Gå til forsiden av matoppskrift.no

E-nummer fra 400 til 499. Mest emulgatorer og fortykningsmidler

Oppdatert: Publisert: 16.10.2013 Tema: Tilsetningsstoffer Forfatter:




Iskrem Her er oversikt over alle numrene fra 400 til 499. Dette er stort sett emulgatorer og fortykningsmidler. En emulgator får fett og vann til å blande seg.
Slik at vi kan kjøpe matvarer med jevn konsistens. F.eks. iskrem. En stabilisator har og nesten samme funksjonen. Gjør at en blanding av fett og vann stabiliserer seg. Fortykningsmidler gjør slik at væske blir tyktflytende. Eks i syltetøy.

Dette er de gamle sidene med E-nummer oversikter. De er ikke oppdatert siden 2004 og det kan forekomme feil.

E 400 Alginsyre

Type: Fortykningsmiddel og stabilisator. Utvinnes av brunalger.
Allergi/skadelighet: Ufarlig.
Bruksområde: Kaker, majones, øl, vin, frukt og bær Mye brukt
Tillatt: Norge og EU

E 401 Natriumalginat

Type: Fortykningsmiddel og stabilisator Salt av alginsyre
Allergi/skadelighet: Ufarlig.
Bruksområde: Kaker, majones, øl, vin, frukt og bær. Mye brukt
Tillatt: Norge og EU

E 402 Kaliumalginat

Type: Fortykningsmiddel og stabilisator Salt av alginsyre
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Kaker, dressinger, øl, vin osv Lie brukt
Tillatt: Norge og EU

E 403 Ammoniumalginat

Type: Fortykningsmiddel og stabilisator Salt av alginsyre
Allergi/skadelighet: Ufarlig i små mengder
Bruksområde: Kaker, dressinger, øl, vin osv Lie brukt
Tillatt: Norge og EU. Ikke barnemat

E 404 Kalsiumalginat

Type: Fortykningsmiddel og stabilisator Salt av alginsyre
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Kaker, dressinger, øl, vin osv Lie brukt
Tillatt: Norge og EU.

E 405 Propylenglykolalginat

Type: Fortykningsmiddel og stabilisator Ester av alginsyre
Allergi/skadelighet: Kan gi allergi, men stort sett ufarlig
Bruksområde: Leskedrikker, kaker, øl, vin osv
Tillatt: Norge og EU.

E 406 Agar

Type: Fortykningsmiddel og stabilisator. Kommer fra tang.
Allergi/skadelighet: Ufarlig men kan virke avførende
Bruksområde: Desserter, marmelade, syltetøy, sauser , gele, godterier
Tillatt: Norge og EU.

E 407 Karragenan/bearbeidet Eucheuma-tang)

Type: Fortykningsmiddel og stabilisator.
Allergi/skadelighet: kan gi problemer.
Bruksområde: Mye brukt i EU. ost, syltetøy, sauser, milkshake, kaker osv
Tillatt: Norge og EU

E 410 Johannesbrødkjernemel

Type: Fortykningsmiddel og stabilisator. Kommer fra frukter fra johannesbrødtreet. Inneholder ikke gluten.
Allergi/skadelighet: Ufarlig.
Bruksområde: Brus, div leskedrikker, puddinger, diverse pålegg osv
Tillatt: Norge og EU

E 412 Guarkjernemel

Type: Fortykningsmiddel og stabilisator. Kommer fra frø av guar treet. Også fylle middel. Inneholder ikke gluten.
Allergi/skadelighet: Mulige reaksjoner hvis du er allergisk for soya
Bruksområde: Brus, div leskedrikker, puddinger, diverse pålegg osv
Tillatt: Norge og EU

E 413 Tragakant

Type: Fortykningsmiddel og emulgator. Fra plante. Inneholder ikke gluten.
Allergi/skadelighet: Mulige reaksjoner hvis du er allergisk for soya
Bruksområde: Majones, dressinger, fisk, iskrem, fruktsiruper, godterier osv
Tillatt: Norge og EU

E 414 Akasiegummi

Type: Fortykningsmiddel, stabilisator og emulgator. Er naturgummi. Glutenfri
Allergi/skadelighet: Kan gi i sjeldne tilfeller allergiske reaksjoner
Bruksområde: brus, godterier, vin, iskrem osv
Tillatt: Norge og EU

