Gå til forsiden av matoppskrift.no

Enkelt og godt med fiskeboller

Oppdatert: 01.11.2014 Publisert: 30.05.2005 Tema: Fisk Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Alf Børjesson




Fiskeboller trenger ikke bare serveres i hvit saus, men kan lett varieres til mange forskjellige, spennende retter. Fiskeboller kan brukes til supper, gratineres og brukes med mye spennende tilbehør.

Fiskeboller kan og lages fra grunnen av selv, men det letteste er selvfølgelig å bruke disse hermetiske. Mange butikker har og hjemmelagde fiskeboller i delikatessedisken.
Så jeg håper at dere som nå trekker på smilebåndet, først prøver noen av disse variasjonene på fiskeboller, før dere dømmer fiskebollen nedenom og hjem.

Alle er til 4 porsjoner hvis ikke annet er nevnt

Hjemmelagde fiskeboller

Hjemmelagde av sei

Ca 500 g seifilet uten ben
1 ss potetmel
1,5 ts salt
3,5 dl melk
1/4 ts muskat

Skyll og rens filetene. Mal de med salt og potetmel 4 ganger i kvern. Farsen spes med melk litt etter litt. Du kan evt koke en prøvebolle for å sjekke om det er nok spedd. Kok opp vann med 1 ts salt pr liter. Eller kok i kraft. Lag runde glatte boller med hendene og legg de forsiktig i vannet. Bollene skal trekke ca 10 minutter og snues etter 5 minutter. Bruk hullsleiv. Tas opp og la de renne godt av.
Server med hvit saus, poteter og grønnsaker.

Hjemmelagde av hyse

Stor porsjon

3 kg hyse
50 g salt
2 liter melk
1/2 ts støtt muskat
50 g potetmel

Fiskeboller finnes det mange oppskrifter på, men naturlig nok er alle relativt like. Det er vesentlig bruken og mengden av muskat og potetmel som varierer.

Mal fisken med saltet tre ganger. Tilsett mel og krydder og spe forsiktig med melken. Fiskebollene legges med skje i kokende, lettsaltet vann og skal stå og trekke til de er ferdige. Fiskebollene serveres med hvit saus og poteter til.

Fine fiskeboller

500 g fiskefilet uten skinn og ben(hyse eller steinbit)
2 ts salt
1 ss potetmel
2 egg
2 dl matfløte
2 dl H-melk
¼ ts hvit pepper

Rekesaus:
300 g reker
1 ss smør
vann
2 dl matfløte
salt, pepper
1 knivsodd kajennepepper

Rens rekene og sett til side. Smelt smøret, tilsett rekeskallene og surr i noen minutter. Hell på så mye vann at skallene dekkes. Kok kraften i 20 minutter uten lokk. Sil og kok kraften inn til ca 1 dl. Tilsett fløte, kok opp og smak til med salt, pepper og kajennepepper. Hold sausen varm.

Hyse og steinbit gir ekstra fin fiskefarse. Plukk bort alle småben og skjær fileten i strimler. Dryss dem med salt og kjør i foodprocessor til en fast deig. Skill eggene og rør inn eggeplommene. Spe med fløte og melk. Rør inn potetmel. Halvvisp eggehvitene ,rør den inn sammen med pepper. Kok opp vann i en vid kjele og kok en liten prøvebolle. Smak om det trengs mer salt og pepper. Lag boller av farsen med skje. Eller fyll farsen i sprøytepose og sprøyt ut boller rett i vannet. La fiskebollene trekke, ca. 10 minutter for store boller, omtrent halve tiden for små boller.

Server bollene i sausen, med ris og aspargesbønner eller brokkoli til som hovedrett, med brød og frisk dill eller persille som forrett

Tips
Har du dårlig tid kan du lage rekesausen og kjøpe ferdige fiskeboller.

Og så selve standard oppskriften på fiskeboller i hvit saus

Fiskeboller i hvit saus

Til 4 personer

500 g fiskeboller eller 1 boks

Hvit saus:
1 ss margarin/smør
2 ss hvetemel
4 dl lettmelk eller 2 dl lettmelk og 2 dl fiskekraft/buljong
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts muskat

Smelt margarin, rør inn hvetemelet, spe med melk og fiskekraft. Kok i 5 min. Smak til med salt, pepper og muskat. Legg fiskebollene i og la dem bli varme.
Serveres med poteter eller ris og en råkost av gulrot, kålrot og eple.

Variasjoner av fiskeboller

Fiskeboller og reker i kaviarsaus

En enkel variasjon

1 boks fiskeboller
1 liten boks rensede reker
1 pose hvit saus
2-3 ss kaviar fra tube

Lag først hvit saus. Om du bruker smør og mel, eller ferdig saus gjør ikke noe. Bruk kraften fra rekene og fiskebollene i sausen + melk. Smak til sausen med salt, pepper og kaviar. Til slutt has fiskeboller og reker i sausen. Når alt er varmt er det ferdig.

Server med poteter, gulerøtter eller feks broccoli.

