Gå til forsiden av matoppskrift.no

Fårikålens dag torsdag 27. september 2012

Oppdatert: 26.09.2012 Publisert: 29.09.2010 Tema: Gryteretter Forfatter: Fotograf: Alf Børjesson




Ventetiden er over og det bugner av lammekjøtt i butikkene!
Hvert år feires Fårikålens Festdag siste torsdag i september, i 2012 blir det den 27. september

Slik lager du fårikål til 4 personer:

1 ½ kg fårikålkjøtt
1 ½ kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
3 dl vann

1. Del hodekålen i båter.
2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder.
3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt. Ca. 1-2 timer.
4. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.

Fårikålfest til 12

4 kg fårikålkjøtt
Ca 4,5 kg hodekål
2 ss salt
Ca 4 ss pepper, hel
Ca 1 liter vann,kokende

1. Del hodekålen i båter.
2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i spesiell pepperholder.
3. Hell på vann. Kok opp-og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt. Ca. 1-2 timer.
4. Fårikålen serveres rykende varm på tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.

Video av hvordan man lager fårikål fra matprat.no.

Fårikål er Norges nasjonalrett.

Likevel finnes det flere variasjoner rundt omkring i den langstrakte landet vårt. Det hender det dukker opp en variant som kanskje bare noen få kjenner til og brukes bare i et distrikt. Noen liker best å lage fårikål på sauekjøtt, mens andre foretrekker lammekjøtt. Noen vil ha fårikålen med bare kraft, mens andre foretrekker den jevnet med mel, eller vender kjøttet i mel. På Sørlandet og i Nord-Norge lager de fleste fårikålen med jevning, mens på Øst- og Vestlandet er det store variasjoner.

Fårikål à la Sigfred fra Rogaland:
Strø grovsalt på lammekjøttet ca 12 timer før koking. Tørk godt av kjøttet før koking og vend det i mel tilsatt malt pepper. Brun lammekjøttet og legg det lagvis med kål i en stor kjele. Strø over hel pepper. Rør ut litt mel i vannet og hell det over i kjelen. Kokes over svak varme i ca 2 timer.

Fårikål fra Oppland:
Legg skrelte poteter lagvis sammen med lammekjøttet og kålen.

Fårikål fra Nord-Møre:
Sil av all kraft. Smelt smør og kok dette sammen med mel til en jevning. Tilsett kraften og fløte/melk og kok god sammen. Server sausen ved siden av til fårikålen.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1189


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!