Gå til forsiden av matoppskrift.no

Endelig er det norske jordbær i salg

Oppdatertdato: 26.06.2015 Publisert først: 25.06.2015 Tema: Forfatter: Fotograf: Frukt.no Kilder: Frukt.no


Sommervarmen har latt vente på seg. Og vi har ventet på de norske jordbærene. Men nå kommer de. Rogaland, Sørlandet og Vestfold er i full gang med høsting, og det meldes om fine bær med svært søt og god smak. Bærene har fått modnet seg over lang tid, og det gir ekstra med både smak og aroma.

Vi har flere gode jordbærsorter. De største er nå Korona og Sonata. Videre plukkes det Zefyr, Honeoye, Elsanta, Bounty og Polka. Store, røde og søte bær med god aroma er hva vi nordmenn liker.

Bærforbruket vårt generelt øker år for år. Omsetningen økte fra 1,4 milliarder kroner i 2013 til 1,425 milliarder kr i 2014. Volumøkningen lå på 11,5 % fra 2013 til 2014. Jordbær spises av absolutt alle i den norske befolkningen, uavhengig av alder, kjønn, inntekt og utdannelse.

Vi spiser de friske og herlige bærene gjennom hele sesongen. Tidligere var det høyst naturlig å sylte, safte og fryse bort for høsten og vinteren. I dag spiser vi det aller meste som de er i sesongen. Friske jordbær til alt av grillmat, til spekemat og sommerens ostefat, i grønne salater, i drikker og drinker, til varierte desserter og kaker. Det har blitt mer og mer selvfølgelig å bruke jordbær til dagens frokost- og lunsjmåltid. Fortsatt er jordbær med fløte, vaniljesaus eller is den aller mest spiste varianten.

Jordbær er rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter, og av energi har de bare 37 kcal pr. 100 g.
Les mer om næringsinnhold i jordbær

Kald jordbærsuppe


Prøv også Kald jordbærsuppe.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.02.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gladimat.no
Bildet er tatt av Magnus Thor Magnusson

Ingredienser

250 g friske (eller fryste) jordbær
2,5 dl sukker lake (like deler vann/sukker)
1 sitron
1 beger creme fraiche
3 ss brunt sukker
Friske bær og syltet appelsinskall (apsikat)



Fremgangsmåte

Rens bærene godt. Ha dem i en food processor sammen med sukkerlake. Kjøres godt sammen og smakes til med sitronsaft. Sil suppen. Får stå kaldt til servering.

Pisk creme fraiche til stiv krem og smak til med brunt sukker. Fordel suppen i dype tallerkener og ha et fint «egg» creme fraiche i hver. Pynt med bær og syltet appelsinskall, evt. litt pyntesjokolade og noen friske blader av mynte eller sitronmelisse.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 241,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,3.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2996





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.