E 415 Xantangummi

Type: Fortykningsmiddel, stabilisator og emulgator. Lages ved å tilsette bakterier til en sukkertype. Glutenfri
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Leskedrikker, majones, dressinger, hermetisk frukt osv
Tillatt: Norge og EU

E 416 Karayagummi

Type: Fortykningsmiddel, stabilisator og emulgator. Gummi fra ett spesielt tre. Polysakkarid.
Allergi/skadelighet: Kan gi i sjeldne tilfeller allergiske reaksjoner
Bruksområde: Desserter, kaker, sauser, kosttilskudd. lite brukt i Norge.
Tillatt: Norge og EU

E 417 Tarakjernemel

Type: Fortykningsmiddel, stabilisator. Frø fra en plante. Inneholder ikke gluten
Allergi/skadelighet: Mulige reaksjoner hvis du er allergisk for soya
Bruksområde: Lite brukt, men kan være i enkelte produkter i EU
Tillatt: Norge og EU

E 418 Gellan gummi

Type: Fortykningsmiddel, stabilisator. Lages ved å tilsette bakterier til en sukkertype.
Allergi/skadelighet: Usikkert om dette
Bruksområde: Lite i Norge, men mer i eU
Tillatt: Norge og EU

E 420 Sorbitol/sorbitolsirup

Type: Søtningsmiddel. Også som stabilisator. Sukkeralkohol. Finnes naturlig i mange frukter og bær. Lages av glukose. Kan skjule bitter smak i matvarer.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder. kan virke avførende
Bruksområde: Kaker, marsipan, godterier, syltetøy, iskrem osv
Tillatt: Norge og EU

E 421 Mannitol

Type: Søtningsmiddel. Sukkeralkohol. Finnes naturlig i bla noen trær, oliven, sopp.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder
Bruksområde: Kosttilskudd, drikkevarer, tyggegummi
Tillatt: Norge og EU

E 422 Glyserol

Type: Bla konserveringsmiddel. Finnes i celler. Er inkludert i fett. Kan produseres kunstig.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder
Bruksområde: Musli, is, kosttilskudd, tyggegummi, kjeks osv
Tillatt: Norge og EU

E 425 Konjacglukomannan

Type: Emulgator
Allergi/skadelighet: Ukjent
Bruksområde: Ukjent
Tillatt: Norge og EU

E430 - Polyoxyethylene (8) stearate

Type: Emulgator. Stabilisator Syntetisk stoff. Blanding av stearate og etylen oksid.
Allergi/skadelighet: Kan være farlig. Nyrestein.
Bruksområde: Bake produkter
Tillatt: Ikke tillatt

E 431 Polyoksyetylen(40)stearat

Type: Emulgator, Stabilisator. Syntetisk stoff. Blanding av stearate og etylen oksid.
Allergi/skadelighet: Kan være farlig
Bruksområde: Kjeks, vinproduksjon, brød. Lager en fersk smak i brød.
Tillatt: Norge og EU.

E 432 Polyoksyetylen(20)sorbitanmonolaurat

Type: Emulgator, Stabilisator. Syntetisk stoff. lages av sorbitol
Allergi/skadelighet: Kan være farlig
Bruksområde: kaker, deserter, kosttilskudd, iskrem
Tillatt: Norge og EU.

E 433 Polyoksyetylen(20)sorbitanmonooleat

Type: Emulgator, Stabilisator. Syntetisk stoff.
Allergi/skadelighet: Kan være farlig
Bruksområde: kaker, krydderblandinger, kosttilskudd
Tillatt: Norge og EU.

E 434 Polyoksyetylen(20)sorbitanmonopalmitrat

Type: Emulgator, Stabilisator. Syntetisk stoff.
Allergi/skadelighet: Kan være farlig
Bruksområde: Kaker. Lite brukt
Tillatt: Norge og EU.

E 435 Polyoksyetylen(20)sorbitanmonostearat

Type: Emulgator, Stabilisator. Syntetisk stoff.
Allergi/skadelighet: Kan være farlig
Bruksområde: kaker, majones, dressinger, alkoholholdige ingredienser
Tillatt: Norge og EU.

E 436 Polyoksyetylen(20)sorbitantristearat

Type: Emulgator, Stabilisator. Syntetisk stoff.
Allergi/skadelighet: Kan være farlig
Bruksområde: kaker, krydderblandinger, kosttilskudd,
Tillatt: Norge og EU.

