Gå til forsiden av matoppskrift.no

Eggelikør til påske

Oppdatert: 18.03.2005 Publisert: 18.03.2005 Tema: Likør Forfatter: Fotograf: Bolscocktails.com, maxxium.no




Jeg tror mange har ett forhold til eggelikør og det er vel ikke alltid positivt, men noen er det som elsker denne tykke likøren som er laget av eggeplommer. Eggelikør kan man lage selv hjemme med godt resultat og den kan brukes i flere drinker. Den mest kjente er vel Snowball.

Advocaat

Eggelikør eller Advocaat som navnet er, produseres av flere likørprodusenter og er opprinnelig fra Holland. Består opprinnelig av brandy, eggeplommer og sukker. Flere versjoner finnes som er smaksatt med frukt eller vanilje. Også melk brukes i den.
Navnet på denne likøren har en helt spesiell historie: Det er oppkalt etter advokatpærer som er det samme som avocado. Det var hollandske handelsreisende som på reiser til Indonesia ble bydd på en kremaktig avocadodrink som de syntes var svært god. På den tiden fantes det ikke avocado i Holland, så ved hjemkomsten byttet de det rett og slett ut med egg!
Det er og en tykk type som nesten må spises med skje som dessert.
Kan serveres bar, på is, eller som ingrediens i drinker. Passer også utmerket i isdesserter.

Kjøp eggelikør

På polet fins det 3 typer eggelikør:

Behn Egg-Liqueur

Nr 33268 :
Pris: 174,40 Pris pr. liter: 348,80 Flaskeinnhold: 50 cl
Karakteristikk: Tyktflytende likør med preg av egg og karamell. Søt.
Produsent: Behn Grossist: Amka Saga AS Distributør: Vectura As
Land/Distrikt: TYSKLAND
Råstoff: ALKOHOL, EGGEPLOMMER, VANN, SUKKER, NATURLIGE AROMASTOFFER
Lagring: IKKE FATLAGRET.
Alkohol: 17,70% vol. Sukker: 250,00 g/l Syre: 0,00 g/l

Bols Advocaat

Nr 250 :
Pris: 149,00 Pris pr. liter: 212,86 Flaskeinnhold: 70 cl
Produsent: Bols Int. Grossist: Maxxium Norge AS Distributør: Vectura As
Land/Distrikt: NEDERLAND
Råstoff: EGGEPLOMMER OG COGNAC.
Alkohol: 15,00% vol. Sukker: 246,00 g/l Syre: 0,00 g/l

Warnink's Advocaat

Nr 251 :
Pris: 149,50 Pris pr. liter: 213,57 Flaskeinnhold: 70 cl
Produsent: Grossist: Engelstad Vin og Brennevin Distributør: Cuveco As
Land/Distrikt: NEDERLAND
Råstoff: EGGEPLOMMER, SUKKER OG ALKOHOL.
Alkohol: 17,20% vol. Sukker: Syre:

Lag eggelikør selv

Advocaat (etterligning)

Fra Bente Ingdal

3 dl sukker
3 ts vaniljesukker
3 sitrondråper
2,5 dl 60% brennevin
5 egg
1 eggeplomme
1,5 dl viking melk

Bland alt i en mixer, og la stå i 1-2 uker. Må lagres kjølig. Holdbarheten er bare noen få uker....altså drikke med en gang!

Eggelikør

6 dl kaffefløte
300 g sukker
5 eggeplommer
1 ss vaniljesukker
3 1/2 dl vodka

Kok opp kaffefløten og sukkeret. Pisk eggeplommer og vaniljesukkeret. Tilsett litt etter litt den varme kaffefløten i eggeblandingen. Hell alt tilbake i kjelen og sett det forsiktig over varmen. Rør jevnlig til det tykner. Sil blandingen før den avkjøles.
Spriten has i når den er avkjølt. Fordel likøren i passende flasker.
Likøren tykner når den står. Bør ristes.

Eggelikør

1/2 l H-melk
300 g sukker
5 eggeplommer
1 ss vaniljesukker
1/2 l 60% sprit

Kok opp melk og sukker. Visp sammen eggeplommer og vaniljesukker. Slå den kokende varme melken over eggeblandingen og rør godt, så det tykner litt. Sil blandingen og avkjøl. Bland i sprit, rør godt og oppbevar kaldt.

Tysk eggelikør

Fra Bente Ingdal

15 eggeplommer
3 dl sukker
5,5 dl vodka 40%
2 ts vaniljesukker
2 mandeldråper
1 eggehvite
vann til 1 liter

Skill eggene og bland eggeplommer, sukker og vanilje sukker i en mixer. Hell i spriten i en tynn stråle under omrøring. Tilsett så eggehviten og vann til det utgjør en liter væske. Varm blandingen på svak varme under stadig omrøring. Filtrer den gjennom klede, og hell på flasker. Lagres kjølig. Holdbarheten er også her bare noen få uker.

Drinker med eggelikør

Først den mest kjente, Snowball.

Snowball

6 cl Bols Advocaat
1 cl sukkersirup
12 cl 7 up
1 cl lime juice

Helles i rekkefølge i ett pjolterglass med is. Røres forsiktig.

ROYAL SHAKE

2 deler Bols Advocaat
1 del Remy Martin VSOP
8 cl melk

  Bland ingrediensene godt og hell opp i highballglass.
Garner gjerne med reven muskatnøtt på toppen.
(melken kan også varmes opp om ønskelig eller byttes ut med skjokolademelk) FOXY JIM

4 deler Bols Advocaat
1 del Galliano
1 del Jim Beam
4 cl melk  

Bland ingrediensene godt og hell opp i tumblerglass fylt med is.
Garner gjerne med en physalis på glasskanten.

YELLOW CAB

2 deler Jim Beam Bourbon
1 del Bols Advocaat
1 del sukkerlake
1,5 del fersk sitronjuice  

Ristes med shaker og serveres i longdrinkglass.
Toppes med limeblad og rødt bær.

GROUSE EGG

2 cl Bols Advocaat
2 cl The Famous Grouse whisky

  Hell egglikøren opp i ett shotglass.
Hell whiskyen over baksiden av en skje over likøren.

VANILLA SNOW

2 deler Bols Advocaat
1 del Cariel Vanilla Vodka
1-2 cl limejuice  

Bland ingrediensene godt og hell opp i highballglass med is.
Fyll opp med fruktsoda. Garner gjerne med en limespiral.

EASTER BUNNY

3 deler Bols Advocaat
1 del Bols Creme de Bananes
2 deler Mount Gay rom  

Shakes med is og siles opp i ett cocktailglass
Garner gjerne med en stjernefrukt på glasskanten.

Far west

1.5 cl brandy
1.5 cl advocaat eggelikør
1.5 cl dry vermouth
1 dash Angostura

Alt shakes godt med is og siles ned i cocktailglass. Dryss med kanel og server.

Exotica

1.5 cl advocaat eggelikør
1 cl whisky
1 cl white creme de cacao
1 dash triple sec
1 dash Angostura
1 dash Orange bitter

Alt shakes godt og siles ned i cocktailglass

B.A.V.

2 cl baileys
2 cl advocaat eggelikør
2 cl vodka
Isbiter

Shakes med is og siles ned i whisky glass med is. Nyt og ha en god påske!




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:545


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!