Gå til forsiden av matoppskrift.no

En ode til salt kjøtt og kålrotstappe

Oppdatert: 25.02.2014 Publisert: 16.02.2014 Tema: Tradisjoner Forfatter: Fotograf: Matprat




"Denne retten er skikkelig fin, salta og røkt av bogen på svin". Salt kjøtt og kålrotstappe er foreslått som Norges nasjonalrett 2014 på lyrisk vis. Send inn din favoritt til nasjonalrett2014@lmd.dep.no.
Denne retten er skikkelig fin,
salta og røkt av bogen på svin,
og svinet er urnorskt med bred stikk-kontakt,
for eksportvarer vi tar oss i akt.
Kålrot er “Nordens appelsin,”
og blant grønnsaker storfavoritten min,
god å knaske, koke og stappe,
velg ut en sprø en og dropp de slappe,
kok det og mos, tillsett grovstøtt pepper,
salt etter egen smak gane og lepper,
kanskje en fløteskvett,- treng’s ei, men godt,
og en real klatt fjellsmør i DEEEET smaker godt!

Norsk nypotet,- åhh Hildrande du,
ingen annen plass jeg heller vil bu,
en der man kan meske seg med den slags mat,
gastronomisk et smykke, jeg legger meg flat!

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug inviterer deg til å være med å kåre Norges nasjonalrett i jubileumsåret for Norges Grunnlov. Blant alle de innsendte forslagene trekkes det ut tre heldige vinnere som hver får en iPad Air. Send inn ditt forslag på e-post til: nasjonalrett2014@lmd.dep.no

Det eneste kriteriet i kåringen av Norges nasjonalrett i 2014 er at hovedingrediensene i retten du sender inn forslag på må være norske, og at de må kunne kjøpes over hele landet.

Du kan sende inn forslag frem til 1. mai 2014. I løpet av første uke i juni vil Norges nasjonalrett bli kåret.

Salt kjøtt og kålrotstappe

4 porsjoner

Ca 1,25 kg salt kjøtt,lam, svin eller storfe

Kålrotstappe:
Ca 1 kg kålrot
1 liter vann
0,25 ts pepper
2 ts salt
kjøttkraft fra kokingen

Sett kjøttet over til koking i kaldt vann.
Skum av og la det småkoke/trekke til kjøttet løsner fra benet, 1-1,5 time. Svineknoke trenger noe lengre koketid ca 2,5 timer.

Kålrotstappe:
Rens og del kålroten i skiver. Kok skivene møre i lettsaltet vann.
Hell av kokevannet og mos kålroten. Smak til med pepper, salt og kjøttkraft fra kokingen.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2844


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!