E 440 Pektin

Type: Fortykningsmiddel (stivelse). Finnes i frukt og grønnsaker.
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Melkeprodukter, syltetøy, desserter kakefyll, barnemat
Tillatt: Norge og EU.

E 440 Amidert pektin

Type: Fortykningsmiddel (stivelse). Er kjemisk viderebehandlet pektin
Allergi/skadelighet: kan være farlig
Bruksområde: Melkeprodukter, syltetøy, desserter kakefyll, barnemat
Tillatt: Norge og EU.

E441 - Gelatin

Type: Fortykningsmiddel Er klassifisert som mat ikke tilsetningsstoff. Lages som regel av grise skinn eller storfe bein.
Allergi/skadelighet: Ufarlig.
Bruksområde: Kjøtt produkter, geleer, meieriprodukter, konditorvarer. Også i farmasøytisk industri.
Tillatt: Norge og EU. Men er ikke klassifisert som tilsetningsstoff

E 442 Ammoniumfosfatider

Type: Emulgator, stabilisator. Syntetisk. Lages av rapsolje og ett fosfat.
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Sjokolade, kakao,
Tillatt: Norge og EU.

E 444 Sakkaroseacetatisobutyrat

Type: Stabilisator. Syntetisk.
Allergi/skadelighet: Kan være farlig.
Bruksområde: Smakstilsetning til drikkevarer,
Tillatt: Norge og EU.

E 445 Glyserolestere av trekolofonium

Type: Fortykningsmiddel og stabilisator. Glyserol ester av harpiks.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i normale mengder
Bruksområde: Smakstilsetning til drikkevarer,
Tillatt: Norge og EU.

E 450 Dikaliumdifosfat

Type: Antioksidant, surhetsregulerende, hevemiddel. lages av fosforsyre
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder
Bruksområde: Kjøttprodukter, ost, kakersyltetøy, div melkeprodukter
Tillatt: Norge og EU.

E 450 Dikalsiumdifosfat

Type: Antioksidant, surhetsregulerende, hevemiddel. lages av fosforsyre
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder
Bruksområde: Kjøttprodukter, ost, kakersyltetøy, div melkeprodukter
Tillatt: Norge og EU.

E 450 Dinatriumdifosfat

Type: Antioksidant, surhetsregulerende, hevemiddel. lages av fosforsyre
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder
Bruksområde: Kjøttprodukter, ost, kakersyltetøy, div melkeprodukter
Tillatt: Norge og EU.

E 450 Tetrakaliumdifosfat

Type: Antioksidant, surhetsregulerende, hevemiddel. lages av fosforsyre
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder
Bruksområde: Kjøttprodukter, ost, kakersyltetøy, div melkeprodukter
Tillatt: Norge og EU.

E 450 Monokalsiumdifosfat

Type: Antioksidant, surhetsregulerende, hevemiddel. lages av fosforsyre
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder
Bruksområde: Kjøttprodukter, ost, kakersyltetøy, div melkeprodukter
Tillatt: Norge og EU.

E 450 Tetranatriumdifosfat

Type: Antioksidant, surhetsregulerende, hevemiddel. lages av fosforsyre
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder
Bruksområde: Kjøttprodukter, ost, kakersyltetøy, div melkeprodukter
Tillatt: Norge og EU.

E 450 Trinatriumdifosfat

Type: Antioksidant, surhetsregulerende, hevemiddel. lages av fosforsyre
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder
Bruksområde: Kjøttprodukter, ost, kakersyltetøy, div melkeprodukter
Tillatt: Norge og EU.

E 451 Pentakaliumtrifosfat

Type: Emulgator, surhetsregulerende middel, stabilisator. Salt av fosforsyre.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate menger
Bruksområde: posemat, ost, tørket frukt, syltetøy, sjokolade, barnemat.
Tillatt: Norge og EU.

E 451 Pentanatriumtrifosfat

Type: Emulgator, surhetsregulerende middel, stabilisator. Salt av fosforsyre.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate menger
Bruksområde: posemat, ost, tørket frukt, syltetøy, sjokolade, barnemat.
Tillatt: Norge og EU.

E 452 Kaliumpolifosfater

Type: Emulgator, fortyknings middel, stabilisator. Salt av fosforsyre.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate menger
Bruksområde: syltetøy, supper, sauser, sjokolade, barnemat
Tillatt: Norge og EU.

