Dag 2:
Ta deigen ut på bakebordet og del den i fire like emner. Arbeid emnene godt og trill til runde boller. Sett dem til etterheving 30-45 minutter.
Stekes ved 200-250 °C i ca. 45-60 minutter.

Sprossas verneverdige kringle

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels

Ingredienser:
125 g smør
125 g sukker
2 stk egg
1 ts malt kardemomme
3 dl melk
1 pk gjær
600 g hvetemel
2 dl rosiner
1 stk egg til pensling

Pynt:
grovhakkede mandler og perlesukker

Fremgangsmåte:
Smelt smøret i en gryte og ha i sukkeret. Visp sammen eggene og ha dem i blandingen. (Pass på at det ikke er for varmt innhold i gryta.) Rør i malt kardemomme.
Varm melken til den er fingervarm, 37 °C,. Smuldre gjæren og rør den ut i den lunkne melken. Ha gjærblandingen i gryten og rør rundt.
Sikt i hvetemelet og rør godt. Dryss på litt mel og dekk over med plast. La deigen heve i gryta til dobbel størrelse.
Ta deigen ut på bakebordet og trykk den ut til en rektangulær flate. Fordel rosinene på denne flaten. Rull sammen. Lag en stor rund kringle eller tre kringlestenger. Etterheves på plate over damp med klede over.
Kringlen klippes og pensles med sammenpisket egg. Dryss over hakkede mandler og perlesukker.
Stekes ved 225 °C i ca. 20 minutter.
Serveringstips:
Kringla smøres med melisglasur når den er avkjølt. Melisglasuren kan også serveres ved siden av kringla.

Oppskriftene her brukes til bakverk i tradisjonell bakerovn, men går like bra i en komfyr.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2001


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!