Spinat- og fiskebollegryte

2 porsjoner

1 pk. dypfryst, grovhakket spinat, 225 g
1 1/2 ss smør eller margarin
1 ts hvetemel
1/2 boks fiskeboller
salt
pepper
revet muskat eller 1-2 pressede hvitløksfedd
noen rå løkringer
eventuelt reker til pynt

Skjær spinatblokken i store terninger. Ha smøret i en kjele, legg spinaten i og la det surre noen minutter. Strø på melet og rør det godt sammen. Bland fiskebollene i. Smak til med salt, pepper, revet muskat eller presset hvitløk.
La gryten småkoke noen minutter. Legg på noen rå løkringer og evt. rensede reker.
Server gryten med poteter eller ris.

Fiskegrateng av fiskeboller

1 hel boks fiskeboller
200 g makaroni
1 purre

3 ss mel
5 dl melk og fiskebollekraft
2 egg

Kok makaroni som anvist på pakken. Skjær purren i skiver og del fiskebollene i to. Lag jevning av mel og melk, spe på med melk + fiskebollekraft (totalt 5 dl). Kok opp sausen. Avkjøl og rør i sammenpiskede egg. Bland alt i en ildfast form og stek ved 200 grader i ca. 30 minutter.

Tilbehør:
Råkostsalat av fire revne gulrøtter og en finsnittet purre.

Fiskebollesuppe

1 hel boks fiskeboller
2 dl melk
3 ss mel
2 gulrøtter
1 purre
Litt rømme

Kok opp kraften fra boksen og tilsett en jevning av melk og mel. Skjær gulrøtter i strimler, snitt purren og la det koke med i suppen i ca. 10 minutter. Tilsett fiskeboller og rømme, og varm opp til kokepunktet.

Tilbehør: En varm baguette.

Fiskebollegrateng

2-3 porsjoner

1 pose hvit saus,
1/2 boks fiskeboller,
2 ts hakket gressløk,
4 egg,
strøkavring

Sil kraften av fiskebollene. Lag sausen som angitt på posen, men bruk fiskebollekraften og melk, tilsammen 4 dl. Mos fiskebollene og bland dem i sausen sammen med gressløken og eggeplommene. Visp eggehvitene stive og vend dem forsiktig i. Fyll røren i et godt smurt ildfast fat. Dryss litt strøkavring på toppen. Stek gratengen ved 200 C i 40 - 50 minutter.

Fiskebollelapskaus

10-12 poteter
400 g blandede grønnsaker
2 1/2 dl kraft fra fiskebollene og vann
1 boks fiskeboller
salt
hvit pepper
sitronsaft

Skrell potetene og skjær dem i skiver. Bland alt, unntatt fiskebollene i en kjele. La det koke under lokk 10-15 minutter. Del fiskebollene i to og legg dem oppå grønnsakene. Ha på salt og pepper. Drypp over litt sitronsaft.
La alt trekke under lokk 8-10 minutter.

Fiskebolleform

1 liten boks fiskeboller
4 ss revet ost
1 boks ansjos
Sausen av ansjosen
1 dl fløtemelk
hakket dill
timian
kapers

Legg fiskebollene sammen med ansjosen i bunnen av smurt ildfast form. Bland ansjossausen med fløtemelk og hell det over. Dryss over revet ost, dill, timian og kapers. Stekes ved 225 grader ca. 20 minutter og serveres til varme kokte poteter med dilldryss på.

Pers fiskebollegryte

2-3 porsjoner

1/2 boks fiskeboller,
3 - 4 kokte poteter,
1/2 pose fiskesuppe,
2 1/2 dl melk,
2 1/2 dl vann,
1/2 pose fryst grønnsakblanding eller 2 kopper kokte grønnsaker i biter (de du liker best),
salt, pepper

Skjær fiskebollene i biter. Skrell potetene og skjær dem i biter. Ha suppepulveret i en kjele og blan opp under omrøring og putre videre sånn omtrent 10 minutter.
Hell oppi fiskeboller og poteter sammen med grønnsakblandingen. La alt få koke 5 minutter og smak til med salt og pepper. Det er godt å spise knekkebrød til.

Smakfull grateng

1 boks fiskeboller
2 1/2 dl kokte poteter i biter
1 liten boks sjampinjonger av skiver
2 wienerpølser
smør til formen
3 dl yoghurt naturell
1 1/2 dl majones
2 dl revet ost

Sett ovnen på 200 C. Smør en ildfast form. La fiskebollene renne godt av og del dem i to. Fordel potetbitene, sopp, fiskeboller og pølsebiter i formen.
Bland majones og yoghurt og pisk det sammen. Fordel blandingen som ev. lokk på formen. Strø over den revne osten.

Gratineres i 30-40 minutter til overflaten er gulbrun.

Serveres med brød og grønnsaker, gjerne også sitronskiver.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:604

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Fiskeboller i hvit saus.
Fiskeboller i hvit s...
Prøv også Fiskeboller i karrisaus 2.
Fiskeboller i karris...
Prøv også Thailandske fiskeboller med koriander.
Thailandske fiskebol...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!