E 452 Kalsiumpolifosfater

Type: Emulgator, fortyknings middel, stabilisator. Salt av fosforsyre.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate menger
Bruksområde: syltetøy, supper, sauser, sjokolade, barnemat
Tillatt: Norge og EU.

E 452 Natriumkalsiumpolifosfater

Type: Emulgator, fortyknings middel, stabilisator. Salt av fosforsyre.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate menger
Bruksområde: syltetøy, supper, sauser, sjokolade, barnemat
Tillatt: Norge og EU.

E 452 Natriumpolifosfater

Type: Emulgator, fortyknings middel, stabilisator. Salt av fosforsyre.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate menger
Bruksområde: Bakepulver, syltetøy, supper, sauser, sjokolade, barnemat
Tillatt: Norge og EU.

E 459 Betacyklodekstrin

Type: Emulgator
Allergi/skadelighet: Ukjent
Bruksområde: Ukjent
Tillatt: Norge og EU

E 460 Cellulosepulver

Type: Fortykningsmiddel. Stabilisator, fylemiddel. lages av cellulosefiber fra planter
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Sprutekrem, is, kaker, majones, dressing, kosttilskudd
Tillatt: Norge og EU

E 460 Mikrokrystallinsk cellulose

Type: Fortykningsmiddel. Stabilisator, fyllemiddel. lages av cellulosefiber fra planter
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Sprutekrem, is, kaker, majones, dressing, kosttilskudd
Tillatt: Norge og EU

E 461 Metylcellulose

Type: Fortykningsmiddel. Stabilisator. Viderebehandlet cellulose.
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Kaker, fiskeprodukter, iskrem, tørket frukt,
Tillatt: Norge og EU

E 463 Hydroxypropylcellulose

Type: Fortykningsmiddel. Stabilisator. Emulgator.
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Kaker, fiskeprodukter, iskrem, tørket frukt, osv
Tillatt: Norge og EU

E 464 Hydroxypropylmethylcellulose

Type: Fortykningsmiddel. Stabilisator. Viderebehandlet cellulose.
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Kaker, fiskeprodukter, iskrem, tørket frukt, vin osv
Tillatt: Norge og EU

E 465 Ethylmethylcellulose

Type: Fortykningsmiddel. Stabilisator. Viderebehandlet cellulose.
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Kaker, fiskeprodukter, iskrem, tørket frukt, vinosv
Tillatt: Norge og EU

E 466 Karboksymethylcellulose

Type: Fortykningsmiddel. Stabilisator. Viderebehandlet cellulose.
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Kaker, fiskeprodukter, iskrem, tørket frukt, vin osv
Tillatt: Norge og EU

E 468 Kryssbundet natriumkarboksymetylcellulose

Type: Emulgator. er under behandling i EU
Allergi/skadelighet:
Bruksområde:
Tillatt: Norge og EU

E 469 Enzymatisk hydrolysert kaboksymetylcellulose

Type: Emulgator
Allergi/skadelighet:
Bruksområde:
Tillatt: Norge og EU

E 470 a Natrium, kalium og kalsium salter av fett syrer

Type: Emulgator, stabilisator. Salter av fettsyrer
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Godterier, kjeks,
Tillatt: Norge og EU

E 470 b Magnesiumsalter av fettsyrer

Type: Emulgator, stabilisator. Salter av fettsyrer
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Godterier, kjeks,
Tillatt: Norge og EU

E 471 Mono og diglyserider av fettsyrer

Type: Emulgator, stabilisator, fortykningsmiddel. Fett. Lages av glyserin og fettsyrer. Brukes mye for å beholde egenskaper til egg som ingrediens i annen mat.
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Margarin, majones, dressinger, iskrem, brød, Musli, potetmos, sauser, sprutekrem, vanilje blandinger,
Tillatt: Norge og EU

E 472 a Eddiksyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer

Type: Emulgator, stabilisator. Eddiksyreester av glyserider av fettsyrer.
Allergi/skadelighet: Ufarlig men lite forskning.
Bruksområde: Brød, godterier, iskrem,ostekaker, mousse
Tillatt: Norge og EU

E 472 b Melkesyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer

Type: Emulgator, stabilisator. Melkesyreestere av glyserider av fettsyrer.
Allergi/skadelighet: Ufarlig men lite forskning.
Bruksområde: kaker, fromasjer, iskrem, brød
Tillatt: Norge og EU

