Gå til forsiden av matoppskrift.no

Enkel sommermat som smaker i varmen del 1

Oppdatert: 24.07.2012 Publisert: 18.07.2010 Tema: Turmat Forfatter: Fotograf: melk.no




Om sommeren bruker man mer tid ute enn ellers i året. Man er kanskje på hytten, stranden, i hagen eller i parken. Dette er ikke sesongen hvor man ønsker å bruke mye tid inne på kjøkkenet, likevel er det viktig å få i seg både mat og drikke i solsteken. – Vi har noen oppskrifter på små og enkle retter som er fine å ta med seg ut, enten du skal på piknik eller kose deg på stranden. I tillegg egner rettene seg å spise både varme og kalde og de er enkle å dele med flere, forteller matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Marianne Hayes Antonsen.

Det er lurt å ha noen enkle oppskrifter for hånden slik at man har tilgang til lett og enkel mat i sommervarmen. Hva med å fylle en piknikkurv med grønnsakswraps eller en ostepai? Eller hvorfor ikke ta med muffins med ost og grønnsaker på stranden i stedet for boller og kjeks?

- Det er sunnere, mer mettende og du trenger ikke ha dårlig samvittighet for at middagen gikk i vasken til fordel for å nyte det pene været, forteller Marianne i Melk.no.
Rettene kan pakkes i små bokser eller i folie og de kan nytes uten at de er varmet opp. For en lengre dag ute kan det være en ide å ha med kjøleelementer. Men det er ikke nødvendig om man bare skal på korte utflukter. Flere av rettene kan man pakke inn i folie å varme opp på grillen om man har tilgang til det på utflukten. Får man plutselig lyst på et varmt måltid kan man jo kjøpe med en engangsgrill og legge rettene på den.

- Tipsene vi har for enkle små retter kan jo være et utgangspunkt til å være kreative med selv. Ostespyd kan man for eksempel lage i ulike varianter. Ostespyd med frukt er godt å nyte kaldt, men ønsker man å lage seg et ostespyd som egner seg på grillen kan man bytte ut frukten med grønnsaker, forteller Marianne i Melk.no.

Spennende og varierende små retter som er praktiske å nyte ute:

Pai med røkelaks og geitost

Dette er en smakfull pai hvor vi har kombinert røkelaks og pai. Paien kan både serveres lun eller kald.

8 porsjoner
over 60 min
middels

Ingredienser
Paibunn:
3 dl hvetemel
150 g smør
kaldt 3 ss vann

Fyll:
2 stk vårløk
3 stk egg
3 dl matfløte
1 ts salt
nykvernet pepper
100 g røkelaks
100 g hvit geitost
3 ss finhakket frisk timian

Fremgangsmåte
1. Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og vann i en foodprosessor og kjør deigen i ca 10 - 15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Får du den ikke samlet må du tilsette ½ ss vann ekstra. Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding. Har du ikke foodprosessor tilsetter du melet i en bolle og gnir inn smøret med fingertuppene til det blir en smuletmasse. Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv eller hendene til deigen samles.
2. Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 30 minutter.
3. Legg bakepapir med litt mel på, både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 23 cm paiform. Fjern det øverste laget med bakepapir og legg deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter. Sett deigen kaldt i 15 minutter.
4. Forvarm ovnen til 220 ºC. Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Forstek paibunen i 10 minutter.

Fyll
1. Skjær vårløk i små biter.
2. Pisk sammen egg og fløte i en bolle, og tilsett salt og nykvernet pepper. Hell blandingen i paiskallet.
3. Fordel fisken og vårløken i eggeblandingen og legg tynne skiver av geitost på toppen.
4. Stek paien midt i ovnen på 200 ºC i 35 - 40 minutter. Server paien kald eller lun med frisk hakket timian og en enkel grønn salat.

Ostepai med kesambunn

Pai er alltid godt, både som en smårett og som en hovedrett. Denne har vi fylt med vårløk og bacon.

12 porsjoner
40 - 60 min
middels

Ingredienser
Paiskall
3 ½ dl hvetemel
60 g smør
1 ½ dl Sans kesam original, 8 % Mager
½ ts salt
2 ss vann

Fyll
1 stk løk grovhakket
1 ss meierismør
150 g bacon i biter
1 stk vårløk
250 g jarlsberg eller annen modnet ost
4 stk egg
2 ½ dl matfløte
2 ss frisk gressløk finklippet

Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene til paiskallet i en foodprosessor og la maskinen gå til alt er samlet. La deigen ligge kjølig ca 30 minutter. Kjevle deigen ut til den passer paiformen (paiform ca 24 cm i diameter), og trykk den godt til bunn og opp langs kanten. Prikk med en gaffel. La den hvile i kjøleskapet i ca 15 minutter. Forstek paiskallet ved 200 °C i 15 minutter.

Fyll
Sviss løken blank i smør og sprøstek baconbitene. Kutt opp vårløken i små biter. Riv osten eller kjøp ferdig revet ost. Bland egg, fløte og gressløk. Fordel løk, baconbiter og vårløk i det forstekte paiskallet. Dryss osten over og hell over eggeblandingen. Stek paien videre til eggeblandingen er stivnet ved 180 °C i ca 20 minutter. Server paien lunken med en frisk salat.

Ostepai med soltørket tomat og oliven

Pai er alltid godt og kan serveres til både hverdag og fest!

