Gå til forsiden av matoppskrift.no

En kjærlighetshistorie til adventspoteten

Oppdatert: 05.12.2006 Publisert: 05.12.2006 Tema: Poteter Forfatter: Fotograf: Alf Børjesson




Shakespeare ba engang om at himmelen skulle regne poteter, og nettopp det skjer i de tusen norske hjem og spisesteder nå før jul. For hva er vel lutefisk, rakefisk, ribbe og pinnekjøtt uten gode poteter? Gourmetpotetene Gulløye, Ringeriks- og Mandelpoteter gir rettene en ekstra dimensjon, og får vår gode tradisjonelle julemat til å smake av forventning og tilhørighet.

I 250 år har poteten vært vår viktigste næringskilde. Til tross for at den omdiskuterte jordknollen egentlig stammer fra Sør-Amerika, regner vi den nærmest som norsk. Nordmenn er et potetelskende folkeferd, og vi ligger på toppen blant de skandinaviske landene i potetspising. Og adventstiden er potettiden fremfor noen. Vår gode tradisjonelle julemat; rakefisk, lutefisk, pinnekjøtt og ribbe krever nemlig følge av poteter av beste kvalitet.

Lenge var Beate, Kerrs Pink, Pimpernell og Troll nesten enerådende på julebord og i festlige lag. Dette er riktignok kvalitetspoteter av beste slag, men nå har gourmetpotetene Gulløye, Ringeriks- og Mandelpoteter fått mer og mer innpass hos folk flest. Potetene er dyrket i forskjellig klima, under forskjellige vekstforhold, bidrar med nye smaksopplevelser og har hver sin lille historie å fortelle. Visste du for eksempel at Nord-Norge har sin egen gourmetpotet som folk sør for polarsirkelen knapt har hørt om? Nemlig den 100 år gamle sorten Gulløye.

Gulløye er en gammel nordnorsk potetsort som er tilpasset de barske klimaforholdene i nord. Den intensive nordnorske vekstsesongen gir Gulløye en kraftig smak og en melen konsistens som erperfekte til rakefisk og lutefisk. Potetsorten antas å ha kommet med rallare over grensen fra Sverige til Kvæfjord for over 100 år siden. Gulløye er en selvfølge til julemat i Nord Norge. Den er imidlertid en sart potet med store krav til omgivelsene og er derfor vanskelig å dyrke i stor skala.

Mandelpotet er en gammel potetsort av ukjent opprinnelse. Distriktslege Hans Michael Arentz, som også var en interessert jordbruker, tok mandelpoteten til Oppdal en gang mellom 1858-1878. Denne velkjente delikatessepoteten dyrkes nå over store deler av landet, også langt oppe i fjellbygdene og nordpå.Knollene er små og avlange. Kjøttet er gult med en karakteristisk smak som passer utmerket til rakefisk og andre spesialiteter. Poteten bør kokes med skallet på, kokevannet skal bare "smile". Den kan også kokes råskrelt - men med stor forsiktighet.

Ringerikspotetens opprinnelse er ukjent. Men vi vet at den først ble dyrket i Røyse på Ringerike på 1860-tallet. Historier fra 1940-årene forteller om Holeværinger som utvandret til USA tidlig på 1900-tallet og som savnet Ringerikspoteten så sterkt at de fikk sendt den til USA for å dyrke den. Der fikk den navnet Red Røyse. Ringerikspoteten gir mindre avlinger enn poteter flest, men har til gjengjeld en utsøkt smak. Den skal ha kort koketid og kokevannet skal ikke fosskoke. Potetene kokes så vidt møre, dampes og skrelles før de serveres




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:979


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!