E 472 c Sitronsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer

Type: Emulgator, stabilisator. Sitronsyreestere av glyserider av fettsyrer.
Allergi/skadelighet: Ufarlig men lite forskning.
Bruksområde: brød, kaker, majones, margarin, dressing
Tillatt: Norge og EU

E 472 d Vinsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer

Type: Emulgator, stabilisator. Vinsyreestere av glyserider av fettsyrer.
Allergi/skadelighet: Ufarlig men lite forskning.
Bruksområde: Kaker,
Tillatt: Norge og EU

E 472 e Mono og diacetylvinsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer

Type: Emulgator, stabilisator. Mono og diacetylvinsyreestere av glyserider av fettsyrer.
Allergi/skadelighet: Ufarlig men lite forskning.
Bruksområde: kaker, brød, ferdigpizza, musli, margarin,meldeiger
Tillatt: Norge og EU

E 472 f Blandede eddik og vinsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer

Type: Emulgator, stabilisator. Blandede eddik og vinsyreestere av glyserider av fettsyrer.
Allergi/skadelighet: Ufarlig men lite forskning.
Bruksområde: melkepulver, milkshake, majones, margarin, pasta produkter, syltetøy sauser
Tillatt: Norge og EU

E 473 Sukroseestere av fettsyrer

Type: Emulgator, stabilisator. Utvinnes fra planteoljer eller dyrefett.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder
Bruksområde: Godteri, desserter, iskrem, sauser, slankeprodukter, kosttilskudd.
Tillatt: Norge og EU

E 474 Sukrosestere i blanding med mono og diglyserider

Type: Emulgator, stabilisator. Blanding av E471 og E 473
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder
Bruksområde: Konservert kjøtt, slankeprodukter, kosttilskudd.
Tillatt: Norge og EU

E 475 Polyglyserolestere

Type: Emulgator, stabilisator. Utvinnes av talg, spekk.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder
Bruksområde: Brød, kaker, godteri,
Tillatt: Norge og EU

E 476 Polyglyserolpolyrisinolat

Type: Emulgator. Lakserolje. Syntetisk produkt. Brukes ofte sammen med lecitin
Allergi/skadelighet: kan være farlig, avførende
Bruksområde: Lettprodukter,dressing, kakaobaserte sjokolader
Tillatt: Norge og EU

E 477 Propylenglykolestere

Type: Emulgator. propane-1,2-diol esters av fettsyrer
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: kaker. kakemiks,
Tillatt: Norge og EU

E 479 b Termisk oksidert soyaolje omsatt med mono og diglyserider av fettsyrer

Type: Emulgator. Kommer av soyaolje.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder. Kan virke allergisk overfor de som er allergiske for soyaolje.
Bruksområde: Margarin,
Tillatt: Norge og EU

E 481 Natriumsterearoyllaktylat

Type: Emulgator og stabilisator. Syntetisk.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder
Bruksområde: Kakemikser, brød,
Tillatt: Norge og EU

E 482 Kalsiumumsterearoyllaktylat

Type: Emulgator og stabilisator. Syntetisk.
Allergi/skadelighet: Ufarlig i moderate mengder
Bruksområde: Bakervarer og potetmospulver
Tillatt: Norge og EU

E 483 Stearyltartrat

Type: Emulgator og stabilisator. Syntetisk.
Allergi/skadelighet: Antakelig ufralig
Bruksområde: Ferdig desserter
Tillatt: Norge og EU

E 491 Sorbitanmonosterat

Type: Emulgator, stabilisator. Syntetisk.
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Kaker, drikkevarer
Tillatt: Norge og EU

E 492 Sorbitantristererat

Type: Emulgator, stabilisator. Syntetisk.
Allergi/skadelighet: Ufarlig
Bruksområde: Kaker, sjokolde.
Tillatt: Norge og EU

E 493 Sorbitanmonolaurat

Type: Emulgator, skumdempende. Syntetisk
Allergi/skadelighet: Antakelig ufarlig
Bruksområde: Kaker, syltetøy, gele
Tillatt: Norge og EU

E 494 Sorbitanmonooleat

Type: Emulgator, skumdempende. Syntetisk
Allergi/skadelighet: Antakelig ufarlig
Bruksområde: Kaker, godteri, kosttilskudd.
Tillatt: Norge og EU

E 495 Sorbitanmonopalmitat

Type: Emulgator, skumdempende. Syntetisk
Allergi/skadelighet: Antakelig ufarlig
Bruksområde: Kaker, godteri, kosttilskudd
Tillatt: Norge og EU




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2772


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!