4 porsjoner
40 - 60 min
middels

Ingredienser
Paideig
100 g smør
3 dl hvetemel
2 ss vann

eller 1 pk ferdig fersk paideig

Fyll
3 stk egg
3 dl matfløte
½ ts salt
1 ts frisk timian
2 ½ dl cheddar
1 dl parmesan
4 stk soltørkede tomater
1 ss pinjekjerner

Garnering
6 stk sorte oliven
100 g parmaskinke
6 stk cherrytomat, rød
6 stilk frisk timian


Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene til paideigen i en foodprosessor og la maskinen gå til alt er samlet. La deigen ligge kjølig i ca 30 minutter. Kjevle deigen ut til den passer paiformen, ca 24 cm i diameter. Prikk med en gaffel. La den hvile i kjøleskapet i ca 15 minutter. Forstek paiskallet ved 200°C i 15 minutter.
Du kan også benytte ferdig fersk paideig.

Visp sammen egg, fløte, salt og timian, og hell eggeblandingen i paiskallet. Legg på revet ost og soltørkede tomater i paiskallet La det stå i ovnen i 225 °C i 20 minutter. Strø på pinjekjerner mot slutten steikingen. Legg på oliven, parmaskinke, sherrytomater og timian.

Potetsalat med egg

Det er alltid godt med en potetsalat til grillmaten eller på koldtbordet. Prøv denne med egg og gulrot.

8 porsjoner
20 - 40 min
lett

Ingredienser
10 stk kokefaste potet
1 stk liten purre
100 g sylteagurk i skiver
1 stk gulrot
2 stk hardkokte egg
ca 2 dl kesam original, 8 %
ca 3 dl lettrømme eller lett crème fraîche

Fremgangsmåte
Skrell og kok potetene og avkjøl disse. Kutt potetene i små terninger.
Skyll purren og finsnitt den. Finhakk sylteagurk og skrell guleroten og riv den på rivjern. Kutt opp de avkjølte hardkokte eggene. Ha det hele i en stor bolle og tilsett kesam og lettrømme/ lett crème fraîche. Bland at sammen og smak til med nykvernet salt og pepper.
Pynt med litt hakket gressløk eller persille

Grønnsakswraps

Har du lyst på en lett rett som metter litt, kan vi anbefale grønnsakswraps med feta. Saftige tomater smaker fortreffelig med feta, og auberginene gir fylde og god smak til retten.

4 porsjoner
20 - 40 min
lett

Ingredienser
2 stk aubergine
4 stk klase tomat
1 bunt vårløk
3 båt hvitløk
½ dl ekstra virgin olivenolje
1 ss hvitvinseddik
3 ss frisk basilikum
3 ss frisk timian
nykvernet salt og pepper
100 g fetaost
4 stk hvetetortilla

Fremgangsmåte
Kutt auberginene langsetter og tomatene i skiver, ca 1 cm tykke.
Kutt vårløken i mindre biter og finhakk hvitløksbåtene.
Bland sammen olivenolje og hvitvinseddik og hell det over grønnsakene og rør det godt inn.
Stek grønnsakene i flere omganger ved middelsvarme, til de er møre. Tilsett nykvernet pepper og salt mens grønnsakene steker. Varm tortillas etter anvisningen på pakken.
Fordel grønnsakene i de fire tortillanene med oppskåret fetaost og friske krydderurter.

Tips:
Pakk de inn i aluminiumsfolie og server de lune på piknik.

Muffins med ost og grønnsaker

En litt sunnere muffins med mye godt i. Ypperlig til barneselskapet.

6 porsjoner
40 - 60 min
middels

Ingredienser
1 stk rødløk
1 stk rød paprika
½ stk purre
2 ss smør
4 stk egg
1 beger kesam original, 8 %
3 dl hvetemel
3 dl sammalt hvete, grov
2 ts bakepulver
100 g salami finhakket
150 g norvegia revet

Fremgangsmåte
I stekeovn 200° C i 20 - 25 minutter.

Skrell og grovhakk løken. Skjær paprika og purre i biter. Fres grønnsakene myke i smør i en panne. Visp sammen egg og kesam. Bland i mel og bakepulver. Rør deretter i grønnsakene, salamien og osten. Legg røren i en smurt muffinsform eller store papirformer. Stekes midt i ovnen.

Pastasalat med bacon og fetaost

Dette er en frisk og enkel salat som både kan spises til middag eller til lunsj.

4 porsjoner
under 20 min
lett

Ingredienser
400 g pasta hjul
8 skive bacon
½ dl sitronsaft
2 ss finrevet sitronskall
½ dl ekstra virgin olivenolje
20 g finhakket bladpersille
100 g fetaost i terninger
100 g sorte oliven stenfrie
Ca. 200 g ruccula

Fremgangsmåte
Kok pastahjulene ”al dente” i en stor kjele fosskokende saltet vann. Hell over i sil og, og skyll i kaldt rennende vann. Mens pastaen koker skjæres baconet i tynne strimler og stekes ved middels varme til de er lett brunet. Legges over på tørkepapir slik at fettet får renne av.
Bland sammen sitronsaft, sitronskall, olivenolje og frisk hakket persille. I en bolle blandes steinfrie oliven,fetaost, rucolasalat og avkjølt bacon og pastahjul. Hell over olivenoljeblandingen og vend den inn.
Ha over litt nykvernet salt og pepper.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1934


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!